Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Depuneri de coroane şi recitaluri la bustul lui Mihai Eminescu din Alba Iulia, la 164 de ani de la naşterea marelui poet

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

* „Mihai Eminescu este şi rămâne 1 Decembrie al Literaturii Române”

Depuneri de Coroane la bustul lui Mihai Eminescu din Alba Iulia02Reprezentanţi ai instituţiilor publice, de învăţământ şi cultură, scriitori, elevi şi alţi iubitori de literatură s-au adunat astăzi, 15 ianuarie, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, pentru a-l omagia şi depune coroane de flori la bustul geniului poeziei româneşti – Mihai Eminescu, la 164 de ani de la naşterea sa.

La manifestarea aniversară au participat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, subprefectul judeţului Alba, Cornel Murg, administratorul judeţului – Sorin Bumb,  Matei Drâmbărean, directorul Direcţiei Judeţene Alba pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional, deputatul Clement Negruţ, Mihai Coşer din partea Primăriei Alba Iulia, Dorin Sava –  directorul Fundaţiei Comunitare Alba, consilierul judeţean PP-DD Ion Marincaş, Emil Jurca – preşedintele Filialei Alba a Societăţii „Avram Iancu” din România,  Vasile Miron de la Asociaţia „Cultul Eroilor” Alba, ec. Ioan Străjan de la Asociaţia „1 Decembrie 1918 pentru independenţa şi integritatea României”, bibliotecari, oameni de cultură, şefi ai unor instituţii publice descentralizate, precum şi  elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia şi Liceul de Artă „Regina Maria”.

Citește și: Mihai Eminescu data naşterii • Mihai Eminescu biografie pe scurt • Mihai Eminescu opere, cărți, poezi • Mihai Eminescu scurt referat

Au depus coroane de flori pentru bucuria clipei şi întâlnirii cu această zi sfântă a literaturii române, care rămâne în istoria poporului, PrimăDepuneri de Coroane la bustul lui Mihai Eminescu din Alba Iulia06ria şi Consiliul Judeţean Alba, Instituţia Prefectului Alba, Direcţia pentru Cultură a judeţului, Şcoala „Mihai Eminescu” din Alba Iulia,  Fundaţia Daco-Romania, Fundaţia Comunitară Alba.

Momentul a debutat cu un mic discurs al directoarei Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop după care poetul Ioan Mărgineanu a adus un elogiu marelui poet naţional. ” Mihai Eminescu este şi rămâne 1 Decembrie al Literaturii Române, aşa cum 1 Decembrie 1918 a rămas şi va rămâne Cetatea de scaun a Marii Unirii, acolo unde demnitatea şi înţelepciunea sângelui românesc se întâlnesc în graiul comun al râului şi ramului. Bucuraţi-vă!”, a spus poetul.

Depuneri de Coroane la bustul lui Mihai Eminescu din Alba Iulia17Totodată acesta a prezentat publicului două cărţi tipărite în cinstea celei mai importante voci poetice din literatura română, Mihai Eminescu. Una dintre lucrări, tipărită recent, se numeşte „Mihai Eminescu. Dicţionar enciclopedic”, scrisă de eminescologul Mihai Cimpoi, după o trudă de aproape 40 de ani, pentru care acesta a şi cerut preşedintelui CJ Alba să i se acorde un premiu din partea judeţului.

„Este una dintre cele mai mari lucrări ale lumii. Nu există în lume asemenea lucrare, decât, se pare, în literatura suedeză sau engleză. A scos-o un român, un român blajin de dincolo de Prut, acolo unde memoria şi oglinzile s-au bătut mereu cap în cap ca să lumineze limba română. Acesta este prietenul nostru, Mihai Cimpoi”, a explicat Ion Mărgineanu.

Citește și: 15 ianuarie 1850, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României

A menţionat, de asemenea, o altă carte, publicată la Alba Iulia, prin instituţia Depuneri de Coroane la bustul lui Mihai Eminescu din Alba Iulia25Consiliului Judeţean şi Biblioteca Judeţeană Alba, „Dintre cristale, Eminescu. Limba Română, respiraţia unei trainice rădăcini”, care, spune dânsul, a făcut vâlvă în Limba Română la Chişinău.

Au ieşit în faţă apoi elevii prezenţi de la Şcoala Mihai Eminescu şi Liceul „Regina Maria”, care au susţinut scurte recitaluri din poezia eminesciană dar şi  creaţii proprii.

La mulţi ani, Mihai Eminescu!

Citiţi şi „15 ianuarie 1850, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României „.

Vă prezentăm o galerie foto de la manifestare:

[nggallery id=1000]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Amenzi de peste 1,4 milioane lei date de ISU Alba, în primele trei luni ale anului: Controale la unități de turism, asistență socială, cluburi și magazine. Principalele ereguli constatate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Amenzi de peste 1,4 milioane lei date de ISU Alba, în primele trei luni ale anului: Controale la unități de turism, asistență socială, cluburi și magazine. Principalele ereguli constatate În perioada 01.01.2024 – 31.03.2024 inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, au desfășurat un număr de 179 controale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea