Rămâi conectat

Economie

FOTO/ ADR CENTRU: Peste 3,5 milioane euro fonduri REGIO pentru un centru multicultural la Săcele-Brașov

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ADR proiect sacele1Cererea de finanțare depusă în urmă cu 10 luni la sediul ADR Centru din Alba Iulia de municipalitatea din Săcele, pentru reabilitarea unui obiectiv socio-educativ, a devenit un proiect finanțat din fonduri europene, prin semnarea contractului din cadrul Programului REGIO, pe domeniul de intervenție destinat investițiilor pentru dezvoltare urbană.

Este vorba de proiectul „Centru Multicultural și Educațional în Municipiul Săcele”, prin care sunt alocate fonduri nerambursabile, de la Uniunea Europeană și Guvernul României, în valoare totală de circa 3,6 milioane euro, pentru creșterea numărului de clădiri reabilitate aflate în patrimoniul acestui municipiu brașovean.

Proiectul din arealul Zonei Metropolitane Brașov își propune creșterea accesului publicului larg la serviciile socio-culturale și educative, obiectiv ce urmează a fi realizat prin activitatea de execuție lucrări de reabilitare și modernizare la fosta clădire a Grupului Școlar Industrial de Construcții Montaj. Părăsită de peste doi ani, clădirea acestui liceu din centrul orașului Săcele necesită investiții importante pentru reabilitare și modernizare, ca să devină adaptată noii destinații sociale și noii functionalități care i-a fost atribuită. Practic, astfel, această clădire veche de mai multe decenii va fi pregătită în vederea desfășurării activităților specifice unei societăți moderne. Contractul de finanțare a fost semnat la Alba Iulia de către primarul municipiului Săcele, domnul Nistor Radu Florea, și de domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Prin acest proiect va fi complet reabilitată o suprafață construită de peste 2500 mp aparținând fostului grup școlar săcelean, lucrările schimbând cu totul construcția, de la fundație și subsoluri, până la nivelul acoperișului. În noua clădire vor avea loc activități socio-culturale și după o perioadă de un an și cinci luni, cât estimează edilii că vor dura lucrările, vor fi angajate opt persoane care vor administra acest patrimoniu. În noua constructive vor fi amplasate două centrale termice modern și va fi realizată o instalație de climatizare. Curtea imobilului va fi ecologizată și va fi pregătită pentru derularea unor activități socio-educative out-door.

Valoarea totală a proiectului este de 16.636.029,90 lei, din care asistența nerambursabilă solicitată este de 16.152.227,04 lei, în timp ce 483.802,86 lei reprezintă contribuția proprie a beneficiarului, UAT Municipiul Săcele.

În municipiul Săcele s-a finalizat recent o altă investiție derulată prin fonduri REGIO, respectiv reabilitarea clădirii Centrului de zi pentru copii aflați în situații de risc. Cine trece acum prin Săcele și se așteaptă să vadă vechea constructive a acestui centru este pur și simplu uimit de transformarea acelui imobil, prin munca românească finanțată din fonduri europene. Suntem convinși că și această veche clădire, în care până nu demult a funcționat o instituție de învățământ, va fi redată circuitului socio-cultural. Acesta este rolul Programului Operațional Regional, de a investi pentru refuncționalizarea unor obiective pe care resursele locale nu le pot susține,. Astfel investim în viitor, investim în dezvoltare. Concret, abordarea integrată a dezvoltării urbane la nivelul Polului de Creștere Brașov, din zona căruia face parte și municipiul Săcele, presupune, pe lângă reabilitarea infrastructurii și asigurarea de utilități și funcționalități moderne, inclusiv redarea în circuitul social a unor construcții al căror rol educativ nu trebuie să dispară”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Într-adevăr, municipiul Săcele face parte din Zona Metropolitană Brașov, dar noi avem o individualitate aparte. Între aceste două orașe, Brașov și Săcele, există relații strânse de colaborare, în diverse domenii, între unitățile economice, în mobilitatea forței de muncă, în domeniul facilităților de transport, al culturii, sănătății și învățământului. Aș vrea să mă refer la aceste aspecte sociale, deoarece puțină lume știe că Săcele este printre puținele localități urbane importante care înregistrează creștere demografică. De aceea, prioritățile noastre vizează aspectele social-educative, cu atât mai mult cu cât, iată, anumite unități de învățământ au fost desființate. Clădirea pe care o vom reabilita prin acest proiect este chiar în centrul municipiului nostru și dorim să devină o emblemă pentru modul în care o construcție veche poate dobândi valențe noi, pentru atragerea și implicarea publicului larg, în special a tinerilor, în viața socială. Vom crea și noi locuri de muncă, dar mai important este faptul că vom asigura o locație modernă pentru activități educative, de care vor beneficia toți cei peste 30.000 locuitori ai orașului. De aceea, invit pe toți cei interesați să vadă rezultatele investițiilor în centrul pentru tineret, cum spunea domnul director general Crețu și sunt convins că și noul nostru centru multicultural, al cărui proiect l-am semnat acum, va fi un simbol al orașului, peste un an și jumătate”, a declarat Nistor Radu Florea, primarul municipiului Săcele.

Detalii despre toate proiectele finanțate prin Programul Regio la nivelul Regiunii Centru se regăsesc pe pagina dedicată de ADR Centru acestui program – www.regio-adrcentru.ro – precum și pe secțiunea interactivă prin care, pe Harta Regiunii, se pot vizualiza amplasarea și imagini de la implementarea respectivelor proiecte.

[nggallery id=1060]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Bulgaria a luat fața României. E oficial, țara vecină trece la EURO

Unirea Ziarul

Publicat

în

Bulgaria a luat fața României. E oficial, țara vecină trece la EURO O nouă țară trece la moneda euro. Comisia Europeană (CE) și Bulgaria au semnat un acord ca să facă campanii de informare despre cum se folosește moneda euro adoptată. Iată ce se întâmplă cu România. Bulgaria a decis că de la 1 ianuarie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea