Rămâi conectat

Societate

FOTO Festivalul Iernii la Alba Iulia: Amuzament teribil, energie şi mult haz la spectacolul „Oo!” din Sala Unirii

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ a prezentat duminică, 16 decembrie, la Sala Unirii din Alba Iulia spectacolul “Oo!”, o adaptare inedită, alertă şi teribil de amuzantă a poveştii “Punguţa cu doi bani”, de Ion Creangă, în regia de excepţie a lui Alexandru Dabija. Sala a fost plină, ceea ce încă o dată demonstrează că, într-adevăr, albaiulienii sunt mari iubitori de teatru.

Spectacolul este un manifest regizoral de promovare a poveştii autentice, ceea ce, în festivalul „Alba în magia Crăciunului”, s-a potrivit de minune. Este, practic, încă unul dintre spectacolele programatice ale lui Dabija, în ceea ce priveşte declarata sa orientare, din ultimii ani, de a „spune poveşti prin teatru”. “Oo!” e o adaptare colectivă a trupei de la Piatra Neamţ, după “Punguţa cu doi bani”, de Ion Creangă.

Ca urmare, ceea ce au văzut albaiulienii prezenţi în sală, nu a fost un spectacol obişnuit cu păpuşi pentru copii, cu butaforie, adică cocoş, găină, trăsură, fântână, ca-n cărţile de colorat. Nici vorbă. Povestea a fost scoasă din cadrul ei feeric şi strânsă într-un cerc de interpretare absurdă cu uz de alegorie, care a adus totul la zi, în 2012.

Folosind laolaltă graiul moldovenesc, cu iz arhaic, deşi plin de expresii actuale, decorul esenţializat la nivelul unor obiecte-simbol, tot arhaico-regionale, precum unelte de lemn, grămăjoare de ouă, trăsură săsească, dar şi obiecte de azi, precum celular şi bani, spectacolul împleteşte într-un mod inedit civilizaţia românească veche cu cea nouă. Aşa că, fără să arate o ciocnire între lumea istorică povestită de Creangă, şi cea gălăgioasă de azi povestită de Dabija, Oo! este cât se poate de mult un spectacol românesc, ce ilustrează condiţia de român şi parodiază clişee naţionale, pe care toţi le cunoaştem. În ce fel? Văzând ticurile comportamentale ale personajelor, umorul lor vulgar, de tradiţie, felul împământenit de a bate din gură, de a ocoli efortul, de a fura, de a aştepta inspiraţia, miracolul salvator, de a râde şi de a se râde de lume. Aşadar Oo!, de la „ouă”, spus moldoveneşte, este expresia unei năuciri în faţa proporţiilor acestei tipologii.

La finalul piesei, membrii trupei de teatru din Piatra Neamţ  au fost aplaudaţi minute în şir de cei prezenţi, care au pretrecut alături de ei o seară reconfortantă, plină de haz şi umor încât, le-au încărcat bateriile pentru multă vreme de aici înainte.

Evenimentul a avut loc în cadrul „Festivalului Iernii”, ce se desfăşoară în această perioadă la Alba Iulia.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea