Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Distincții la Olimpiada de Biologie obținute de elevii militari de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Alba Iulia: Cum descriu tinerii știința care studiază viața

Publicat

în

FOTO| Distincții la Olimpiada de Biologie obținute de elevii militari de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Alba Iulia: Cum descriu tinerii știința care studiază viața

Biologia, știința care studiază viața, este o materie captivantă pentru elevii militari. Le permite să cunoască mai bine lumea din jurul lor și pe ei înșiși și le demonstrează, prin lecțiile învățate la școală, că totul se aplică în viața de zi cu zi. Curioși să înţeleagă cum se formează organismele și cum evoluează acestea, liceenii fac din studiul biologiei, o pasiune. Dorința de a ști cât mai multe și munca depusă în aprofundarea unei materii care te atrage sunt răsplătite prin rezultate deosebite.

La faza județeană a Olimpiadei de Biologie, eleva caporal Julia Paul și elevul fruntaș David Grădinaru (clasa a X-a) au reușit să își valorifice cunoștințele acumulate sub îndrumarea doamnei profesoare de biologie Adela Tudor și au obținut mențiuni.

Elit - Gustul Desăvârșit

Despre pasiunea pentru biologie, Julia spune că s-a datorat mamei sale care profesează în acest domeniu și care i-a insuflat dragostea pentru această știință uimitoare.

„Biologia este o pasiune care își are rădăcinile bine înfipte în copilăria mea. Mama, care profesează în acest domeniu, m-a inițiat în tainele acestei științe uimitoare. Pot afirma faptul că este ca un magnet pentru mine, ademenindu-mă prin semnificația și gradul ridicat de cunoștințe pe care ni le oferă. La urma urmei, cu ajutorul ei descoperim procesul perpetuu al apariției întregii vieți pe Pământ. Dovada faptului că biologia se încadrează în categoria domeniilor interesante este prezența transformărilor și a progresului, aspect demarat de cei doi oameni de știință, Charles Darwin și Alfred Russel Wallace, arhicunoscuți pentru conceperea teoriilor evoluționiste. Din punctul meu de vedere, biologia are o importanță deosebită, mai ales în educația modernă a tinerilor, fiind absolut necesară stăpânirea informațiilor cu privire la viață, formele și modelele de dezvoltare a organismelor. „Omul cât trăiește învață” spune o vorbă din popor, așadar nu mă voi opri niciodată din a-mi îmbunătăți orizontul cunoașterii legate de biologie, atât prin pregătire intensă individuală, cât și sub îndrumarea doamnei profesoare Adela Tudor”, a spus eleva caporal Julia Paul.

Pentru David, biologia este mai mult decât o materie din programa școlară, iar experiența olimpiadei a reprezentat pentru el o provocare și în același timp să realizeze care este drumul pe care dorește să pășească mai departe.

„Pentru mine biologia nu a însemnat doar o materie la care a trebuit să învăț ci o știință prin care am aflat cum funcționeaza tot ce mă înconjoară, cum funcționăm noi ca oameni. Această olimpiadă a însemnat pentru mine o provocare prin care am putut să îmi dau seama cât de mult iubesc biologia și ce drum să aleg după absolvirea colegiului militar. Biologia mă atrage încă de mic de când încercam să îmi dau seama ce se întâmplă în jurul meu și tainele pe atunci ascunse mie, ale lumii vii. Învățând această știință am ajuns să mă dezvolt și să învăț cum să abordez diferite situații pe care le întâmpin în viața de zi cu zi”, a mărturisit elevul fruntaș David Grădinaru.

Felicitări tuturor pentru rezultatele obținute, mult succes în continuare!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Echipamente IT în cadrul proiectului „a doua șansă pentru copiii și tineri din Alba”: Investiție de peste 70.000 de lei

Publicat

în

Echipamente IT în cadrul proiectului „a doua șansă pentru copiii și tineri din Alba”: Investiție de peste 70.000 de lei

Inspectoratul Școlar Județean Alba a lansat luni, 23 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziția de echipamente IT, care vor fi utilizate pentru buna desfășurare a activităților în cadrul proiectului „ADS pentru copiii și tinerii din Alba”, proiect cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.

Valoarea totală estimată a investiției este de 71.600 de lei, fără TVA.

Echipamentele IT care fac obiectul prezenței proceduri de achiziție sunt destinate pentru bună desfășurare a activității în cadrul proiectului: ”ADS pentru copiii și tinerii din Alba”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Echipamente IT:

Denumire produs component/ U.M/ Necesar UM/ Preț unitar maxim estimat, fără TVA (lei)/ Valoare totală maxim estimată, fără TVA(lei)

 • Videoproiector – Buc. – 12 – 1.800 – 21.600
 • Multifuncționala – Buc. – 5 – 10.000 – 50000

Specificații tehnice minimale:

Videoproiectoare – Videoproiector WXGA, suportă Full HD 1080p„ 3500 lumeni, contrast 16000:1, lampa 6000 ore, VGA, Component, HDMI, USB, Telecomanda

Multifuncționala – Dimensiune A3, duplex, viteză max 26ppm A4, rezoluție printare 1200x1200dpi, alimentare hârtie 250 coli + 250 coli, 1 tavă multifuncționala de 100 de coli, limbaje de printare PCL 5e, PCL 6, PostScript 3 Emulation, native PDF printing v1.4, volum de printare, Ciclu de lucru maxim (pagini/luna) 50000, Volum recomandat de printare (pagini/luna)8000 interfața: Interfața 1 x Wireless 802.11 b/g/n Air Prinț Mopria Copiere față-verso automat


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

ITM Alba: Amenzi de peste 9.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 16 – 20 mai 2022. Ce nereguli au găsit inspectorii

Publicat

în

ITM Alba: Amenzi de peste 9.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 16 – 20 mai 2022. Ce nereguli au găsit inspectorii

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2022, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică  a  inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămînal, către Inspecţia Muncii.

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 16.05. -20.05.2022, în  activitatea de control, sunt redate mai jos.

Elit - Gustul Desăvârșit

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate:  40

Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 491

                  Din care – femei :   225

Număr deficienţe constatate:    109

          Nr. sancţiuni aplicate angajatorilor : 9

          Din care      :  –  5 avertismente;

                                –  4 amenzi in cuantum de 5.300 lei.

      Principalele deficienţe constatate în controale :

 • Contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
 • dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
 • nu a fost întocmită programarea concediilor de odihnă pentru anul 2022;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

Nr. total unităţi controlate:    22

Număr deficienţe constatate:  40

Număr de măsuri dispuse  :     40

Angajatori sancționați:            22

Nr. sancţiuni aplicate: –    40

 • 39 avertismente;
 • 1 amenda in cuantum de 4.000 lei;

           Nr.evenimente in curs de cercetare :     2

Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1

 Principalele deficienţe stabilite în controale :

 • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bugetare participativă la Aiud: Cum funcționează, cine poate trimite propuneri și câte proiecte vor fi finanțate

Publicat

în

Bugetare participativă la Aiud: Cum funcționează, cine poate trimite propuneri și câte proiecte vor fi finanțate

Peste câteva va fi lansată prima ediție a procesului de bugetare participativă din municipiul Aiud. Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Municipiului Aiud, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii se transformă în realitate. Cetățenii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a unei părți din bugetul local.

Cum funcționează?

– Primăria alocă un buget
– Cetățenii propun proiecte
– Cetățenii votează pe site proiectele
– Cele mai votate propuneri vor fi implementate începând cu anul 2023.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cine poate trimite propuneri de proiecte?

Pot participa la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc în Municipiul Aiud şi au vârsta de cel puţin 16 ani. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie în platforma bugetării participative aiud.decide.direct.

Câte proiecte vor fi finanțate?

Bugetul acestei ediții (ediție pilot) a procesului de bugetare participativă din municipiul Aiud este de 80.000 RON (inclusiv TVA). În funcție de bugetul propus al proiectelor câștigătoare, pot fi finanțare două sau mai multe proiecte.

Care este suma maximă alocată unui proiect?

Fiecare propunere trebuie să aibă un cost total de cel mult 40.000 RON (inclusiv TVA).

Care este calendarul?

– 1 iunie – 29 iulie – cetățenii depun proiecte
– 1 august – 15 septembrie – noi analizăm
– 16 septembrie – 31 octombrie – cetățenii votează
– 2023 – noi implementăm


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare