Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: Doi albaiulieni au recondiţionat o maşină de epocă, care acum cutreieră şoselele din Belgia: “Automobilul a stat nemişcat 35 de ani. M-am străduit două săptămâni să desfac şuruburile de pe ea”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

masina epoca229Peste un sfert de secol a zăcut lăsată în paragină, într-un depozit, iar acum a ajuns să cutreiere şoselele din Belgia. A fost cea mai ieftină maşină produsă în Franţa, în perioada Interbelică, dar albaiulianul Cosmin Mureşan a transformat-o, într-o operă de artă, apreciată şi admirată atât de pasionaţi şi colecţionari cât mai ales de simpli admiratori ai maşinilor de epocă. A recondiţionat autoturismul în cele mai mici detalii, iar după 86 de ani de la producţia sa, maşina s-a întors în circulaţie, de data aceasta mai admirată şi mai apreciată ca oricând.

masina epoca07“Pot spune că de câteva ori am avut noroc. Autovehiculul a venit din ţara sa de naştere, cu toate piesele în original. Pot spune că un mare noroc a fost că am găsit şi un carburator de rezervă, aşa am reuşit să fac unul funcţional. Dacă nu aveam cele două carburatoare, cu siguranţă nu reuşeam să fac unul bun şi maşina nu ar fi fost în stare de funcţionare. Motorul a fost plin de rugină şi a fost desfăcut bucăţi, recondiţionat şi asamblat. Este un motor pe benzină, longitudinal, în patru cilindrii, cu supape laterale, are 1100 cmc, 25 de cai şi a devenit primul model de serie al companiei. Am pus doar garniturile şi bujiile, noi”, ne-a precizat Cosmin Mureşanu.

Potrivit acestuia, piesele au rămas aceleaşi, au fost găsite toate, caroseria a fost sablată complet, inclusiv roţile, iar totul a fost vopsit cu un pigment identic cu cel din culoarea originală. Anvelopele au fost comandate de la un producator din străinătate şi au costat, toate cinci, peste 1.000 lire sterline.

“Toate cablajele au fost schimbate, doar şuruburile au costat peste 100 de euro şi m-am străduit două săptămâni să le desfac de pe ea. Caroseria prezintă şi elemente din lemn şi am fost nevoit să refac câteva deoarece materialul lemnos s-a degradat şi a trebuit înlocuit. masina epoca169Bara faţă a fost refăcută complet, nu s-a mai putut salva cea originală”, a mai spus Cosmin Mureşan. Stofa şi pielea ecologică pentru interiorul şi exteriorul automobilului au fost alese de către Cosmin Mureşan şi Dani Todosiu, acesta din urmă fiind cel care a realizat toată tapiţeria maşinii.

„Aşa arată după patru luni de muncă. Are trei viteze, plus marşarier şi pot spune că este periculos să mergi cu ea la viteză maximă deoarece nu frânează ca şi autoturismele contemporane. Rulează acceptabil cu 50 km/oră. Este o maşină pentru plimbări de duminică”, a continuat Cosmin Mureşan.

În prezent, acest automobil valorează aproximativ 20.000 de euro. Cea mai mare investiţie a colecţionarilor constă în energia proprie, fiind conştienţi ca au nevoie de multă răbdare până la finalul proiectului. Procesul de recondiţionare a acestora are ca finalitate plăcerea de a şti că s-a depus tot efortul posibil pentru a readuce în stare funcţională o „bunicuţă”.

Nicoleta MATEIU

[nggallery id=143]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Urmările codului galben de furtună în Alba: Gospodărie din Micești, inundată după ploaia de miercuri după-masa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Urmările codului galben de furtună în Alba: Gospodărie din Micești, inundată după ploaia de miercuri după-masa O gospodărie din cartierul Micești, din Alba Iulia, a fost inundată ca urmare a ploii abundente de miercuri după-masa. Citește și: COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până joi dimineața: Râurile vizate Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea