Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Flori și un drapel tricolor au fost depuse la mormântul lui Carl Filtsch din Veneția, în numele județului Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Carl Filtsch, considerat micul geniu al muzicii romantice din secolul al XIX-lea, originar din Sebeș, a fost comemorat, vineri, de autoritățile din județul Alba, la împlinirea a 191 de ani de la nașterea acestuia. Astfel, prin intermediul unui român din județul Alba, care locuiește în Italia, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” au depus flori și un drapel tricolor la mormântul lui Carl Filtsch din Cimitirul San Michele din Veneția.

Cel care a pus în practică acest gest simbolic a fost Cristian Burde, un român originar din județul Alba, care, deși este stabilit în Italia împreună cu familia, de aproape 20 de ani, a promovat mereu valorile românești. Cristian a acceptat, vineri, cu fericire și emoție, să străbată drumurile Italiei pentru a aduce un sincer omagiu lui Carl Filtsch (artistul de geniu născut în Sebeș, dar înmormântat la Veneția).

Cristian Burde este românul care antrenează în numeroase stagii de pregătire a trupelor speciale, pe plan internațional, în tehnicile de apărare și supraviețuire Krav Maga (a antrenat în peste 200 de acțiuni de pregătire în 14 țări, dintre care amintim Israel, Polonia, Rusia, Franța, Italia, Monaco). Pregătirea desăvârșită în Krav Maga și-a dobândit-o în cele peste 400 de stagii de pregătire la care a luat parte de-a lungul timpului în Israel, Germania, Franța, Olanda, Irlanda și multe alte țări.

„Nu putem decât să îi mulțumim și să îl felicităm pe Cristian Burde pentru acest gest mic, dar cu o încărcătură simbolică și emoțională pentru noi toți, cei care iubim cultura și valorile românești. Mereu, la fiecare antrenament de pe plan internațional, Cristian Burde nu uită să aibă la el drapelul tricolor și să se prezinte, cu mândrie, că este român. Mă bucur că de această dată ne-a fost alături și împreună cu el am reușit să îl comemorăm pe Carl Filtsch, micul geniu din Sebeș, al cărui mormânt se află departe de locurile natale”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

În această săptămână, se desfășoară „Zilele Muzicale Carl Filtsch”, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeș, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea. Carl Filtsch a fost elevul preferat al lui Frederic Chopin.

„Zilele Muzicale Carl Filtsch” vor debuta, sâmbătă, 29 mai 2021, la ora 19:00, cu un concert extraordinar „In memoriam Carl Filtsch”, eveniment care va avea loc în Biserica Evanghelică din Sebeș.

Programul va cuprinde un moment susținut de pianista Ana Silvestru cu lucrări precum: Franz Schubert – Balada „Erlkönig“ (transcripție pentru pian: Franz Liszt), Carl Filtsch – Romance sans Paroles op. 3, nr. 1, Frédéric Chopin – Nocturna op. 27, nr. 1, Dinu Lipatti – Il pleure dans mon cœur (transcripție pentru pian: Ana Silvestru) și George Enescu – Rapsodia Română op.11, nr. 1. Concertul va fi completat de Cvartetul de Coarde al Județului Alba, care va interpreta Cvartetul nr. 15 în Re minor, KV. 421 de W. A. Mozart.

Evenimentul se va desfășura cu public, cu respectarea celor mai stricte măsuri de răspândire a virusului SARS-COV-2, iar accesul va fi permis gratuit, în limita numărului de locuri disponibile. Locurile pot fi rezervate și electronic printr-un e-mail transmis la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – [email protected].

Zilele Muzicale Carl Filtsch vor continua, duminică, 30 mai 2021, cu difuzarea filmului scurt „Micul pianist – povestea lui Carl Filtsch”, o producție artistică ce are ca scop promovarea personalității pianistului din Sebeș. La realizarea filmului a lucrat o echipă formată din Cătălin Cădan (producător), Daniel Lungu (scenariu și regie), Zoltan Lorincz, Cătălin Cădan,

Cornel Gruian (cameramani), Dorin Galdău și Claudiu Miclăuș (asistenți imagine), Andi Dumitrache și Cătălin Cervicescu (consultanți), Dan Roșu (înregistrări audio), Anca Cădan (makeup), Silviu Roșu, Eduard Cădan și Dan Purcelean (actori). Muzica filmului este formată din fragmente muzicale extrase din lucrările lui Carl Filtsch.

Manifestările dedicate lui Carl Filtsch se vor încheia, luni, 31 mai 2021, cu diseminarea pe plan național a integralei compozițiilor lui Carl Filtsch, realizată de Editura Muzicală a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Lucrările vor fi transmise școlilor și liceelor de artă din România pentru a putea fi folosite de copiii pianiști.

„Zilele Muzicale Carl Filtsch” sunt organizate de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în colaborare cu Biserica Evanghelică Sebeș.

Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeș – 11 mai 1845, Veneția) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeșul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curții Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educație muzicală și tovarăș de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.
De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziție genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenție aparte de evoluția lui pianistică.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frédéric Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: „Dacă micuțul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.

La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susțină concerte la Viena, Paris și Londra unde a fost aclamat și sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziții ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viață în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăvește de tuberculoză și medicii i-au prescris băi de mare în Veneția. După o scurtă îmbunătățire a stării sănătății sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinerețe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găsește la cimitirul San Michele din Veneția.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea