Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș: Stemă a orașului datând din anul 1765

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș: Stemă a orașului datând din anul 1765

Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” este o stemă a orașului Sebeş, datând din anul 1765, provenind de pe fațada principală a vechii primării.
Însemnul heraldic a fost reprezentat pe o lespede de piatră de formă dreptunghiulară, a cărei față principală, ușor curbată în zona mediană, este protejată de o mică cornișă care se sprijină, prin intermediul a două console, prevăzute cu volute în partea superioară, pe doi montanți profilați.

Aceștia, împreună cu cornișa și cu o mulură orizontală, dispusă la extremitatea inferioară a lespezii, delimitează un chenar dreptunghiular care găzduiește, în jumătatea superioară, stema orașului, și o inscripție, în cea inferioară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Leul rampant, încoronat, elementul heraldic principal al stemei orașului Sebeș, este redat pe un scut de factură barocă, cu marginile curbate. Scutul, decorat cu volute și cu frunze de acant, susține o coroană în partea superioară.

În jumătatea inferioară a chenarului se află o inscripție în limba latină, care atestă faptul că vechiul edificiu al primăriei orașului fusese renovat, lucrările de reparație încheindu-se în anul 1765:

„CURIA CIVITATIS / SABESIENSIS ANNO MDCCLXV / FUNGENTIBUS D ANDREA[S] / WELTER RE[C] D GEORGIO / GEBEL SEDIS JUDICIBUS ET / D JOANNE BINDER VILLICO / RESTAURATA”.

Traducerea:

„CURIA ORAȘULUI / SEBEȘ, ÎN ANUL 1765, / PE CÂND ERAU ÎN FUNCȚIE DL. ANDREA[S] / WELTER ȘI DL. GEORGIO / GEBEL, JUZI SCAUNALI, ȘI JOANNE BINDER, PRIMAR, A FOST RESTAURATĂ”.

În toate reprezentările heraldice, elementul principal al stemei Sebeşului este leul. Cea mai veche variantă a acesteia este cea redată pe o consolă a altarului bisericii parohiale evanghelice, putând fi datată în deceniul al treilea al secolului al XVI-lea.

Pe un scut auriu, este reprezentat leul rampant, cu două cozi. Cronologic, este urmată de o reprezentare în basorelief situată pe latura de est a Casei Clopotarului, ce datează din 1716. O altă stemă, de data aceasta mai recentă, este cea amplasată în anul 1909, sau curând după, pe faţada principală a noului sediu al primăriei oraşului şi înlăturată în timpul regimului comunist, păstrată, la rândul ei, în muzeul nostru.

Referitor la simbolistica leului în heraldică, se cunoaşte că acest animal era întruchiparea puterii materiale şi spirituale, simbolul autorităţii şi al regalităţii. Ca semn al monarhiei, el simbolizează puterea supremă, majestatea Tatălui şi a Împăratului care cumulează puterea divină. Din bestiarul heraldic, leul exprimă cel mai bine expresia forţei, iar în cazul Sebeşului reprezintă autoritatea organului administrativ local, magistratul oraşului. Faptul că leul poartă o coroană foliată (Corona Regia) atestă că Sebeşul era oraş liber regal.

Coroana, ca ornament al scutului, este specifică fiecărei ţări, fiecărui rang şi fiecărei perioade istorice. Coroana murală a fost folosită în Germania în principal ca decor pentru porţile oraşelor. Are trei, patru sau cinci turnuri, iar culoarea nu era întotdeauna aceeaşi: auriul, argintiul, roşul sau culoarea naturală a unui zid fiind folosite cel mai frecvent. Capitalele aveau de obicei o coroană de zid cu cinci turnuri, alte oraşe mari cu patru, iar cele mai mici cu trei. Stema actuală a Sebeşului are o coroană murală cu cinci turnuri, simbol al statutului său de municipiu, arată Muzeul Municipal Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

30 martie – 2 aprilie 2023: Zilele cărții pentru copii și tineret la Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” din Sebeș: Ateliere de lectură, expoziții de carte pentru copii și vizionări de filme

Ziarul Unirea

Publicat

în

30 martie – 2 aprilie 2023: Zilele cărții pentru copii și tineret la Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” din Sebeș: Ateliere de lectură, expoziții de carte pentru copii și vizionări de filme

Celebrată încă din anul 1967 în întreaga lume, data de 2 aprilie a fost declarată Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret și se identifică cu aniversarea celui mai îndrăgit autor de basme: scriitorul danez Hans Christian Andersen (2 aprilie 1805 – 4 august 1875).

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu acest prilej, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” din Sebeș au plăcerea de a organiza, în perioada 30 martie – 2 aprilie, o nouă ediție a Zilelor cărții pentru copii și tineret.

Evenimentul nostru omagiază atât cărțile, cât și pe cei care le-au dat viață. Alături de cei mai mici cititori ne propunem să intrăm în această lume captivantă și fascinantă, unde se întâlnesc magia, emoția și visul, să ne împrietenim cu cititul și să întărim legătura dintre copil și carte, prin ateliere de lectură, expoziții de carte pentru copii, cu o bogată ofertă de noutăți editoriale și vizionări de filme inspirate din minunatele basme clasice scrise de Hans Christian Andersen.

Așteptăm, cu mult drag, copiii la bibliotecă pentru a se bucura de poveștile copilăriei lor, adevărate comori antiplictiseală!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Alunecarea de teren din satul Lunca va fi consolidată: Investiție de peste 8 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alunecarea de teren din satul Lunca va fi consolidată printr-o investiție de peste 8 milioane de lei. APM Alba a dat undă verde pentru realizarea proiectului.

În localitatea Lunca din comuna Valea Lungă, în luna martie 2021, în urma unor ploi abundente, pe malul stâng al văii nenominalizate afluent de ordin I a vai Lodromanului, din satul Lunca, s-au produs alunecări de teren care au afectat malul și parțial partea carosabilă a unei străzi nenominalizate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În această zonă, valea este largă, iar malurile au înălțimi de până la 15 m și înclinări de până la 35 grade. Pe maluri este vegetație din arbuști și arbori. Alunecarea a dislocat o parte din această vegetație. Pe malul drept nu s-au produs alunecări, dar a fost identificată o zonă de cca 20m lungime cu crăpături longitudinale în asfalt, pe banda dinspre pârâu, ceea ce indică o cedare a malului.

În perioada 02.06.2022 – 08.06.2022 alunecările s-au reactivat. În zona reactivată au apărut crăpături și deplasări de pământ, iar taluzul drumului vicinal este afectat pe mai multe sectoare.

Pentru remedierea drumurilor afectate de alunecare și punerea în siguranță a amplasamentului se propun următoarele lucrări:

– Realizarea în zona alunecată situată în albia văii nenominalizată unei umpluturi de pământ cu înălțimea de până la 15 m, pentru a stabiliza ambele maluri ale văii nenominalizate
– Pentru asigurarea scurgerii apei din valea nenominalizată se propune tubarea văii pe lungimea de 121 m
– Refacerea străzii afectate pe lungimea de 108m
– Corectarea profilului longitudinal al drumului vicinal de acces în câmp pe zona alunecată
– Modernizarea unui drum vicinal de acces în câmp, drum parțial pietruit.

Amplasamentul lucrării este în localitatea Lunca, comuna Valea Lungă, din județul Alba. Se propun lucrări pe strada din localitatea Lunca, pe o vale nenominalizată și drum vicinal de acces în pădure și pășune.

Având în vedere caracterul de calamitate și urgență al acestor fenomene de instabilitate al taluzelor care au afectat strada și drumul, autoritățile locale și cele județene au întreprins demersuri care atestă caracterul de urgență al lucrărilor.

Valoarea investiției este de 8,364,086.89 lei inclusiv TVA, din care 7,357,349.24 lei lucrări de C+M.

Durata de execuție se estimează a fi de 5 luni calendaristice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

30 martie| Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge la Cugir. Toate investigațiile oferite sunt GRATUITE

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

30 martie| Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge la Cugir. Toate investigațiile oferite sunt GRATUITE

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă mâine, 30 martie 2023, în judeţul Alba, la Centrul Comunitar Social Cugir (str. Gh. Asachi, nr. 11), începând cu ora 10.00.

În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 64 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.
Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, însă este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce!

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Screeningul cancerului de col uterin nu este de fapt un test pentru cancer. Este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea și tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare