FOTO/ Bărbați reținuți de polițiștii din Alba – sunt suspectați de furtul unor artefacte arheologice

Paul Voicu - Primar 2020

arestati artefacte005Doi bărbați de 35 și 47 de ani, din Alba Iulia, respectiv Zlatna, au fost reținuți de polițiștii din Alba pentru însușirea fără drept a unor obiecte de patrimoniu.

Este vorba de artefacte din situri arheologice din localitățile Bulbuc (comuna Ceru Băcăinţi), Piatra Craivii, Căpâlna şi Cetea, pe care cei doi le-au descoperit folosind detectoare de metale și pe care nu le-au declarat, conform legii.

ELIT

În data de 20 noiembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba au efectuat 5 percheziţii pentru documentarea activităţii infracţionale a unor persoane bănuite de comitereainfracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic,  operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept şi furt calificat.

În fapt, poliţiştii de investigaţii criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că E.D.L., de 35 de ani, din Alba Iulia, efectuează detecţii în situri arheologice de interes naţional situate în teritoriul administrativ al localităţii Bulbuc, comuna Ceru Băcăinţi, Piatra Craivii, Căpâlna şi Cetea, toate din judeţul Alba, clasate în lista monumentelor istorice.

Mihail David - 2020

​Din cercetări a rezultat că în perioada ianuarie – octombrie 2014, folosind detectoare de metale,bărbatul a descoperit şi sustras mai multe bunuri aparţinând patrimoniului cultural (săbii, pumnale, vârfuri de lance, vârfuri de săgeţi, zăbale, fibule). Se pare că, la unele detecţii, E.D.L. a fost ajutat de către T. G., de 47 de ani, din Zlatna.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Sunt artefacte care în marea lor majoritate sunt de epocă dacică, însă unele dintre ele provin și din alte situri. Sunt piese susceptibile a fi din patrimoniul cultural național care vor parcurge o operațiune de expertizare din partea unei comisii de specialiști, care se va pronunța asupra valorii lor de circulație”, a explicat subcomisar de poliţie, doctor în istorie, Marius Ciută, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale

​​Pentru documentarea activităţii infracționale a celor doi bărbaţi, în data de 20.11.2014, poliţiştii au fost efectuate 5 percheziţii domiciliare ocazie cu care au fost identificate o sabie, mai multe vârfuri de lance, obiecte de podoabă, obiecte de harnaşament de perioadă dacică şi medievală. De asemenea, la domiciliul lui T.G. a fost identificat un pistol cu aer comprimat, deţinut fără drept, mai multe petarde precum şi unelte folosite în activitatea infracțională (detectoare de metale, cazmale, sape).

​​Faţă de cei doi suspecţi a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de azi, 21 noiembrie să fie prezentaţiParchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt calificat, accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă,nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi operaţi cu articole pirotehnice, efectuate fără drept.

​În activitatea investigativă, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din IPJ Alba au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Operaţiuni Speciale Alba.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

2 Comentarii

dorel 21 noiembrie 2014 at 12:35

si iphoneul lui Decebal l-au gasit?

pilu 23 noiembrie 2014 at 13:15

Bine ca i-au prins, ca pe cei care au sustras bratarile dacice i-a acoperit politia si aiatolahul hotilor din Romania.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...