Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: „ACCES pentru persoane vulnerabile” – proiect pilot de 1,5 milioane de lei, lansat de DGASPC Alba. 255 de persoane sprijinte să se integreze pe piaţa muncii

Publicat

în

proiect ACCES pentru persoane vulnerabile12Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba a lansat joi, 6 februarie, proiectul „Asistenţă, Consiliere, Calificare Eficientă şi Servicii – ACCES pentru persoane vulnerabile”, derulat în parteneriat cu Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia (AIDA), cu sprijinul CJ Alba şi Primăria Alba Iulia. Proiectul are ca obiectiv general facilitarea accesului pe piaţa muncii a 255 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile, în scopul evitării excluziunii sociale, marginalizării, discriminării şi riscului de sărăcie, prin implementarea de servicii integrate şi personalizate de dezvoltare a aptitudinilor şi actualizarea calificărilor profesionale.

Proiectul „ACCES pentru persoane vulnerabile” este implementat pe o durată de 20 de luni, începând cu data de 1 decembrie 2013 şi este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale” Domeniul Major de intervenţie – Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”, fiind singurul proiect finanţat.

Valoarea proiectului este de 1.505.233,33 de lei, din care Asistenţă financiară nerambursabilă 1.475.128,66 lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului, iar contribuţia solicitantului este de 30.104,67 ron, reprezentând 2% din valoarea proiectului. Menţionăm că proiectul a primit cofinanţare din bugetul Primăriei Alba Iulia de 18.165 lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

” ACCES pentru persoane vulnerabile” are ca obiective specifice următoarele:

– Creşterea capacităţii de ocupare a 255 de persoane aparţinând familiilor cu peste 2 copii (15), familiilor monoparentale (15), femeilor (70), persoanelor cu dizabilităţi (40), persoanelor de etnie romă (70), persoanelor angajate în instituţiile publice/private, care furnizează servicii sociale (20) şi de ocupare şi tinerilor peste 18 ani , care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului (25), prin crearea unui pol de sprijinire a integrării socio-economice;

– Creşterea adaptabilităţii a 235 de persoane aparţinând categoriilor vulnerabile la o piaţă a muncii dinamică, prin îmbunătăţirea competenţelor sociale, comportamentale, motivaţionale, profesionale şi antreprenoriale;

– Dezvoltarea capitalului uman şi consolidarea capacităţii furnizorului de servicii sociale şi de ocupare, prin oferirea gratuită de programe de formare profesională pntru 155 de beneficiari

– Accelerarea eforturilor de promovare a categoriilor de persoane vulnerabile, pe o piaţă a muncii flexibilă şi incluzivă, prin realizarea unui plan de ocupare;

– Crearea a 3 campanii de informare adresate angajatorilor, organizaţiilor sindicale, ONG-urilor şi altor actori relevanţi pe piaţa muncii, în vederea schimbării atitudinii sociale privind grupurile vulnerabile.

proiect ACCES pentru persoane vulnerabile05Potrivit directorului DGASPC, Sorin Chirilă Valerian, la nivelul judeţului sunt diverse probleme sociale care vizează copiii, adulţii, femeile sau tinerii, iar acest proiect este primul care îşi propune să elimine cauzele excluziunii sociale şi nu doar efectele acesteia. Toate studiile şi analizele au dus la concluzia că principalele cauze care duc la excluziune socială ar fi:  una  legată de capacitatea de adaptare a individului la societate, a doua ar fi „grădina” agenţilor economici, atitudinea lor, iar cea de-a treia fiind legată de pregătirea profesională a individului, un sistem destul de rigid.

Printre activităţile proiectului se numără: crearea unui pol de sprijinire a integrării socio economice a persoanelor vulnerabile, instrumente integrate de evaluare socială, profesională, psihologică a beneficiarilor; măsuri specifice şi personalizate pentru persoanele cu risc de excluziune socială prin oferirea de servicii specializate de consiliere profesională, informare, mediere, consiliere psihologică şi psihoterapie, terapie ocupaţională, consiliere şi workshop-uri de dezvoltare personală (comportamental, motivaţional, antreprenorial).

De asemenea, proiectul mai are ca activităţi pentru beneficiari cursuri de calificare precum decorator produse ceramice şi de sticlă, coşar, lucrător în tâmplărie, tapiţer şi cameristă.

O altă intenţie în cadrul proiectului este de a realiza o reţea între angajatori, organizaţii sindicale, ONG-uri şi alţi actori relevanţi pe piaţa muncii în vederea identificării şi promovării oportunităţilor de ocupare pentru grupurile vulnerabile dar şi un spaţiu CO-OFFICE, pentru antreprenori, în cadrul căruia va fi pusă la dispoziţie gratuit logistica necesară.  „Practic le vom oferi celor care îşi doresc să-şi deschidă o afacere, un spaţiu, în care logistica este a noastră, la care ei vor avea acces gratuit şi unde vor putea nu doar să folosească această logistică ci şi să interacţioneze unul cu celălalt şi să-i încurajăm poate să-şi gândească afaceri care relaţionează şi care îi vor ajuta să crească reciproc, adică pe sectoare complementare”, a declarat managerul de proiect Andreea Groza.

La evenimentul de lansare al proiectului au fost prezenţi şi au vorbit despre importanţa acestuia Sorin Valerian Chirilă, directorul DGASPC Alba, Ion Dumitrel , preşedintele CJ Alba, Alexandra Rus – director adjunct al OIR POSDRU Centru Simion Creţu, directorul ADR Centru, Andreea Groza, managerul de proiect, Andreea Katona, directorul AJOFM Alba, precum şi alţii implicaţi în proiect.

[nggallery id=1106]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Publicat

în

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Premierul Nicolae Ciucă anunță memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investiții și locuri de muncă: Ce lucrări vor fi finanțate

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciuca anunța memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investitii și locuri de munca: Ce lucrări vor fi finanțate

Premierul Nicolae Ciucă se ține de cuvânt. Azi, domnia sa a informat că guvernul a aprobat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul societății din Apuseni.

Suma rezultă din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Guvernul a acordat această derogare în cazul Cuprumim, urmare a vizitei premierului Nicolae Ciucă în Apuseni, ocazie cu care managementul companiei, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, au insistat pe nevoia de retehnologizare, ceea ce înseamnă locuri de muncă noi și creșterea producției. În cazul altor companii cu capital de stat, 90% din profit a fost direcționat spre bugetul de stat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din acești bani vor fi finanțate: lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Ing. Tiberiu Rațiu, director general CupruMin


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD-UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Publicat

în

Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD- UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Guvernul PNL-PSD-UDMR își demonstrează tot mai mult incompetența, iar activitatea dezastruoasă a Coaliției Sărăciei riscă să coste România miliarde de euro, bani europeni.

Cea mai nouă „performanță” a Executivului condus de generalul Ciucă este RATAREA primei tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență. Comisia Europeană a anunțat oficial că prima cerere de plată, depusă de România pentru PNRR, în valoare de 2,6 miliarde de euro, NU VA FI APROBATĂ, iar evaluarea a fost prelungită până în luna septembrie. Guvernul spera ca această primă transă să intre până la finalul lunii iulie, ceea ce ar fi fost o gură de oxigen pentru economia românească aflată în criză.

Cu alte cuvinte, Guvernul PNL-PSD-UDMR dă încă o dovadă de amatorism și delăsare, pentru că nu își îndeplinește jaloanele impuse pentru prima tranșă de fonduri europene. Situația este îngrijorătoare, deoarece aceste jaloane erau cele mai simple impuse în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar, dacă PNL și PSD s-au încurcat la acestea, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Anul acesta, din PNRR, România ar fi putut primi în jur de 10 miliarde de euro, bani care ar fi putut intra în investiții, în condițiile în care economia țării e sufocată de deficitul bugetar și de inflație.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că această amânare vine la solicitarea Guvernului României și nu a Comisiei Europene, pentru că în regulament nu există posibilitatea ca Bruxelles-ul să ceară o asemenea amânare. E mai mult decât o dovadă că Guvernul nu și-a făcut treaba și România riscă să piardă o mare parte din banii alocați ca stat membru pentru redresare și reziliență. Această amânare pune în pericol și cea de-a doua cerere de plată pe care, potrivit regulamentului, România o poate depune în decursul acestui an.

Ce face în acest timp Guvernul PNL-PSD-UDMR? Cum îi stă bine unui guvern mafiot, pregătește un nou tun din banii publici. După ce a crescut taxele, e timpul să sifoneze noii bani care se adună la buget.

Guvernul Ciucă a aprobat recent o nouă schemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pe care îi vor aloca către 30 de firme. Acești bani nu provin din surse externe, de la Uniunea Europeană, ci sunt 100% din taxele și impozitele românilor. Probabil că, în culisele celor trei partide politice, au fost și alese deja cele 30 de firme norocoase, care vor primi ajutorul de stat. Vor fi, ca de fiecare dată, firmele băieților deștepți, înșurubați politic și care cotizează la pușculițele de partid.

Beniamin Todosiu

Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare