Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Debut cu succes a Festivalului Internațional de Folclor Aiud. Ansamblul din Rusia a „rupt gura târgului” cântând în limba română

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

festivalul international de folclor aiud170Așa cum era de așteptat noua conducere administrativă a municipiului Aiud a demonstrat calități organizatorice de invidiat. Lucrul acesta s-a putut observa în  debutul festivalului aiudean de folclor. Pentru a evita canicula de la miezul zilei parada costumelor populare nu s-a mai ținut în miezul zilei, ci spre înserat, când temperaturile aerului erau mai blânde.

Festivalul folcloric de la Aiud nu numai că a ajuns la cea de a șasea ediție, a devenit un adevărat brand pentru municipiul Aiud, fiind considerat ca unul dintre cele mai mari festivaluri de gen din România și unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa.

Inițiat de membrii și conducerea ansamblul folcloric  „Doina Aiudului”, care a participat la numeroase festivalul international de folclor aiud31festivaluri internaționale în întreaga Europă și susținut de către administrația locală și cea județeană, la această ediție, duminică 7 august 2016, înainte de amiază, costumele populare au pătruns în aproape toate bisericile din municipiu, apoi la ora 18.00 a avut loc mai sus pomenita paradă a portului popular la care au participat ansamblurile din Argentina, Bulgaria, Cipru, Costa Rica, Mexic, România – Ansamblul „Valea Someşului” Gherla, Ansamblul Maghiar „Pipacs” Ciumbrud, Ansamblul „Doina Aiudului”, Rusia, Serbia și Turcia. Toate ansamblurile au făcut un microrecital în fața primăriei municipale și au participat la ședința foto alături de primarul Oana Badea și viceprimarul Lorincz Helga.

A urmat un spectacol extraordinar de cântece și dansuri populare la care au participat absolut toate ansamblurile.

Vocea străzii spune că lumea se așteptă ca această ediție să fie cu mult mai reușită decât toate celelalte:

„Din evoluția din această seară a ansamblurilor se pare că va fi un adevărat regal de dansuri și muzică populară. Voi fi în piața în fiecare seară până la sfârșit, la spectacolul de gală. Am văzut și modificări în modul de aranjare a pieței, în special al tarabelor. Este bine așa”, ne-a declarat domnul Vasile R.

„Cred că va fi o reușită îi felicit pe cei care s-au străduit să organizeze acest festival. Deocamdată spun că cei mai spectaculoși au fost mexicanii și rușii”, ne-a spus Mircea B.

Subscriu și eu la ceea ce au spus cei doi domni și afirm că mă aștept la un spectacol deosebit.

Surpriza serii a produs-o ansamblul din Rusia, care a cântat în românește și impecabil binecunoscuta melodie „Cântă cucu-n Bucovina”. Răsplata a fost pe măsură. Miile de oameni prezenți în piața „Dr. Constantin Hagea” (jandarmeria a afirmat că după opinia lor în piață au fost peste 3.000 de aiudeni) au răsplătit cu ropote de aplauze interpretarea rușilor.

Încheierea spectacolului au avut-o ca sarcină gazdele, adică Ansamblul Folcloric „Doina Aiudului”, care a încântat cu câteva dansuri populare de pe valea Mureșului.

Programul festivalului în continuare:

Luni, 8 august

– ora 20.00 Spectacol cu ansamblurile din: Argentina, Bulgaria, România – Ansamblul Maghiar „Fugevirag”, Ansamblul „Doina Aiudului”, Serbia, Turcia

Marți, 9 august

– ora 20.00 Spectacol cu toate ansamblurile, cu program de 10-12 minute fiecare: Argentina, Bulgaria, Cipru, Costa Rica, Mexic, România – Ansamblul „Doina Aiudului”, Rusia, Serbia, Turcia, Ungaria

Miercuri, 10 august

– ora 20.00 Spectacol folcloric cu ansamblurile din: Cipru, Costa Rica, Mexic, România – Ansamblul „Doina Aiudului”, Rusia, Ungaria

Joi, 11 august

– ora 20.00 Spectacol de gală cu toate ansamblurile
– înmânarea diplomelor şi cupelor
– ora 23.00 foc de artificii

Dorel Lazăr  

[nggallery id=2491]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea