Ştirea zilei
FOTO/ Bărbați reținuți de polițiștii din Alba – sunt suspectați de furtul unor artefacte arheologice
Doi bărbați de 35 și 47 de ani, din Alba Iulia, respectiv Zlatna, au fost reținuți de polițiștii din Alba pentru însușirea fără drept a unor obiecte de patrimoniu.
Este vorba de artefacte din situri arheologice din localitățile Bulbuc (comuna Ceru Băcăinţi), Piatra Craivii, Căpâlna şi Cetea, pe care cei doi le-au descoperit folosind detectoare de metale și pe care nu le-au declarat, conform legii.
În data de 20 noiembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba au efectuat 5 percheziţii pentru documentarea activităţii infracţionale a unor persoane bănuite de comitereainfracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept şi furt calificat.
În fapt, poliţiştii de investigaţii criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că E.D.L., de 35 de ani, din Alba Iulia, efectuează detecţii în situri arheologice de interes naţional situate în teritoriul administrativ al localităţii Bulbuc, comuna Ceru Băcăinţi, Piatra Craivii, Căpâlna şi Cetea, toate din judeţul Alba, clasate în lista monumentelor istorice.
Din cercetări a rezultat că în perioada ianuarie – octombrie 2014, folosind detectoare de metale,bărbatul a descoperit şi sustras mai multe bunuri aparţinând patrimoniului cultural (săbii, pumnale, vârfuri de lance, vârfuri de săgeţi, zăbale, fibule). Se pare că, la unele detecţii, E.D.L. a fost ajutat de către T. G., de 47 de ani, din Zlatna.
”Sunt artefacte care în marea lor majoritate sunt de epocă dacică, însă unele dintre ele provin și din alte situri. Sunt piese susceptibile a fi din patrimoniul cultural național care vor parcurge o operațiune de expertizare din partea unei comisii de specialiști, care se va pronunța asupra valorii lor de circulație”, a explicat subcomisar de poliţie, doctor în istorie, Marius Ciută, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale
Pentru documentarea activităţii infracționale a celor doi bărbaţi, în data de 20.11.2014, poliţiştii au fost efectuate 5 percheziţii domiciliare ocazie cu care au fost identificate o sabie, mai multe vârfuri de lance, obiecte de podoabă, obiecte de harnaşament de perioadă dacică şi medievală. De asemenea, la domiciliul lui T.G. a fost identificat un pistol cu aer comprimat, deţinut fără drept, mai multe petarde precum şi unelte folosite în activitatea infracțională (detectoare de metale, cazmale, sape).
Faţă de cei doi suspecţi a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de azi, 21 noiembrie să fie prezentaţiParchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt calificat, accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă,nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi operaţi cu articole pirotehnice, efectuate fără drept.
În activitatea investigativă, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din IPJ Alba au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Operaţiuni Speciale Alba.
[nggallery id=2631]

Ştirea zilei
28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM
28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM
Centrul de Cultură “Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în zilele de 28 și 29 mai 2022, la Catedrala Romano Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, proiectul cultural-artistic: Zilele Muzicale Carl Filtsch, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.
„Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeşul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.
De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică.
În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: “Dacă micuţul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.
La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susţină concerte la Viena, Paris şi Londra unde a fost aclamat şi sărbătorit cu entuziasm.
Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia”.
Ştirea zilei
Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț
Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț
Un incident macabru a avut loc astăzi, 19 mai, în zona Vinț din judetul Alba. Un bărbat a fost găsit decedat într-un autoturism.
Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții IPJ Alba, un bărbat a fost găsit decedat într-o masina. De asemenea, potrivit sursei citate, este foarte probabil ca și decesul să fi survenit din cauze medicale.
Vom reveni cu detalii suplimentare pe măsură ce autoritățile vor identifica împrejurările ce au condus la moartea bărbatului.
Ştirea zilei
FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan
FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan
Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate, anunță vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.
„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba continuă să funcționeze în beneficiul cetățenilor plătitori de taxe.
Mă bucur să anunț că podul de la Valea Galbenă, „măturat”, la propriu, de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate.
Noua construcție vine în sprijinul oamenilor din zonă, a celor care tranzitează acest drum și, categoric, fără rabat la standardele de siguranță și calitate.
Cu toții am fost martori, de-a lungul timpului, la distrugerile uriașe provocate de dezastrele naturale. Însă, ca să folosesc o vorbă din popor, Dumnezeu nu ne dă mai mult decât putem duce. Și, zic eu, mai mult decât ne dorim să ajutăm oamenii aflați în impas.
Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba
-
Actualitateacum 20 de ore
19 mai – Ziua pictorilor și data nașterii pictorului Ion Țuculescu
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”
-
Curier Județeanacum 11 ore
FOTO| Depunerea jurământului de credință a primului preot militar la Jandarmeria Alba. Cine este părintele Dorin Ursu
-
Actualitateacum 16 ore
Modernizarea Transalpinei de Apuseni: Contract de 15 milioane de euro, reziliat de CJ Alba
-
Ştirea zileiacum 17 ore
LIVE VIDEO| PROTEST la Spitalul din Aiud: Care sunt doleanțele celor peste 60 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei
-
Curier Județeanacum 16 ore
Cristian Orădan, directorul general Elit: „Păstrăm cu grijă standardele înalte de calitate, pentru a ne consolida poziția de top în industria alimentară”
-
Curier Județeanacum 19 ore
21-22 mai: Cel mai mare festival dedicat promovării sportului de masă ajunge la Alba Iulia. Accesul și participarea sunt gratuite. Programul evenimentului
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia: Costuri de 10 ori mai mari, pentru administrația locală, față de cele prevăzute inițial
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Protest la Spitalul din Aiud. Medicul Hurani Majid alături de personal: „Trebuie să găsim o soluție, copiii aștia au lucrat aici un an, un an jumate și unii dintre ei au pierdut 5 ani din viață”
-
Ştirea Taacum 18 ore
FOTO ȘTIREA TA| Peisaj dezolant pe drumul județean către Poiana Narciselor: „După festival va trebui să treceți pe la service pentru schimbare bucși, pivoți, planetare, capete de bară”
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Medicul Țuhașu, cu lacrimi în ochi la protestul de la Spitalul Aiud: „Suntem cu toții în fața patului unei mame bolnave și anume sistemul nostru de sănătate”
-
Ştirea zileiacum 7 ore
Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț