Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Dezbatere la Alba Iulia, pe tema oportunităților de finanțare prin PNDR 2014 – 2020. Discuții între reprezentanți AFIR, primari și fermieri din județ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

dezbatere AFIR Alba Iulia11Vineri, de la ora 15.30, în sala de conferințe a Hotelului Parc din Alba Iulia, a avut loc o dezbatere între reprezentanții AFIR, APIA și primari de comune și fermieri, pe tema accesării de fonduri europene pentru agricultură prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. În cadrul întâlnirii, cei interesați au avut ocazia să pună întrebări și să primească răspunsuri din partea specialiștilor prezenți la reuniune, pentru a se pregăti în noua programare 2014-2020.

 Teme precum oportunități de finanțare create de PNDR 2014-2020 atât pentru beneficiari privați, cât și pentru beneficiari publici; cerințele minimale prevăzute în cadrul Gidului Solicitantului aferent măsurilor PNDR 2014-2020, referitoare la eligibilitatea solicitanților eligibilitatea cheltuielilor și modalitatea de depunere a cererii de finanțare etc, dar și noutăți privind închiderea proiectelor pentru perioada de finanțare 2007-2013 sau modalitatea de acordare a plăților directe pe suprafață și a subvenȚilor pe cap de animal în perioada următoare, au fost dezbătute în cadrul întâlnirii.

dezbatere AFIR Alba Iulia09Prezent la Alba Iulia, pentru a prezenta, pe larg, programul, fermierilor și primarilor din județ, subsecretrul de stat  Nicolae Popa, director general adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale le-a spus celor prezenți ce noutăți apar în perioada de finanțare 2014-2020 în Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Una dintre cele mai importante noutăți se referă la faptul că ”de acum încolo cererile pentru finanțare se vor depune online”, pe internet. Această măsură a fost luată pentru a veni în sprijinul fermierilor care aveau de parcurs drumuri de zeci de kilometri să ajungă la sediul AFIR din județ.

O altă noutate constă în faptul că se va reduce perioada de verificări și paraverificări, de la aproximativ un an și jumătate cât era înainte, la o perioadă de aproximativ trei luni.

Totodată, directorul adjunct AFIR, Nicolae Popa, a ținut să menționeze că Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 a fost aprobat încă din 26 mai 2015.

”România este cea de-a șasea țară cu programul aprobat, ceea ce este o mare performanță. Primele măsuri au fost lansate încă din luna martie, iar până acum, în total am reușit să lansăm 13 măsuri care vizează și investițiile din agricultură, din domeniul vegetal și zootehnie, instalarea tinerilor fermieri, intreprinderile mici și mijlocii, cooperativele, grupuri de producători, iar ultima lansare făcută pe 24 septembrie a fost cea legată de partea de infrastructura rurală, adică investițiile în comunitatea locală, drumuri, alimentări cu apă, canalizări, cultură și educație și bineînțeles partea de irigații, drumuri agricole și partea de drumuri forestierie. E o pleadă întreagă de măsuri de finanțare. Oamenii trebuie să cunoască lucrurile acestea, trebuie să se pregătească pentru depunerea proiectelor, mai ales că sunt unele măsuri pentru care în luna octombrie se termină suma alocată pe anul acesta, dar se termină și perioada de depunere a proiectelor. Cei care nu au depus, vor trebui să se pregătească pentru anul următor”, a declarat acesta.

La eveniment au mai participat Lidia Delia Bogdan, director adjunct A.F.I.R – Centrul Regional Alba, președintele Consiliului Județean Alba – Ion Dumitrel,  Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, fost rector la Universitatea de Agronomie, primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian – președintele ACoR, filiala Alba, precum și fermieri și primari din județ.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Comunelor din România – filiala Alba, Instituția Prefectului, Consiliul Județean Alba, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură. (A.M.)

[nggallery id=1071]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea