Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Bibliotecă modernă cu multiple facilități la Blaj: Licitație pentru servicii de proiectare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dezvoltarea echilibrata a unui teritoriu se poate baza doar pe o abordare integrata, atât din punct de vedere al infrastructurii fizice, cât si în ceea ce priveste dezvoltarea serviciilor. În acest context, obiectivul general al proiectului vizeaza cresterea calitatii vietii populatiei Municipiului Blaj si asigurarea accesului la servicii de calitate, prin construirea unei biblioteci, cât si prin îmbunatatirea infrastructurii urbane locale.

Obiectivele specifice ale proiectului

  1. Îmbunatatirea accesului la servicii culturale, prin construirea unei Biblioteci în 36 luni de la semnarea Contractului de finantare.
  2. Îmbunatatirea infrastructurii fizice de baza, prin reabilitarea si modernizarea strazilor Andrei Muresanu, Garii, Eroilor, în termen de36 luni de la semnarea Contractului de finantare.
  3. Realizarea lucrarilor tehnico-edilitare, prin crearea strazilor de acces si a retelei de canalizare, în zona Chereteu,în 36 luni de la semnarea Contractului de finantare.
  4. Realizarea de trasee pietonale, în suprafata de 4.472,99 mp, în termen de 36 luni de la semnarea Contractului de finantare.
  5. Crearea de spatii verzi, în suprafata de 4.524,69 mp, în termen de 36 luni de la semnarea Contractului de finantare.

Necesitatea proiectului

Necesitatea derularii investitiei se justifica prin cerintele impuse de vremurile în care traim, traduse în cea mai mare masura prin nevoia de îmbunatatire si crestere continua a calitatii vietii si implicit a nivelului de trai ai locuitorilor. Nevoile identificate si la care se urmareste a se raspunde prin prezentul proiect vizeaza îmbunatatirea conditiilor de educatie, socio-culturale, acces la institutiile relevante la nivelul comunitatii, în strânsa corelare cu îmbunatatirea modului în care se deruleaza deplasarea cetatenilor între domiciliu si institutiilor, obiectivele existente pe raza comunitatii.

În prezent, Biblioteca Municipala functioneaza într-o cladire închiriata, în baza unui contract care va expira în luna septembrie, 2018. Ca volum de carte biblioteca detine un fond de carte relevant. Dat fiind faptul ca actuala cladire este insuficient de spatioasa pentru a adaposti întregul volum de carte actual, care se va si extinde, relocarea bibliotecii într-o cladire special proiectata pentru astfel de destinatie este necesara, cea actuala nu corespunde functional destinatiei de biblioteca. Din lipsa de spatiu, parte din volume sunt depozitate la subsol, unde nu pot fi asigurate conditii optime de pastrare si conservare, nivelul de igrasie si umezeala fiind ridicat.

Conform documentatiei tehnice, în prezent, din cele 2.853 de biblioteci publice din România, 2.283 sunt echipate cu computere si alte echipamente, precum si cu acces gratuit la internet pentru public. De asemenea, 3.500 de bibliotecari au fost instruiti în folosirea computerului si în oferirea serviciilor de asistenta în folosirea acestuai si a internetului, precum si asistenta în dezvoltarea serviciilor pe baza nevoilor comunitatilor locale pe care le deservesc.

Numarul cititorilor la nivel national se ridica la peste 3 milioane, conform INSSE (anul 2016). Conform informatiilor furnizate de autoritatile locale, la nivelul Bibliotecii Municipale, numarul total al utilizatorilor se ridica la 5.571, iar numarul vizitatorilor la nivelul anului 2017 s-a ridicat la 13.112.

 La nivelul Municipiului, mai exista un numar de 4 biblioteci, ce functioneaza în cadrul unitatilor de învatamânt, ce însumeaza peste 2.200 utilizatori activi. De asemenea, în fiecare an, 13,9 milioane de europeni folosesc computerele cu acces gratuit la bibliotecile publice, 4,6 milioane de persoane din UE acceseaza internetul pentru prima data la biblioteca publica, iar 1,9 milioane de europeni vin la biblioteca publica fiind singurul loc unde pot avea acces gratuit la internet.

Structura clădirii

în prima variantă se propune realizarea clădirii pe o structură din zidărie portantă de cărămidă de 30 cm grosime, rigidizată cu sâmburi din B.A., cu secțiunea orizontală de 30×30 cm. Sistemul structural va rezema pe fundații continue din beton armat. Planșeele bazei de peste subsol parter și etajele superioare se vor realiza din beton armat monolit.

Acoperirea construcției se va realiza cu acoperiș tip terasa

Finisajele exterioare

Clădirea va fi finisată la exterior cu tencuială decorativă, cărămidă parenta si lamele metalice pentru umbrire. Ferestrele și ușile exterioare vor avea tâmplăria metalică și din PVC cu sticlă în sistem termopan – tripan, aceasta din urmă având caracteristici termoizolatoare superioare.

Finisajele interioare

Spațiile interioare vor fi finisate pe pereți cu zugrăveli lavabile transpirante și placaje din faianță. Pardoselile încăperilor vor fi finisate cu mocheta, parchet și gresie. Tâmplăria interioară va fi realizată din lemn și MDF, fiind astfel asigurat confortul termic și fonic necesar desfășurării în bune condiții a activităților.

Asigurarea caracteristicilor energetice necesare

Pereții exteriori se vor placa la exterior, cu polistiren celular cu specificație de fabricație „pentru utilizare la placarea fațadelor”, realizat în sisteme termoizolante agrementate în România. Termosistemul va conține ca finisaj tencuială decorativă și placaj de cărămidă aparentă.

Placa de pe sol se va izola utilizând soluția executării unui strat termoizolant sub aceasta. Izolarea planșeului peste ultimul nivel se va realiza cu polistiren extrudat.

La soclul clădirii se va prevedea o termoizolație din polistiren extrudat, pe înălțimea soclului, care se va prelungi sub nivelul trotuarului minim 50 cm.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea