Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO/ CÂMPENI: Lansare în premieră al celui de-al patrulea volum din „Aripile demonului” de Mircea Tomuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Clubul Rotary Abrud – Câmpeni „Floare de colț” , o organizație nonguvernamentală ce reunește personalități de elită din Țara Moților și care susține pe plan local diverse acțiuni cultural – artistice, a organizat ieri în cafeneaua unui restaurant din centrul orașului Câmpeni o seară culturală care a cuprins două evenimente apreciate de numeroșii participanți locali – membri ai clubului, intelectuali, elevi din Abrud și Câmpeni – alături de care au sosit câțiva fii ai acestor locuri plecați în alte părți ale țării.

Acest eveniment a fost caracterizat de preotul Vasile Bora – moderator al acestui eveniment alături de Ioan Uțiu și Vladimir Marcu, cu toții membri ai clubului Rotary – ca fiind unul dintre cele mai importante manifestări culturale din ultimul timp desfășurate în Câmpeni datorită numărului mare de participanți și lansării în premieră al celui de-al patrulea volum intitulat „Timpuri și anotimpuri în Țara Moților” din tetralogia „Aripile demonului” care aparține scriitorului sibian Mircea Tomuș, profesor universitar, critic și istoric literar, una dintre marcantele personalități literare românești din ultima jumătate de secol.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Această lansare de carte a fost prefațată de prezentarea unei expoziții de acuarelă a doamnei Lia Tomuș, soția scriitorului, aceasta expunând publicului o parte din tablourile sale realizate cu multă măiestrie și pasiune de-a lungul timpului în care se remarcă o sensibilitate creatoare deosebită.

Conform scriitorului, lansarea volumului a fost aleasă în această localitate pentru că a fost invitat de deosebiții săi prieteni din Apuseni, pentru că are origini în această zonă – tatăl său fiind născut în satul Goiești din comuna Vidra – și, nu în ultimul rând, deoarece acțiunea cărții se petrece pe aceste meleaguri minunate locuite de moți. De fapt, în această „saga transilvană” referitoare la manifestarea „demonului” unguresc ce a adus durere în istoria Transilvaniei, acțiunea se desfășoară de la Răscoala din 1784 condusă de Horea Cloșca și Crișan până în jurul anului 1960, acest ultim volum prezentând o imagine a Munților Apuseni prin care autorul dorește să pună în lumină personalitatea lui Horea și a lui Avram Iancu, marii eroi locali ai neamului nostru.

Pe lângă cele trei gazde locale care au moderat evenimentul, evenimentul a avut ca oaspeți de seamă pe scriitorul Mircea Petean-directorul editurii LIMES Cluj Napoca care a scos de sub tipar toate volumele de aproape 2000 de pagini ale tetralogiei – și pe prof.univ.dr. Ovidiu Pecican, scriitor, istoric și publicist clujean, aceștia făcând prezentări riguroase și amănunțite ale operelor plastice și literare ale soților Tomuș.

La sfârșitul evenimentului, după aplauzele primite de cei doi artiști, doritorii au putut achiziționa, cu autograf din partea autorului, volumul lansat în această seară, iar seriile complete ale tetralogiei oferite spre vânzare cu o reducere de 30 % s-au epuizat rapid.

Ovidiu CULDA

[nggallery id=772]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Amplasarea RADARELOR în primele două zile de Paște 2024, în județul Alba. Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 5-6 aprilie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Amplasarea RADARELOR în primele două zile de Paște 2024, în județul Alba. Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 5-6 aprilie Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 5-6 aprilie 2024. Citește și: Paște fericit • Mesaje de Paște • Urări de Paște • Felicitări de Paște […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea