Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș: Stemă a orașului datând din anul 1765

Publicat

în

FOTO| Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș: Stemă a orașului datând din anul 1765

Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” este o stemă a orașului Sebeş, datând din anul 1765, provenind de pe fațada principală a vechii primării.
Însemnul heraldic a fost reprezentat pe o lespede de piatră de formă dreptunghiulară, a cărei față principală, ușor curbată în zona mediană, este protejată de o mică cornișă care se sprijină, prin intermediul a două console, prevăzute cu volute în partea superioară, pe doi montanți profilați.

Aceștia, împreună cu cornișa și cu o mulură orizontală, dispusă la extremitatea inferioară a lespezii, delimitează un chenar dreptunghiular care găzduiește, în jumătatea superioară, stema orașului, și o inscripție, în cea inferioară.

Electrica Furnizare Discount

Leul rampant, încoronat, elementul heraldic principal al stemei orașului Sebeș, este redat pe un scut de factură barocă, cu marginile curbate. Scutul, decorat cu volute și cu frunze de acant, susține o coroană în partea superioară.

În jumătatea inferioară a chenarului se află o inscripție în limba latină, care atestă faptul că vechiul edificiu al primăriei orașului fusese renovat, lucrările de reparație încheindu-se în anul 1765:

„CURIA CIVITATIS / SABESIENSIS ANNO MDCCLXV / FUNGENTIBUS D ANDREA[S] / WELTER RE[C] D GEORGIO / GEBEL SEDIS JUDICIBUS ET / D JOANNE BINDER VILLICO / RESTAURATA”.

Traducerea:

„CURIA ORAȘULUI / SEBEȘ, ÎN ANUL 1765, / PE CÂND ERAU ÎN FUNCȚIE DL. ANDREA[S] / WELTER ȘI DL. GEORGIO / GEBEL, JUZI SCAUNALI, ȘI JOANNE BINDER, PRIMAR, A FOST RESTAURATĂ”.

În toate reprezentările heraldice, elementul principal al stemei Sebeşului este leul. Cea mai veche variantă a acesteia este cea redată pe o consolă a altarului bisericii parohiale evanghelice, putând fi datată în deceniul al treilea al secolului al XVI-lea.

Pe un scut auriu, este reprezentat leul rampant, cu două cozi. Cronologic, este urmată de o reprezentare în basorelief situată pe latura de est a Casei Clopotarului, ce datează din 1716. O altă stemă, de data aceasta mai recentă, este cea amplasată în anul 1909, sau curând după, pe faţada principală a noului sediu al primăriei oraşului şi înlăturată în timpul regimului comunist, păstrată, la rândul ei, în muzeul nostru.

Referitor la simbolistica leului în heraldică, se cunoaşte că acest animal era întruchiparea puterii materiale şi spirituale, simbolul autorităţii şi al regalităţii. Ca semn al monarhiei, el simbolizează puterea supremă, majestatea Tatălui şi a Împăratului care cumulează puterea divină. Din bestiarul heraldic, leul exprimă cel mai bine expresia forţei, iar în cazul Sebeşului reprezintă autoritatea organului administrativ local, magistratul oraşului. Faptul că leul poartă o coroană foliată (Corona Regia) atestă că Sebeşul era oraş liber regal.

Coroana, ca ornament al scutului, este specifică fiecărei ţări, fiecărui rang şi fiecărei perioade istorice. Coroana murală a fost folosită în Germania în principal ca decor pentru porţile oraşelor. Are trei, patru sau cinci turnuri, iar culoarea nu era întotdeauna aceeaşi: auriul, argintiul, roşul sau culoarea naturală a unui zid fiind folosite cel mai frecvent. Capitalele aveau de obicei o coroană de zid cu cinci turnuri, alte oraşe mari cu patru, iar cele mai mici cu trei. Stema actuală a Sebeşului are o coroană murală cu cinci turnuri, simbol al statutului său de municipiu, arată Muzeul Municipal Sebeș.

Publicitate

Curier Județean

Ultramaratonistul Polgar Levente va alearga de la Aiud la Alba Iulia, de Ziua Naţională a României în semn de prețuire și respect fata de Eroii Patriei

Publicat

în

Ultramaratonistul Polgar Levente va alearga de la Aiud la Alba Iulia, de Ziua Naţională a României în semn de prețuire și respect fata de Eroii Patriei

Ultramaratonistul Levente Polgar Ioan, un aiudean de origine maghiară, va alerga, miercuri, 1 decembrie, de la Aiud la Alba Iulia, îmbrăcat în tricoul Invictus, în semn de prețuire și respect fata de Eroii Patriei.

CITEȘTE ȘI: PROGRAMUL FINAL pentru 1 DECEMBRIE 2021, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Ceremonie militară, concerte de muzică populară și spectacol de drone

Deja a devenit o tradiție ca de Ziua Națională, sportivul aiudean să alerge cei aproximativ 30 de kilometri dintre Aiud şi Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: PARADA MILITARĂ de 1 DECEMBRIE, la Alba Iulia, ZIUA NAȚIONALĂ 2021: 550 de militari vor defila în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918

„Pe 1 Decembrie voi alerga de la Aiud la Alba Iulia. Cine vrea să se alăture dimineata la 8 plec din fata primăriei Aiud. Voi purta tricoul INVICTUS în semn de prețuire și respect fata de Eroii Patriei!”, a scris Levi pe facebook.

Electrica Furnizare Discount

Levente Polgar Ioan este unul dintre cei mai buni alergători din județul Alba în ciuda handicapului pe care îl are. El și-a pierdut mâna dreaptă la șase ani în urma unui accident feroviar. Sportivul a fost primul concurent cu un handicap fizic din istoria celei mai dure competiţii din lume, 6633 Arctic Ultra.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| „Imagini în oglinda timpului”: Carte despre istoria orașului Marii Uniri de la 1918, lansată de un polițist din Alba Iulia

Publicat

în

„Imagini în oglinda timpului”: Carte despre istoria orașului Marii Uniri de la 1918, lansată de un polițist din Alba Iulia

Cristian Mureșan, un polițist de investigații criminale din Alba Iulia, va lansa în seara zilei de marți, 30 noiembrie, o carte despre istoria orașului Marii Uniri.

„Imagini în oglinda timpului” este titlul cărții pe care Cristian Mureșan, colegul nostru din Alba Iulia, urmează să o lanseze astăzi.

Între copertele ei, se regăsește invitația de a cunoaște istoria orașului Marii Uniri de la 1918, Alba Iulia, atât orașul nou, cât și cel vechi.

Electrica Furnizare Discount

Și pentru că mâine, 1 Decembrie, sărbătorim 103 ani de la Marea Unire, vă invităm să cunoașteți istoria frumosului oraș și să acceptați ca ghid să vă fie Cristian Mureșan, un polițist de investigații criminale, mândru că e român și care își dedică timpul liber pasiunii sale pentru istoria acestui popor”, au transmis reprezentanții Poliției Române.

Citește mai mult

Curier Județean

Patinoarul artificial de la Sebeș este funcțional și GRATUIT: PROGRAMUL de funcționare

Publicat

în

Patinoarul artificial de la Sebeș este funcțional și GRATUIT: PROGRAMUL de funcționare

Patinoarul artificial situat în Parcul Tineretului din Sebeș este deja funcțional așteptându-i pe cei mai mici cetățeni ai orașului să se bucure de acest frumos sport de iarnă.

Iată programul de funcționare:

Luni – duminică: 12:00-20:30

Electrica Furnizare Discount

Ultima intrare: ora 19:30

Accesul pe patinoar se face pe serii a câte o oră fiecare:

Seria 1 – orele 12.00 – 13.00

Seria a 2-a: orele 13.30 – 14.30

Seria a 3-a: orele 15.00 – 16.00

Seria a 4-a: orele 16.30 – 17.30

Seria a 5-a: orele 18.00 – 19.00

Seria a 6-a: orele 19.30 – 20.30

Intrarea pe patinoar este gratuită pentru deţinătorii de patine.

Patinoarul va funcționa până la data de 1 februarie 2022.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare