FOTO/ Barza buclucașă de la Vințu de Jos. Operațiunea „mutatul cuibului”, o problemă majoră pentru primarul din localitate

Pentru a evita problemele, Electrica recomandă: primarul din Vințu de Jos trebuie să mute… barza de pe stâlp! – Ultimul cuib de barză a fost mutat în 2015, prin ordin de… ministru!

O barză care își face de trei ani cuib pe strada Vârtopi, nr. 18, în Vințu de Jos, în fața casei Maria Boca, a ajuns anul acesta motiv de îngrijorare pentru femeie și obiect de dispută birocratică între Primăria Vințu de Jos și SDEE Electrica Transilvania Sud.

ELIT

Maria Boca, o femeie ce merge spre 78 de ani, susține că scânteile care au zburat de pe stâlpul de electricitate pe acoperișul său ar fi fost, cel mai probabil, motivul incendiului care i-a afectat gospodăria.

„Atunci când plouă și se umezesc crengile care atârnă din cuibul berzei, se vede cum sar scântei din firele electrice”, spune femeia. Potrivit primarului Ioan Iosif Josan, comisia care a anchetat cauza incendiului din martie nu s-a pronunțat asupra motivului care a stat la baza acestui incendiu, în acel loc. Conform legii, distrugerea unui cuib de barză constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

În martie 2018, acoperișul casei, din colțul cu stâlpul pe care s-a cuibărit barza, s-a aprins. Au intervenit SVSU Vințu de Jos și pompierii de la Sebeș. „Când cel de la ISU Sebeș s-a dus să întrerupă curentul, a constatat că, de fapt, în locuință nu era curent, nu era alimentată cu energie electrică. A ars un tavan la o cameră. A venit comisia specială de la ISU pentru a stabili cauza incendiului. Au venit și cei de la Electrica, s-au urcat pe stâlp și au dat cuibul berzei jos.

Acum, barza și-a făcut alt cuib acolo. Femeia a făcut o solicitare către Primăria Vințu de Jos, să vedem ce facem cu acel cuib. Adresa am îndreptat-o către Electrica. I-au răspuns că, «având în vedere legislația în vigoare, specia fiind ocrotită de lege, pentru mutarea cuibului de barză trebuie să vă adresați administrației locale. În caz că ni se solicită asistență tehnică, echipa noastră de intervenție va asigura întreruperea energiei electrice pentru desfășurarea lucrării în cele mai sigure condiții». Adică Electrica îmi spune să mă urc eu pe stâlp să rezolv problema cu barza”, spune primarul Josan.

Ultimul cuib de barză (Ciconia ciconia, mai exact), vechi de 21 de ani, a fost mutat, în Schitu Golești – Argeș, de pe un stâlp pe altul în 2015, prin ordinul ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu. A fost nevoie de un referat de aprobare asumat de Direcția biodiversitate și apoi de un aviz al Academiei Române, ambele având în vedere „procedura de stabilire a derogărilor de la măsurile de protecție a speciilor de floră și faună sălbatică”, conform legii.

Primarul Josan spune că zilele următoare o să contacteze organizații pentru protejarea biodiversității sălbatice pentru a descoperi, totuși, cum o poate ajuta pe Maria Boca.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

M.m. 1 iulie 2018 at 22:43

Destept om acest primar din toata discuția cu barză atât a inteles ca trebuie sa se urce el pe stalp sa dea jos cuibul.

M.M. 2 iulie 2018 at 9:10

Destept om primarul acesta, atat a priceput din toata situatia cu barza ca trebuie sa se urce el pe stalp sa mute cuibul. Vai de ea comuna cu un asa primar.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...