Curier Județean
FOTO: Depuneri de coroane şi recitaluri la bustul lui Mihai Eminescu din Alba Iulia, la 164 de ani de la naşterea marelui poet
* „Mihai Eminescu este şi rămâne 1 Decembrie al Literaturii Române”
Reprezentanţi ai instituţiilor publice, de învăţământ şi cultură, scriitori, elevi şi alţi iubitori de literatură s-au adunat astăzi, 15 ianuarie, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, pentru a-l omagia şi depune coroane de flori la bustul geniului poeziei româneşti – Mihai Eminescu, la 164 de ani de la naşterea sa.
La manifestarea aniversară au participat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, subprefectul judeţului Alba, Cornel Murg, administratorul judeţului – Sorin Bumb, Matei Drâmbărean, directorul Direcţiei Judeţene Alba pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional, deputatul Clement Negruţ, Mihai Coşer din partea Primăriei Alba Iulia, Dorin Sava – directorul Fundaţiei Comunitare Alba, consilierul judeţean PP-DD Ion Marincaş, Emil Jurca – preşedintele Filialei Alba a Societăţii „Avram Iancu” din România, Vasile Miron de la Asociaţia „Cultul Eroilor” Alba, ec. Ioan Străjan de la Asociaţia „1 Decembrie 1918 pentru independenţa şi integritatea României”, bibliotecari, oameni de cultură, şefi ai unor instituţii publice descentralizate, precum şi elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia şi Liceul de Artă „Regina Maria”.
Citește și: Mihai Eminescu data naşterii • Mihai Eminescu biografie pe scurt • Mihai Eminescu opere, cărți, poezi • Mihai Eminescu scurt referat
Au depus coroane de flori pentru bucuria clipei şi întâlnirii cu această zi sfântă a literaturii române, care rămâne în istoria poporului, Primăria şi Consiliul Judeţean Alba, Instituţia Prefectului Alba, Direcţia pentru Cultură a judeţului, Şcoala „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, Fundaţia Daco-Romania, Fundaţia Comunitară Alba.
Momentul a debutat cu un mic discurs al directoarei Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop după care poetul Ioan Mărgineanu a adus un elogiu marelui poet naţional. ” Mihai Eminescu este şi rămâne 1 Decembrie al Literaturii Române, aşa cum 1 Decembrie 1918 a rămas şi va rămâne Cetatea de scaun a Marii Unirii, acolo unde demnitatea şi înţelepciunea sângelui românesc se întâlnesc în graiul comun al râului şi ramului. Bucuraţi-vă!”, a spus poetul.
Totodată acesta a prezentat publicului două cărţi tipărite în cinstea celei mai importante voci poetice din literatura română, Mihai Eminescu. Una dintre lucrări, tipărită recent, se numeşte „Mihai Eminescu. Dicţionar enciclopedic”, scrisă de eminescologul Mihai Cimpoi, după o trudă de aproape 40 de ani, pentru care acesta a şi cerut preşedintelui CJ Alba să i se acorde un premiu din partea judeţului.
„Este una dintre cele mai mari lucrări ale lumii. Nu există în lume asemenea lucrare, decât, se pare, în literatura suedeză sau engleză. A scos-o un român, un român blajin de dincolo de Prut, acolo unde memoria şi oglinzile s-au bătut mereu cap în cap ca să lumineze limba română. Acesta este prietenul nostru, Mihai Cimpoi”, a explicat Ion Mărgineanu.
Citește și: 15 ianuarie 1850, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României
A menţionat, de asemenea, o altă carte, publicată la Alba Iulia, prin instituţia Consiliului Judeţean şi Biblioteca Judeţeană Alba, „Dintre cristale, Eminescu. Limba Română, respiraţia unei trainice rădăcini”, care, spune dânsul, a făcut vâlvă în Limba Română la Chişinău.
Au ieşit în faţă apoi elevii prezenţi de la Şcoala Mihai Eminescu şi Liceul „Regina Maria”, care au susţinut scurte recitaluri din poezia eminesciană dar şi creaţii proprii.
La mulţi ani, Mihai Eminescu!
Citiţi şi „15 ianuarie 1850, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României „.
Vă prezentăm o galerie foto de la manifestare:
[nggallery id=1000]

Curier Județean
Centru de inovare a orașului, în Alba Iulia: Primăria cumpără echipamente electronice pentru amenajarea spațiului multifuncțional
Centru de inovare a orașului, în Alba Iulia: Primăria cumpără echipamente electronice pentru amenajarea spațiului multifuncțional
Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru amenajarea spațiului multifuncțional – Centru de inovare a orașului „CONVENTUM RERUM” – faza achiziție echipament tehnologic. Valoarea totală estimată a investiției este de 195.797 lei, fără TVA.
Spațiul propus spre amenajare este situat în cadrul locației monument istoric unde funcționează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, accesul în viitorul centrul de inovare se va face prin locația modernizată unde funcționează deja centrul turistic și dispune de o suprafața de circa 80 mp.
Acesta este deja dotat cu posibilitatea de acces a persoanelor cu handicap și dispune și de un grup sanitar amenajat în acest sens.
În cadrul amplasamentului unde funcționează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, se află un spațiu de circa 80 mp suprafața utilă, care se poate dota astfel încât să poată funcționa un hub/centru de inovare al albaiulienilor.
Beneficiarii direcți cuprind orice om interesat de dezvoltarea intracomunitară și va da acestora posibilitatea de creștere în orice areal creativ. Beneficiarul principal al proiectului va fi chiar comunitatea locală, creând retenția de tineri bine pregătiți, dinamism și efervescență în mediul social și economic al orașului, cu posibilitatea de a antrena/angrena în acest proces și experiența multiplă a pensionarilor care vor să rămână încă activi. Beneficiari indirecți ai proiectului vor fi companiile locale, organizațiile non- guvemamentale, administrația locală.
Dotarea tehnică necesară funcționarii acestui centru multifuncțional complex trebuie să dețînă următoarele echipamente:
• Sistem All în One cu Mac OS
• Sistem desktop cu MS Windows
• Videoproiector business
• Server
• UPS Smart
• Sistem de colaborare All-în-One
• Laptop
• Tabletă
• Tabletă grafică
• Cameră video profesională
• Videoproiector educație
• Sistem Audio Conferință
• Rack metalic 19”
• Switch Ethernet
Curier Județean
27 august| Zilele Orașului Teiuș 2022. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii
27 august| Zilele Orașului Teiuș 2022. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii
Zilele Orașului Teiuș se vor desfășura în acest an în data de 27 august, iar autoritățile au avut grijă să pregătească și de acestă dată un program diversificat, care să-i țină ”în priză” atât pe localnici, cât și pe cei care vor sărbători alături de ei.
Printre evenimentele din program, menite să creeze o atmosferă de sărbătoare, se numără concerte de muzică populară și un foc de artificii.
Evenimentul va avea loc în Parcul Feroviar Teiuș
Ora 16 00 – Premierea competițiilor sportive și a elevilor merituoși
Invitați:
-Ansamblul folcloric „Brădeana”
-Ansamblul folcloric „Codrișorul”, Stremț
-Ansamblul folcloric „Cununa Vețelului” Hunedoara
-Ansamblul folcloric „Junii Târnavei” Târnăveni
-Ansamblul folcloric „Dor Teiușan”
-Alexandra Bărăștean
-Roxana Bărăștean
-Cornelia Maxa
-Ovidiu Furnea
-Ina Todoran
Vă așteptăm cu drag, pe toți cei ce trăiesc și simt in spirit teiușean!
Curier Județean
Șofer fără permis și unul care conducea o motocicletă neînmatriculată, prinși de polițiștii din Alba: S-au ales cu dosare penale
Șofer fără permis și unul care conducea o motocicletă neînmatriculată, prinși de polițiștii din Alba: S-au ales cu dosare penale
La data de 16 august 2022, în jurul orei 19,30, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un autoturism, în timp ce circula, pe strada Vânătorilor din Alba Iulia, pe sens interzis.
La volanul autoturismului se afla un tânăr de 25 de ani, din comuna Gurghiu, județul Mureș. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.
La data de 16 august 2022, în jurul orei 11,00, polițiștii din Blandiana au depistat un bărbat de 58 de ani, din comuna Blandiana, în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată, pe raza comunei.
Față de motociclist, cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.
-
Actualitateacum 5 ore
Bani de la stat pentru patronii care angajează șomeri: Ministerul Muncii va suplimenta fondurile
-
Ştirea zileiacum 13 ore
17 august 2022, COVID-19 în Alba. 33 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Ştirea zileiacum 11 ore
SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă
-
Actualitateacum 9 ore
Salariile bugetarilor urmează să fie majorate: Angajații la stat care nu au ajuns la nivelul grilei pe 2022 vor primi o pătrime din suma restantă
-
Ştirea zileiacum 16 ore
Avertizare METEO: COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe, până miercuri seara. Vijelii, descărcări electrice și grindină
-
Actualitateacum 19 ore
Importurile de gaz în România au scăzut în prima jumătate a anului 2022: Care a fost producția internă
-
Ştirea zileiacum 14 ore
FOTO| PERCHEZIȚII la Sebeș: Trei tineri, reținuți pentru furt de catalizatoare și metale prețioase. Ce au descoperit polițiștii
-
Actualitateacum 18 ore
Marian Godină, atac dur la adresa ministrului de Interne: „Ca Poliția Română să-i facă imagine unui om politic pare ceva de o slugărnicie incredibilă”