FOTO: Fermierii din Apuseni și-au spus păsurile reprezentanților Ministerului Agriculturii. Deficiențe la APIA și APDRP

În weekend, la Vidra de Sus, județul Alba, reprezentanții asociațiilor crescătorilor de animale din zona Munților Apuseni prin Federația Micilor Fermieri Crescători de Animale Deținători și Utilizatori de Pajiști (FMFCADUP) au participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanți din Ministerul Agriculturii.

La eveniment au fost prezenți Aurel Stan, președintele FMFCADU,  Nicolae Popa, director general adjunct al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (ADPRP) și senatorul Teodor Atanasiu.

ELIT

Potrivit Asociatia Crescatorilor de Taurine,” la cererea președintelui Aurel Stan a fost luat în discuție și modul de funcționare al agențiilor regionale ale APIA și APDRP din județul Alba care în opinia reprezentanților fermierilor prezintă deficiențe atât la nivelul comportamental al funcționarilor față de agricultori, cât și la nivelul competențelor și cunoștințelor profesionale ale acestora, care îi fac să interpreteze normativele și procedurilor uneori într-o manieră personală. Domnul director APDRP Nicolae Popa a luat act de aceste nemulțumiri și a promis o atenție sporită și acestor aspecte ale funcționării agențiilor descentralizate din agricultură.

Președintele FMFCADUP, domnul Aurel Stan, a exprimat necesitatea reluării consultării reprezentanților fermierilor de către inițiatorii din Ministerul Agriculturii a măsurilor reglementatorii. În opinia acestuia, în acest moment, interesele micilor fermieri crescători de animale nu sunt reprezentate la nivel național de nimeni fapt ce duce la luarea de măsuri și propuneri de ajutoare financiare pe care nu le poate accesa nimeni. Afirmația a fost ilustrată prin recenta măsură de ajutor de minimis pentru achiziția de tancuri de răcire a laptelui care conține niște condiții imposibil de respectat, constituindu-se în timpul derulării în adevărate capcane pentru cei care reușesc să le obțină. De asemenea, afirmă acesta,  intereselor marilor fermieri nu sunt întotdeauna aceleași cu cele ale micilor fermieri atât în sectorul vegetal cât și al creșterii de animale, cei mari cu forță financiară reușind de mai multă vreme să-și impună interesele în fața celor mici atât la nivel de ministerul agriculturii cât și la nivel legislativ.

A fost luat în discuție și noile reglementării privind produsele tradiționale care pentru micii fermieri vor fi un debușeu important în anii viitori. A fost apreciat caracterul mai restrictiv al reglementarilor care va face dificilă existența unor falși producători tradiționali. Din păcate menținerea aceluiași cadru de reglementare la nivel sanitar-veterinar face imposibilă pentru adevărații producători tradiționali, cei cu ferme mici, să intre pe piața produselor tradiționale. Astfel se propune obținerea de derogări de la reglementari pentru cantități mici de produse și pentru unele tipuri de produse.

A fost atinsă problema interdicției de vânzare a laptelui fără certificat de conformitate în piețe de către micii producători. Federația FMFCADUP solicită Ministerului Agriculturii găsirea unei soluții prin derogări pentru anumite cantități și pentru o perioadă de timp deoarece în nici un caz țăranii nu vor putea obține certificate de conformitate pentru cei câțiva litrii pe care îi pot vinde în piețe deoarece prețul unei analize este mai mare ca valoarea laptelui dacă se vând 2-4 litri de fiecare producător individual. Federația va continua demersurile în perioada următoare pentru găsirea unei soluții.

A fost prezent  Nicolae Popa director în cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit care a prezentat ultimele evoluții din Planul de Dezvoltare Rurala 2014-2020, direcțiile în care acesta se va îndrepta, măsurile de finanțare disponibile în prima jumătate a anului. Astfel este posibil ca în luna aprilie să fie deschise sesiuni de cereri de proiecte pe măsurile M121 și M122.

Au mai fost prezenți și furnizori de echipamente de industrie alimentară și consultanți de proiecte cu finanțare europeană în domeniul agriculturii.

Această întâlnire face parte dintr-o serie ce întâlniri avute în zona Munților Apuseni de către micii fermieri din zona montană atât direct cât și reprezentanții acestora din asociațiile crescătorilor de animale și Federația Micilor Fermieri Crescători de Animale Deținători și Utilizatori de Pajiști prin președintele său domnul Aurel Stan cu reprezentanții parlamentari și cu domnul Nicolae Popa, director în cadrul APDRP București.

În precendenta întâlnire domnul senator Teodor Atanasiu și-a prezentat proiectul de lege pentru realizarea unor  abatoare mobile pentru zonele în care există deficit, zona Munților Apuseni fiind una dintre ele, dar care nu pot susține cantitativ un abator modern. S-a cerut, în cadrul acestei întâlniri, de către Federația FMFCADUP prin președintele ei domnul Aurel Stan să se aducă unele unele modificări proiectului de lege care, în opinia acestuia, să vină în sprijinul asociațiilor profesionale și de proprietari ale agricultorilor. S-a stabilit ca aceste propuneri să fie trimise în mod oficial în cel mai scurt timp inițiatorilor proiectului de lege.

Un alt proiect relevant pentru mici fermieri și sprijinit de către senatorul de Alba împreună cu domnul Nicolae Popa este cel de rezolvare a situației zecilor de mii de dosare penale deschise de APIA împotriva agricultorilor care au dat declarații inexacte privind datoriile la bugetele de stat necesare în cadrul proiectelor cu finanțare nerambursabilă la măsura M141.

Concluzia acestei serii de întâlniri a fost că prin dialog direct între factorii de decizie și micii agricultori și crescători de animale unele situații nedorite pot fi evitate și ca atare s-a decis continuarea acestor întâlniri și instituționalizarea lor în perioada următoare.”

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Victor Negrescu a solicitat Casei Istoriei Europene să includă în expozițiile sale autori și creatori români

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, eurodeputatul Victor Negrescu a transmis o solicitare… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

cu usl-ul pe coclauri 8 ianuarie 2014 at 11:30

Domnul director APDRP Nicolae Popa a luat act de aceste nemulțumiri și a promis o atenție sporită și acestor aspecte. Ce ne-am usurat!..

Comentariile sunt oprite