Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

FOTO: Duminică, 3 noiembrie, proteste la Bistra, Câmpeni și Alba Iulia, împotriva proiectului minier de la Roșia Montană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În decursul acestei zile, în Apuseni au avut loc două proteste împotriva proiectului minier de la Roșia Montană, ambele autorizate, la care au participat câteva sute de persoane care arată de aproape două luni, la fiecare sfârșit de săptămână, că nu doresc exploatarea zăcământului de aur cu cianuri.

Primul protest s-a desfășurat în premieră în centrul comunei Bistra, începând cu ora 12.00, care a durat aproape 3 ore și la care au participat sau au asistat, conform organizatorului, câteva sute de persoane. Organizatorul, un consilier local din această comună, a precizat că a obținut aprobare pentru miting în fiecare duminică în calitate de persoană fizică, până la sfârșitul anului, în afara datei de 1 decembrie. De aici, o parte din protestatari au plecat cu mașinile în coloană spre Roșia Montană și Abrud, iar apoi s-au îndreptat spre Câmpeni spre a participa și la acest protest început puțin după ora 16.00.

La protestul de la Câmpeni, organizatorii au avut ca invitați speciali pe Emil Culda, un apreciat economist clujean originar din județul nostru, din comuna Vidra și pe renumita cântăreață de muzică populară bihoreană Florica Bradu. Economistul Emil Culda nu este pentru prima dată când își expune părerea față de acest proiect, acesta precizând printre altele că statul român ar trebui să exploateze singur acest zăcământ, dar deocamdată nu are resurse financiare și tehnologia necesară.

La un moment dat, protestatarii au huiduit un angajat al RMGC care se găsea în spatele mulțimii, dar Jandarmeria prezentă la miting, promptă, a oferit protecție acestuia.

Protestul s-a încheiat seara, după ora 18, după ce protestatarii au participat ca de obicei la un marș pe principalele străzi ale orașului.

Înainte de încheiere, protestatarii reveniți din marș au ținut un minut de reculege pentru oamenii morți în tragedia de la Certej, județul Hunedoara, pentru că la 30 octombrie s-au împlinit 42 de ani de când acolo au murit 89 de oameni în urma ruperii digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere. (Ovidiu CULDA)

Și la Alba Iulia s-a desfășurat duminică deja tradiționalul marș anti-RMGC pe străzile principale din Cetate. ”Protestele continuă! Nu cedăm, nu capitulăm”, spun participanții. În anunțul prin care îi chemau pe albaiulieni la cel de-al 10-lea protest organizatorii mitingului spuneau: ”Acestea sunt armele noastre: SOLIDARITATEA cu rezistenţa din Roşia Montană; RESPECTUL pentru viaţă, natură şi patrimoniul românesc şi universal; MÂINILE cu care pictăm bannerele, cu care ţinem ritmul tobelor, cu care ducem în marş pancartele, cu care fluturăm steagurile; DEMNITATEA pe care nu ne-o lăsăm călcată în picioare; ADEVĂRUL pe care nu-l lăsăm să fie uitat sau distorsionat” (R.S.).

Vă prezentăm mai jos imagini de la mitingurile desfășurate la Bistra și Câmpeni:

[nggallery id=585]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea