Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Columna lui Traian, celebrată la Colegiul Național ”David Prodan” Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

columna lui traian16Elevii Colegiului Național ,,David Prodan” din Cugir au sărbătorit joi, 12 mai, 1903 ani de la inaugurarea Columnei  lui Traian, unul dintre cele mai importante monumente ale antichităţii europene şi un izvor însemnat pentru istoria noastră naţională.

Construită sub îndrumarea arhitectului Apolodor din Damasc, monumentul reprezintă o preţioasă cronică vizuală a războaielor daco-romane purtate de împăratul Traian  împotriva lui Decebal, regele Daciei. Prin lectura referatelor prezentate de Amalia Opriţa şi Daniel Tatu din clasa a IX-aC, elevii au aflat despre inauguraraea  Columnei la 12 Mai 113 d. Hr., dată atestată de documentele orașului  Ostia (Fasti Ostienses), din Italia.

Prezent şi astăzi în Forul lui Traian din Roma, monumentul este decorat cu un celebru basorelief în formă de spirală, care ȋnfăţişează scene din timpul confruntărilor daco-romane. Columna cu o înălțime de aproximativ 30 m este formată din 18 blocuri masive de marmură de Carrara. Basorelieful surprinde în 155 de tablouri construirea podului peste Dunăre de la Drobeta Turnu Severin, scene de luptă din campaniile lui Traian împotriva dacilor din 101-102 și 105-106, armamentul folosit în lupte, portretul dacilor şi a femeilor dace, a soldaților romani și daci, ilustrând printr-o desăvârşită artă romană Comentariile lui Traian despre războaiele dacice (De Bello Dacico), scrise în competiţie literară cu împăratul Caius Iulius Cezar (De bello Gallico).

Prin vizionarea în cadrul Cabinetului Documentare Informare(CDI) a documentarelor ,,Columna lui Traian” ,,Columna de la Roma” şi a filmului ,,Columna”, regizat în  1968 de Mircea Drăgan după scenariul lui Titus Popovici, elevii au aflat că în anul 117 d.Hr, urna cu cenuşa ȋmpăratului Traian  a fost depusă la baza monumentului de unde ȋn cele din urmă a dispărut. Iniţial columna avea ȋn vârf o statuie a lui Traian care ȋntre timp a dispărut, astfel că Ȋn 1598, din ordinul papei Sixtus al V-lea, ȋn vârful Columnei a fost aşezată o statuie de bronz a Sfântului Petru.

O copie a coloanei, ridicată din ordinul lui Napoleon Bonaparte, se găseşte în piaţa Vendome din Paris, alte copii se află la muzeele din Paris, Londra, în timp ce o copie ȋn mărime naturală a Columnei, realizată ȋntre anii 1939-1943, se află expusă din 1972 la Muzeul Național de Istorie a României din Bucureşti. La finalul activităţii, alături de profesoarele  Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu, elevii au desenat nu numai columna, ci şi celebrul stindard  dacic, capul de lup, atestat cert în peste 20 de imagini sculptate pe unele metope ale Columnei lui Traian, în preajma unor fortificaţii dacice sau a unor căpetenii de rang înalt din rândul dacilor şi a lui Decebal. (C.P.)

[nggallery id=2094]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

”Cadet pentru o zi” – elevi din Alba Iulia au experimentat viața de ”militar”, la Batalionul 136 Geniu „Apulum”

Unirea Ziarul

Publicat

în

”Cadet pentru o zi” – elevi din Alba Iulia au experimentat viața de ”militar”, la Batalionul 136 Geniu „Apulum” Cu prilejul aniversării Zilei Forțelor Terestre, la Batalionul 136 Geniu „Apulum” s-a desfășurat ieri, 18 aprilie, proiectul „Cadet pentru o zi”. Astfel, elevi de clasele a VII-a și a IX-a din municipiul Alba-Iulia au răspuns pozitiv […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea