Clubul Rotary Abrud – Câmpeni „Floare de colț” , o organizație nonguvernamentală ce reunește personalități de elită din Țara Moților și care susține pe plan local diverse acțiuni cultural – artistice, a organizat ieri în cafeneaua unui restaurant din centrul orașului Câmpeni o seară culturală care a cuprins două evenimente apreciate de numeroșii participanți locali – membri ai clubului, intelectuali, elevi din Abrud și Câmpeni – alături de care au sosit câțiva fii ai acestor locuri plecați în alte părți ale țării.
Acest eveniment a fost caracterizat de preotul Vasile Bora – moderator al acestui eveniment alături de Ioan Uțiu și Vladimir Marcu, cu toții membri ai clubului Rotary – ca fiind unul dintre cele mai importante manifestări culturale din ultimul timp desfășurate în Câmpeni datorită numărului mare de participanți și lansării în premieră al celui de-al patrulea volum intitulat „Timpuri și anotimpuri în Țara Moților” din tetralogia „Aripile demonului” care aparține scriitorului sibian Mircea Tomuș, profesor universitar, critic și istoric literar, una dintre marcantele personalități literare românești din ultima jumătate de secol.
Această lansare de carte a fost prefațată de prezentarea unei expoziții de acuarelă a doamnei Lia Tomuș, soția scriitorului, aceasta expunând publicului o parte din tablourile sale realizate cu multă măiestrie și pasiune de-a lungul timpului în care se remarcă o sensibilitate creatoare deosebită.
Conform scriitorului, lansarea volumului a fost aleasă în această localitate pentru că a fost invitat de deosebiții săi prieteni din Apuseni, pentru că are origini în această zonă – tatăl său fiind născut în satul Goiești din comuna Vidra – și, nu în ultimul rând, deoarece acțiunea cărții se petrece pe aceste meleaguri minunate locuite de moți. De fapt, în această „saga transilvană” referitoare la manifestarea „demonului” unguresc ce a adus durere în istoria Transilvaniei, acțiunea se desfășoară de la Răscoala din 1784 condusă de Horea Cloșca și Crișan până în jurul anului 1960, acest ultim volum prezentând o imagine a Munților Apuseni prin care autorul dorește să pună în lumină personalitatea lui Horea și a lui Avram Iancu, marii eroi locali ai neamului nostru.
Pe lângă cele trei gazde locale care au moderat evenimentul, evenimentul a avut ca oaspeți de seamă pe scriitorul Mircea Petean-directorul editurii LIMES Cluj Napoca care a scos de sub tipar toate volumele de aproape 2000 de pagini ale tetralogiei – și pe prof.univ.dr. Ovidiu Pecican, scriitor, istoric și publicist clujean, aceștia făcând prezentări riguroase și amănunțite ale operelor plastice și literare ale soților Tomuș.
La sfârșitul evenimentului, după aplauzele primite de cei doi artiști, doritorii au putut achiziționa, cu autograf din partea autorului, volumul lansat în această seară, iar seriile complete ale tetralogiei oferite spre vânzare cu o reducere de 30 % s-au epuizat rapid.
Ovidiu CULDA
[Gallery not found]
1 comentariu
Daca mai puneti poze cu ‘salvatorii fondurilor nerambursabile’ adica Utiu , eu renunt la abonamentul pe care il am la Unirea. Promovati nulitati care nici macar taxele nu le platesc catre stat si care iau fonduri nerambursabile si falimenteaza firmele pe care le fac.Citeste omu ziaru si da peste niste gretosi….
Comentariile sunt oprite