Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: A fost inaugurat sediul Composesoratului Grăniceresc din Cugir. Vizitarea locației, slujbă de sfințire, prezentare a istoriei grănicerilor pe teritoriul Cugirului și în alte regiuni din Transilvania

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Cugir a avut loc recent, un eveniment important, prilejuit de inaugurarea și sfințirea sediului administrativ al Asociației Composesoratului Grăniceresc la care au luat parte peste 150 de membrii ai asociației, invitați și oficialități locale.

Construcția locației, situate pe vechea vatră a Garnizoanei grănicerești din vecinătatea Ocolului Silvic din Cugir (strada,,21 Decembrie 1989”) a început în iulie 2015 și a fost finalizată în urmă cu câteva săptămâni. În deschiderea reuniunii, președintele asociației, dr. ing. Emil Nicolae Muntean a spus: ,,Tot ce am reușit să realizăm este un deziderat al membrilor asociației.

De foarte mulți ani ne-am dorit să avem casa noastră. Astăzi, acest demers a fost dus cu mari eforturi la bun sfârșit. Este meritul dumneavoastră al tuturor membrilor composesori, care ați susținut această investiție, fapt pentru care vă mulțumesc. Nu în ultimul rând, doresc să evidențiez efortul făcut pentru finalizarea acestei lucrări, de către talentatul meșter Ioan Ciucur, care a reușit prin străduința sa, să realizeze la un nivel de excepție tot ceea ce vedți astăzi aici”.

În continuare a avut loc o slujbă de sfințire oficiată de preoți aparținând parohiilor ortodoxe și greco – catolice din Cugir, după care, profesorii de istorie, Alexandru Bucur și Nicolae Florea au vorbit cu respect despre rolul jucat de grănicerii transilvăneni, implicit ai Cugirului, în apărarea frontierelor, despre prezența acestora în teatrele militare, precum și în dezvoltarea învățământului și a culturii. La finalul întâlnirii s-a făcut o vizită a spațiilor existente, unde participanții au avut prilejul să admire un minimuzeu al grănicerilor conțințnd documente originale din perioada existenței lor, fotografii, uniforme ale soldaților grăniceri și ale ofițerilor, precum și un drapel al grănicerilor cu regiunile unde se aflau amplasate composesorate și garnizoane grănicerești.

Construcția mai conține, birouri, o sală de ședințe a consiliului de administrație, dar și o sală pentru reuniuni cu 150 locuri. Evenimentul a fost onorat de viceprimarul Călin Furdui și de fostul deputat Dan Simedru.

“Dorim să ni se facă simţită prezenţa atât în viața economico-socială, (fiind al 10-lea contribuabil la bugetul local), cât şi în cea culturală, ca un partener serios al autorităţii publice locale, care doreşte ca din Stema oraşului Cugir să nu lipsească grănicerul şi ghinda, pentru că înainte de ciocan, nicovală şi roata dinţată, să nu uităm că au fost Grănicerii”, a conchis preşedintele asociaţiei, Emil Muntean.

Composesoratul Grăniceresc Cugir administrează 1700 hectare de pădure, iar principala preocupare desfășurată de asociație o reprezintă activitatea de silvicultură și activități forestiere. Societatea comercială numără aproape 200 de acționari.

(C.P.)

[nggallery id=7560]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit luni seara, în localitatea Spătac. Intervin pompierii din Blaj pentru stingerea flăcărilor. Garda de intervenție Blaj intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Spătac. Din primele informații, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea