Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Aniversarea radiofoniei românești, la Liceul Teoretic Teiuș. Elevii au ascultat primele cuvinte ale cosmonautului rus Iuri Gagarin captate din spațiu prin unde radio

Mondoc Adriana

Publicat

în

Aniversarea radiofoniei românești, la Liceul Teoretic Teiuș. Elevii au ascultat primele cuvinte ale cosmonautului rus Iuri Gagarin captate din spațiu prin unde radio

Radio România a împlinit 90 de ani. Elevii claselor IX-XI din Liceul Teoretic Teiuș, cu sprijinul d-nei profesoare Maria Lup, au dorit să marcheze acest eveniment prin aprofundarea cunoștiințele în domeniul radiofonic, pornind de la construcția, mărimea și caraceristicile tehnice ale primelor aparate de radio până la folosirea undelor în domeniul aviatic și astronautic ori astronomic.

Elevii s-au bucurat să audă primele cuvinte ale cosmonautului rus Iuri Gagarin, rostite în anul 1961 și, captate din spațiu prin unde radio și ale primei femei cosmonaut Valentina Tereskova, emise din nava Vostok 6 în anul 1963.

Au dezbătut activitatea științifică a dascălului și cercetătorului Dragomir Hurmuzescu, cel care a înființat primul laborator de electronică la Iași, ca urmare a colaborării cu renumitul profesor Gabriel Lippmann – conducătorul tezei sale de doctorat, dar și cu soții Marie și Piere Currie, implicâdu-se în mod activ și continuu în cercetarea științifică mondială. El a inventat primul electroscop de care s-au folosit în cercetările lor științifice cei mai renumiți fizicieni de la începutul secolului XX, electroscop care îi poartă numele.

Chiar dacă la sfârșitul secolului al XIX-lea, în cele trei provincii românești nu existau forme superioare de învățământ, totuși, mulți învățăcei s-au documenat asupra revoluției tehnologice ca un liant al celei industriale. În domeniul tehnologic atât pe teritoriile actuale ale tării cât și în vestul Europei, tinerii noștri au excelat de la inventator până la nivel de pionierat în domeniile: literaturii, construcțiilor de căi ferate și maritime, ori aviatice și respectiv electronice și mai apoi electrotehnice.

Așa se explică, apariția și consolidarea radiofoniei românești care a debutat în anul 1908 prin instalarea primului post de radiotelegrafie la Constanța care aparținea Serviciului Maritim Român. Ulterior s-au instalat alte posturi la: Călărași, Cernavodă și Giurgiu.

Între anii 1925-1928 un grup de tineri radioamatori entuziaști sub conducerea tânărului fizician Dragomir Hurmuzescu(1865-1954) au construit și experimentat primul post de radio românesc. Drept urmare, la 1 noiembrie 1928 stația radio din București a început emisia la ora 17, pe lungimea de undă λ = 401,6 m cu salutul „Alo, alo aici Radio România!”, urmat de discursul profesorului Hurmuzescu-părintele Societății Române de Științe.  De acest post de radio avem parte și astăzi, chiar dacă stațiile de radio și cele de emisie-recepție au evoluat și continuă să se perfecționeze.

Actualmente undele radio domină încă teritoriul telecomunicaților spațiale de pe Selena și în curând și de pe alte planete. Pentru orice persoană de pe Terra și din spațiu undele radio reprezintă  cea mai rapidă formă de comunicare și informare în eter.

[nggallery id=6421]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea