Ştirea zilei
FOTO: Din dragoste pentru Eminescu, o cugireancă, a cusut cu acul şi aţa poezia „Luceafărul”, pe o pânză din cânepă de şapte metri lungime!
Septuagenară demnă de Cartea Recordurilor. Din dragoste pentru Eminescu, Maria Todor, din Cugir, a cusut cu acul şi aţa poezia „Luceafărul”, pe o pânză din cânepă de şapte metri lungime! Ea ştie pe de rost toate cele 98 de strofe ale poeziei
În cartierul Cindeni din Cugir, pe strada Mihai Viteazu, la numărul 97, într-un loc parcă desprins din rai, trăiește de aproape 45 de ani Maria Todor, o septuagenară, care a făcut cu acul și cu ața un lucru demn de Cartea Recordurilor. Maria ne-a așteptat îmbrăcată într-un frumos costum popular și a dorit să ne arate cum pe o pânză din cânepă a cusut cu multă migală, timp de trei ani (2014 – 2016), toate cele 98 de strofe ale poeziei „Luceafărul” scrise de inegalabilul Mihai Eminescu.
Tot pe aceeași pânză, păstrată într-o straiță, a rezervat spații mai mici pentru: „Hora Unirii”, Balada „Miorița”, un manuscris al poetului Mihai Eminescu, proverbe și zicători, pilde, un mic „colț destinat pentru rugăciune”, dar și ilustrații precum: „Coloana Infinitului” și „Cumințenia Pământului”, opere ale marelui Brâncuși, Vioara lui George Enescu, „Carul cu boi” (din Ponor). Are o nepoată, din partea fiicei sale, pe nume Ada Lorena, stabilită în Marea Britanie, o tânără talentată, ale cărei desene în creion și picturi în ulei te emoționează. Ne-a mărturisit că dorește să-i lase drept moștenire nepoatei sale minunata sa creație și ar vrea ca într-o încăpere a casei în care locuiește să amenajeze și un mic muzeu cu obiecte de artizanat.
Maria Todor s-a născut în localitatea Ponor, pe 19 august 1946, într-o familie de țărani, oameni harnici, cu credință în Dumnezeu, care i-au insuflat dragostea pentru muncă, dar și pasiunea pentru frumos.
Aici, în satul natal, și-a făcut o parte din studii, a învățat de la mama și bunica sa să țeasă la război, să coasă, să croșeteze, să cosească și să facă alte lucruri gospodărești importante. În anul 1973 a venit la Cugir, locul care îi atrăgea pe toți cei care doreau să-și găsească un loc de muncă, iar Uzina Mecanică i-a oferit șansa de a munci timp de 25 de ani, până a ieșit la pensie, în 1998. Nu s-a oprit nici după aceea, s-a apucat de muncă, la gospodăria sa din Cindeni, a țesut la război, în amintirea anilor în care practica țesutul. Deși se află la o vârstă înaintată, lucrează tot timpul și n-a uitat de vechile îndeletniciri cum ar fi lucrul de mână, mai ales goblenurile, croșetatul și cusutul.
Citește și: Mihai Eminescu, date biografice: Viaţa şi opera poetului naţional
– De unde ideea de a realiza această interesantă lucrare? – Totul a pornit din propria-mi imaginație. Mi-a plăcut întotdeauna să citesc, iar pe Eminescu l-am adorat. Plângeam la toate poeziile care îmi atingeau sufletul. Ideea mi-a venit într-o noapte, după ce recitisem pentru a nu știu a câta oară poezia „Luceafărul”. Atunci m-am hotărât să „scriu” cu acul și cu ața din arnici de cea mai bună calitate, toate strofele poeziei „Luceafărul”. Mi-am amintit de pânza de cânepă pe care bunica mi-a lăsat-o să fac din ea saci și am hotărât să folosesc câțiva metri din acest material pentru a da viață unei părți din creația poetului nepereche Mihai Eminescu. Un lucru deloc ușor, care mi-a luat ani de muncă. A trebuit să calculez matematic locul ce se cuvine pentru fiecare strofă, pentru fiecare rând sau literă. Dacă în ceea ce privește „Luceafărul”, cusut cu litere de tipar, a fost ceva mai ușor, mult mai greu a fost la celelalte lucrări cusute cu litere de mână, unde atenția și efortul au fost cu mult mai mari.
– Cum ați reușit să realizați prin cusătură această interesantă creație, care ocupă o suprafață atât de mare? – Mă trezeam noaptea și mă apucam de cusut cu o bucurie de nedescris. Gândul îmi era tot timpul la cele 98 de strofe ale „Luceafărului”, pe care doream să le termin de cusut cât se poate mai repede. Mai coseam și în timpul zilei, dar după ce îmi terminam treburile gospodărești. Exista un imbold care mă determina să mă apuc din nou de cusut, conștientă că trebuie să realizez ceva despre care nu mai auzisem. Am desăvârșit „Luceafărul”, cu o satisfacție de nedescris, reușind să memorez cu această ocazie întreaga poezie. Având în vedere că exista un spațiu gol destul de mare, m-am gândit să-l completez tot prin cusut cu lucruri importante din creația românească. Așa că am ales o serie de cugetări, pilde, proverbe, diverse imagini reprezentând opere ale unor artiști, pe care le-am ilustrat pe aceeași pânză, astfel încât să dea o ținută aparte acestei lucrări.
– Ne-ați așteptat într-un frumos costum popular, care se vede că are și o vechime considerabilă. L-ați moștenit de la cineva? – Este un costum făcut de mine prin 1964, specific zonei Ponorului și Aiudului, pe care l-am îmbrăcat la nunta mea din anul 1966, atunci când am devenit „nevastă nouă”. În noaptea nunții era obiceiul să dai jos straiele de mireasă și să îmbraci costumul popular. Este o mândrie pentru mine să-l port și astăzi, atunci când merg la biserică, când particip la sărbători religioase sau la unele evenimente culturale. Este costumul popular pe care l-am purtat și la tradiționala sărbătoare a Păștenilor din Cugir, atunci când am împlinit vârsta de 60 de ani.
– Ce ați dori să le transmiteți tinerilor de astăzi? – Să învețe, să muncească, să evidențieze oamenii de valoare ai acestui popor, creațiile lor artistice. Să nu uite, de asemenea, să promoveze tot timpul obiceiurile și tradițiile populare și să nu uite că sunt români, indiferent pe ce meleaguri s-ar afla. – Vă mulțumesc pentru interviu și vă doresc ani mulți, cu sănătate și bucurii!
Foto: Vasilica TODOR
Constantin PREDESCU
[nggallery id=4013]
Ştirea zilei
Patronul unei firme, nevoit să plătească sute de dolari în bitcoin pentru a-și recupera datele din contabilitate. Cum au furat hackerii informațiile
Un administrator de firmă din Sibiu a fost nevoit să plătească sute de dolari în bitcoin unui hacker care i-a furat toate datele din contabilitatea firmei. Anchetatorii români nu l-au putut identifica pe infractor.
Incidentul a avut loc în 2 februarie 2022, iar peste un an, în 1 martie 2023, justiția a închis dosarul pentru că anchetatorii nu au reușit să îl identifice pe infractorul cibernetic.
În plângerea depusă la DIICOT, reprezentantul societății din Sibiu a precizat că persoane necunoscute au criptat toate datele aflate pe serverul societății, care nu au mai putut fi accesate. Polițiștii de la „Crimă Organizată” au efectuat verificări și investigații și au analizat fișierele criptate și mesajul de răscumpărare. S-a constatat că fișierele au fost infectate cu virusul ce poartă denumirea de „Phobos”.
„La fel ca majoritatea programelor de acest tip, virusul blochează accesul la fișiere prin criptare, schimbă numele fișierelor și oferă victimelor instrucțiuni despre cum să-și recupereze fișierele. Acest ransomware redenumește toate fișierele criptate adăugând ID-ul victimei, adresa de e-mail a dezvoltatorului și adăugând extensia.hta la numele fișierelor. Victimele primesc două mesaje de răscumpărare: unul într-o fereastră pop-up (fișier info.hta) și altul într-un fișier text numit info.txt.
Fișierul info.txt conține o adresă de e-mail care ar trebui folosită pentru a contacta criminalii cibernetici iar fereastra info.hta conține un mesaj de răscumpărare mai detaliat, care afirmă că e-mailul trebuie să includă ID-ul desemnat și poate conține până la cinci atașamente (fișiere criptate) pe care criminalii cibernetici le vor decripta gratuit”, astfel este descries modul în care acționează acest virus.
Pentru a restaura fișierele rămase, victimele trebuie să folosească un instrument de decriptare, care trebuie achiziționat în schimbul unei sume de bani. Răscumpărarea trebuie plătită în Bitcoin iar încercarea de a redenumi fișierele criptate sau încercarea de a le decripta cu alt software poate cauza pierderea permanentă a datelor.
În final, reprezentanții firmei au fost de acord să discute cu hackerul. Astfel, în perioada 4 februarie – 6 februarie 2022, reprezentanții companiei au negociat cu atacatorii prin intermediul unei adrese de mail și au convenit că pentru obținerea cheii de decriptare să plătească suma de 600 de dolari în Bitcoin. Ulterior, atacatorul i-a furnizat cheia de decriptare și i-a indicat modalitatea de recuperare a datelor informatice criptate.
Foto: pexels.com
Ştirea zilei
Medicamente pentru cabinetele medicale din grădinițe și școli. Primăria Alba Iulia a lansat achiziția publică
Medicamente pentru cabinetele medicale din grădinițe și școli. Primăria Alba Iulia a lansat achiziția publică
Municipiul Alba Iulia a lansat recent o achiziție publică, pentru furnizarea de medicamente pentru cabinete medicale din grădinițe și școli, împărțit pe două loturi, având o valoarea estimată a achiziției de 270.120 de lei.
Cerinţe minime obligatorii
1. Produsele vor fi ambalate pe categorii.
2. Produsele livrate trebuie să aibă marcat pe ambalaj data fabricaţiei şi perioada de valabilitate a produsului, numele firmei producătoare, ţara de origine.
3. Perioada de valabilitate a produselor trebuie să fie de cel puţin 12 luni de la data transmiterii unei comenzi.
4. Medicamentele trebuie să fie înregistrate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi prevăzute în „Nomenclatorul produselor medicamentoase de uz uman” ca medicament. Nu vor fi luate în considerare produsele naturiste, suplimentele nutritive, precum şi produsele care nu sunt prevăzute în „Nomenclatorul produselor medicamentoase de uz uman”, aprobate de A.N.M. şi care nu au autorizaţie de punere pe piaţă ca medicament.
5. Alocarea de personal dedicat în relaţia cu autoritatea contractantă, pentru îndeplinirea în bune condiţii a tuturor solicitărilor, respectiv:
• minim o persoană responsabilă, pe toată durata de derulare a contractului;
• se vor prezenta numele, datele de contact (telefon, fax, tel. mobil, adresa de e-mail, etc.) pentru persoanele care vor răspunde prioritar la solicitările autorităţii contractante pentru informaţii si oferte;
• operatorul economic va lua toate măsurile pentru ca personalul dedicat să răspundă cu promptitudine şi profesionalism la toate solicitările autorităţii contractante pentru îndeplinirea prevederilor contractului.
Aceste detalii vor fi comunicate ulterior numai de operatorul economic semnatar al contractului.
6. Termenul maximum de livrare a produselor este de 5 cinci zile lucrătoare de la primirea comenzii din partea autorităţii contractante.
Medicamente grădinițe
Produs – Total
Bureţi cu efect hemostatic – buc – 50
Calciu sirop fără zahăr, flacon – 4
Clorhidrat de difenhidramină – 20 mq/q unquent sau gel, tub – 14
Clorhidrat de oxitetraciclină şi hidrocortizon, suspensie, spray cutanat – 17
Clorură de sodiu soluţie a 9 mg/ml monodoza de plastic a 5ml – 105
Combinaţii (carbonat de calciu, carbonat de magneziu şi trisilicat de maqneziu), hidroxid de aluminium, suspensie buvabilă – 2
Dexamethasonum soluţie injectabilă, fiole a 8 mg/2 ml – 10
Diazepamum soluţie rectală, pungi 5 mg/2,5 ml – 21
Diosmectită pulbere, plicuri a 3 g, cutie – 25
Epinephrinum soluţie injectabilă, fiole a 1 mg/ml – 14
EpiPen 150 micrograme, soluţie injectabilă în stilou preumplut cu 2 ml pentru o doză unică – 28
Heparinoidum unquent – tub – 8
Ibuprofen sirop a 40 mg/ml, flacon – 48
Loratadinum sirop 1 mq/ml, flacon – 28
Oxeladinum sirop 0,2%, flacon – 21
Paracetamolum sirop 120 mg/5 ml, flacon – 46
Phenylbutazonum – cream, tub – 7
Salbutamolum suspensie inhalatorie presurizată 100 microqrame/doză – tub spray cu valvă dozatoare şi aplicator – 11
Simeticonă picături orale, emulsie a 40mg/ml (lml=25 picături), flacon – 29
Trimebutină suspensie buvabilă a 24mg/5ml, flacon – 49
Unguent cu bacitracină si neomicină – tub – 30
Zinc bacitracină şi sulfat de neomicină pulbere, pulbere cutanată. – 14
Medicamente grădiniță
Produs – Total
ALGOCALMIN FIOLE – 5
AMOXICILIIMA 500 mq CUTII – 5
ASPIRINA comprimate – 50
Bureţi cu efect hemostatic – bucăţi – 30
CALCIU SIROP FLACON PT. ADULŢI – 17
Captoprii 25 mq, comprimate – 90
Clorhidrat de difenhidramină – 20 mg/g unguent sau gel, tub – 18
Clorhidrat de oxitetraciclină şi hidrocortizon, suspensie, spray cutanat – 12
Clorură de sodiu soluţie a 9 mg/ml monodoză de plastic a 5ml – 135
Combinaţii (carbonat de calciu, carbonat de magneziu şi trisilicat de maqneziu), hidroxid de aluminium comprimate masticabile – 1220
Dexamethasonum soluţie injectabilă, fiole a 8 mq/2 ml – 18
DIAZEPAM FIOLE – 7
Diazepamum soluţie rectală, pungi 10 mg/2,5 ml – 6
Diazepamum soluţie rectală, pungi 5 mg/2,5 ml – 10
Diclofenac qel, tub – 25
Drotaverină 40 mg comprimate – 1460
ENALAPRIL 25 mg comprimate – 50
Epinephrinum soluţie injectabilă, fiole a 1 mq/ml 36
EpiPen 150 micrograme, soluţie injectabilă în stilou preumplut cu 2 ml pentru o doză unică – 9
EpiPen 300 micrograme, soluţie injectabilă în stilou preumplut cu 2 ml pentru o doză unică – 11
FUROSEMID FIOLE – 2
Glucosum 33% sol injectabilă 3,3 q/10 ml fiole – 80
Heparinoidum unguent, tub – 21
HHC 100 mq flacon – 12
Ibuprofen 200 mg, comprimate 1740
Ibuprofen sirop a 40 mq/ml, flacon – 22
Loratadinum, sirop 1 mg/ml, flacon – 4
Metamizol sodic 500 mq, comprimate -660
Metoprolol 50 mg, comprimate – 100
NTG SPAY flacon – 5
Oxeladinum sirop 0,2%, flacon – 14
Paracetamol 500 mg, comprimate – 2340
Paracetamolum, sirop 120 mg/5 ml, flacon -17
Phenylbutazonum – cream, tub – 15
Salbutamolum – suspensie inhalatorie presurizată 100 micrograme/doza – tub spray cu valvă dozatoare şi aplicator – 15
Zinc bacitracină şi sulfat de neomicină pulbere, pulbere cutanată Ig pulbere = zinc bacitracină, 250 UI şi sulfat de neomicină 5000 UI, cutie a 10 q – 21
Ştirea zilei
VIDEO| Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, lucrări privind siguranța circulației rutiere și în celelalte zone rămase nefinalizate
Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, lucrări privind siguranța circulației rutiere și în celelalte zone rămase nefinalizate
Pe lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda, grecii de la Aktor efectuează în aceste zile lucrări privind siguranța circulației rutiere, mai precis se montează garduri de protecție, pe porțiunile în care nu existau.
Reamintim faptul că pe acest segment de autostradă viteza maximă este limitată la 100 km/h, tocmai din cauza faptului că nu au fost finalizate toate elementele care țin de siguranța circulației.
La alunecarea de teren de la Oiejdea se efectuau lucrări de așternere pământ vegetal pe taluz.
În nodul rutier Teiuș, la viitorul Centru de Întreținere și Monitorizare se montează cablajele electrice, instalațiile de încălzire și cele sanitare.
Pe acest segment de autostradă se mai efectuează lucrări la sistemul de drenaj al apelor, la cofrarea și betonarea fundației separatoare de hidrocarburi.
Noul termen de finalizare a lucrărilor este luna septembrie 2023.
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
22 martie: Ziua Mondială a Apei. O zi în care se atrage atenţia asupra gestionării eficiene a resurselor disponibile
-
Actualitateacum 18 ore
Lucrurile „mărunte”, dar esențiale pe care trebuie să le ai în mașină. 750 de lei, amenda pentru ignorarea lor
-
Actualitateacum 17 ore
Încă un director a fost SĂLTAT de DNA: A cerut o mită de 350.000 de euro
-
Actualitateacum 13 ore
Retragerea autorizației Euroins a fost publicată în Monitorul Oficial. Cât timp au clienții Euroins pentru a depune cererile de despăgubire
-
Ştirea zileiacum 14 ore
VIDEO| La alunecarea de teren de la Alba Iulia Nord, de pe autostrada A10 Sebeș-Turda, s-a turnat stabilizatorul de beton masiv
-
Ştirea zileiacum 17 ore
VIDEO| Scene ȘOCANTE în trafic: Șofer de 76 de ani, din Hunedoara, bătut cu bestialitate de un tânăr. Motivul – ar fi condus prea încet