Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Ciuperci periculoase în piața agroalimentară din Alba Iulia: 16 kilograme, distruse de DSVSA Alba

FURDUI Alexandru

Publicat

în

FOTO| Ciuperci periculoase în piața agroalimentară din Alba Iulia: 16 kilograme, distruse de DSVSA Alba

O cantitate de 16 kilograme de ciuperci culese din pădure, expuse spre comercializare în piața agroalimentară din Alba Iulia, zona Cetate, au fost confiscate de inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba. Vânzătorul nu prezenta acte de proveniență, iar marfa sa a fost distrusă, în conformitate cu normativele sanitare veterinare în vigoare. Astfel de ciuperci nu sunt destinate consumului uman și pot reprezenta un real pericol pentru sănătatea consumatorilor.

O echipă de inspectori sanitar-veterinari a efectuat marți, 27 septembrie, împreună cu reprezentanții poliției, un control în piața agroalimentară din Alba Iulia.

Unul dintre comercianții aflați în piață a expus spre comercializare ciuperci fără a deține vreun document privind proveniența, calitatea și conformitatea produsului. Persoana în cauză a declarat inspectorilor DSVSA Alba că nu a existat nici un cumpărător pentru ciupercile expuse, iar întreaga cantitate adusă a pus-o la dispoziția autorităților pentru a fi distrusă. În urma controlului s-a constatat că ciupercile au fost culese din pădurea de la marginea orașului Zlatna.

Astfel de controale vor continua în toate piețele din județul Alba. Conform legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în piețe este permisă comercializarea doar a produselor alimentare care fac obiectul specificat în documentul sanitar-veterinar emis de autoritatea competentă locală, respectiv DSVSA Alba. De asemenea, în piețe pot fi vândute doar produse pentru care se deține atestat de producător sau produse care provin din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Amintim consumatorilor să nu cumpere ciuperci din surse neautorizate. Consumul ciupercilor din pădure – fără a fi analizate, culese de către persoane neabilitate – sau din alte locuri necunoscute, reprezintă un risc major pentru sănătate și poate cauza intoxicații acute la consumatori. Ciupercile necomestibile se pot confunda foarte ușor cu cele comestibile, fiind recomandată achiziționarea lor doar din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar: magazine și depozite alimentare, supermarketuri, hipermarketuri, aprozare, ciupercării sau alte unități de profil.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea