Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Au demarat lucrările de modernizare a străzii Ion Lăncrănjan din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În această perioadă sunt puse în practică soluţiile identificate pentru modernizarea străzii Ion Lăncrănjan. Tronsonul de 400 de metri a reprezentat până de curând o zonă relativ dificilă pentru locuitorii străzilor adiacente.

str2Potrivit reprezentantului administrației locale, Mihai Coșer, decizia de a interveni pe această stradă într-o manieră decisivă survine atât în urma solicitărilor exprimate constant de către locuitorii din zonă, dar şi după o analiză a costurilor generate de menţinerea la un nivel funcţional a drumului, an de an. Practic, intervenţiile de reparaţii de la momentul configurării străzii până în prezent, evidenţiau un cost mediu de 27 lei/mp pentru operaţiuni limitate din punct de vedere al durabilităţii, respectiv profilări şi material granulat (pietriş) care să-i menţină străzii starea de practicabilitate.

Intervenţiile se realizau succesiv, de aproximativ trei ori pe an, în funcţie de condiţiile meteo. Practic, apa nu se drena, provocând gropi şi denivelări. Soluţia de îmbrăcare a tramei stradale cu suprafaţa dalata presupune un cost mediu de 85 lei/mp, în funcţie de lucrările necesare pentru aducerea la cota a solului şi alte tipuri de amenajări.

str1Culoarul de travesare va avea o lăţime de aproximativ 4,5 m-5 m, pe domeniul public (plus conturarea accesurilor la proprietăţi şi străzile adiacente). Chiar dacă suprafaţa dintre fronturile construite este de până la 22 m, aceasta nu poate fi utiliziată, fiind în cea mai mare parte proprietate privată.

„În primul rând, obiceiul de a lua în calcul doleanţele locuitorilor ne-a ghidat spre această investiţie. Apoi, desigur, şi matematica costurilor este importantă, dar şi metoda de a moderniza dinspre centru spre zonele de locuit nou create. Evident, e de prisos să tot apelezi la pietriş şi să înalţi drumul, aşa că e de preferat oricând o soluţie definitivă, când îţi permite bugetul. Această condiţionare ne împiedică să facem cu

str3rapiditate ce ne dorim, dar mai e şi problema din tabăra celor care au terenul străzilor în proprietate. Cu cât oamenii se mobilizează mai repede şi donează terenul către noi, cu atât mai repede putem elabora proiectele tehnice şi trece la execuţie. În prezent se lucrează şi pe alte străzi în oraş, 9 Mai sau Timotei Cipariu sunt alte exemple. Sperăm să putem ataca cât de curând şi strada Izvorului sau cele din cartierul Meridian”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor pe strada Ion Lăncrănjan este în cursul lunii octombrie. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea