Rămâi conectat

Sport

FOTO: Albaiulianul Vlad Ignat, primul fotbalist român ce joacă în Gibraltar! Fostul goalkeeper rapidist a semnat cu Glacis United

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Goalkeeperul albaiulian Vlad Ignat (23 de ani) a semnat zilele acestea cu formația Glacis United, locul șapte din 10 echipe în exoticul campionat al Gibraltarului, portarul lansat în fotbal de Unirea Alba Iulia devenind astfel al doilea fotbalist român legitimat în Gibraltar Premier Division, primul eșalon al celei mai mici țări din clasamentul UEFA (primul ex-rapidistul Lucian Burdujan la Europa FC în 2016), cu o populație de peste 33.000 de locuitori și o suprafață de 6,8 km pătrați!

Lângă celebra stâncă a Gibraltarului, ce mărginește strâmtoarea cu același nume ce leagă Mediterana cu Oceanul Atlantic, jucătorul originar din Cetatea Marii Uniri a ajuns la un club înființat în 1965, ce are un efectiv cosmopolit, jucători din Spania, Italia, Argentina sau Brazilia.

Până în vara anului trecut Vlad Ignat a petrecut un sezon în “Giulești”, alături de noul Rapid, club ce a promovat în eșalonul terț, la finele unui sezon în care s-a duelat cu CSA Steaua, iar în turul campionatului a jucat în eșalonul terț, la Unirea Dej. În ultima perioadă, la Glacis United s-au făcut restructurări majore, cu schimbări la nivelul conducerii cât și la nivelul lotului. Românul se va lupta pentru titularizare cu localnicii Jordan Lopez Perez (32 de ani) și Frank Warwick (24 de ani). Glacis United are 17 campionate câștigate (ultima dată în 2000), 13 cupe (ultima în 2002)

Am semnat pe un sezon cu optiune de prelungire pe încă unul, e un proiect frumos și interesant, acum cu Brexitul multă lume e tot mai interesată de campionatul de aici. Se fac investitii majore în fotbal. Am ales să joc aici în detrimentul unor echipe de «Tercera» din Spania datorită expunerii mai mari. Este totuși o echipă de prima ligă, îmi doresc să evoluez cât mai bine și să revin într-un campionat cât mai puternic curând sau, de ce nu, să ne luptăm la anul pentru primele două locuri din campionatul de aici, ceea ce înseamnă calificări pentru cupele europene”, a spus Vlad Ignat, ce și-a petrecut bună parte din juniorat în Spania, la Valladolid, până în 2013. În 2019, noua sa echipă a învins 6-1 pe Boca Gibraltar (penultima din ierarhie) și a pierdut 0-6 cu Gibraltar Phoenix (poziția a șasea), iar joi, 24 ianuarie, are meci cu Lions Gibraltar (ultima clasată), însă este greu de crezut că documentele necesare transferului vor fi rezolvate pentru a consemna debutul portarului albaiulian.

Fost coechipier la loturile naționale de juniori cu Valentin Cojocaru (Viitorul Constanța), Vlad Ignat a mai evoluat în Spania, la Valladolid, apoi s-a întors în țară la Corona Brașov, de unde a trecut la Dinamo II, Metalurgistul Cugir, ACS Berceni, FC Brașov, Șurianu Sebeș, Metalul Reșița sau Sportul Snagov, Fotbal Club Rapid și Unirea Dej. Diana, sora  sa mai mică este considerate una dintre baschetbalistele de mare perspectivă a României, la numai 16 ani, fiind convocată luna trecută la echipa națională Under 18.

*Gibraltar, cea mai cunoscută stâncă din lume!

Conform informațiilor furnizate de Gazeta Sporturilor, într-un inedit reportaj publicat recent, Gibraltar este cea mai mică țară UEFA (6,8 km2) – locul 241 în lume. Doar San Marino are o populație mai mică (33.407 locuitori), decât Gibraltarul (33.573 locuitori). Toate echipele din prima ligă joacă pe același stadion, unicul, Victoria, de 5000 de locuri, teren sintetic și pistă de atletism. 600 de jucători, majoritatea de origine spaniolă sunt legitimați în Gibraltar. În clasamentul FIFA, Gibraltar este pe locul 194 din 211 țări, meciurile internaționale din trecut disputându-se în Portugalia, la Algarve, întrucât UEFA nu a omologat arena din Gibraltar, însă s-a jucat pe „Victoria Stadium” în recenta ediție a Ligii Națiunilor. Gibraltar este membru UEFA din 2013 și acceptată de FIFA în 2016.

Majoritatea fotbaliștilor sunt semiamatori, dar există și profesioniști, la echipele de pe podium. Sunt două divizii, prima cu 10 echipe, a doua cu șapte, iar din vară se va forma un singur campionat. Lincoln Red Imps, cu 23 de campionate, deținătoarea en titre a titlului este cea mai titrată formație. Oficial, cei din Gibraltar sunt britanici.

Spania a cedat Gibraltarul Coroanei Britanice în 1713 și, de atunci încearcă să-l recupereze. Gibraltarul este un teritoriu britanic autonom, cu însemne în limba engleză, circulație pe dreapta și lira sterlină – monedă oficială, o populație mixtă, un adevărat Babilon (britanici, spanioli, maltezi, evrei, portughezi, marocani, indieni). Gibraltar, cu o înălțime de 426 de metri, probabil cea mai cunoscută stâncă din lume, se mândrește că adăpostește în jur de 300 de maimuțe, macaci berberi, unica specie de maimuțe sălbatice ce trăiesc în Europa.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

CSO Voluntari – Volei Alba Blaj 3-1, în primul meci al finalei Diviziei A1 la volei feminin

Dan HENEGAR

Publicat

în

CSO Voluntari a învins, scor 3-1 (28-26, 25-19, 20-25, 25-20), pe campioana Volei Alba Blaj în primul meci al finalei Diviziei A1 la volei feminin. Al doilea meci are loc mâine, 20 aprilie, tot la Voluntari, la ora 20.00, în direct la TVR Sport, iar următoarele două sunt prevăzute la Blaj, la finele săptămânii viitoare. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea