FOTO| 15 Ianuarie: Ziua Culturii Naţionale. Marele poet, Mihai Eminescu omagiat la Liceul Teoretic Teiuș
15 ianuarie are pentru noi, românii, o dublă semnificaţie:a devenit Ziua Culturii Naţionale, sărbătoare propusă de Academia Română în urmă cu zece ani şi aprobată legislativ de Parlamentul României din 2010 şi ziua de naştere a uneia dintre personalitățile marcante ale literaturii române, nimeni altul decât “poetul nepereche”, Mihai Eminescu.
A fost aleasă această dată datorită naşterii lui Mihai Eminescu în 15 ianuarie, el fiind “omul complet al culturii româneşti”, cum afirma Constantin Noica. Dubla semnificaţie ne trimite spre o reflecţie profundă asupra identităţii noastre culturale, într-o lume destul de superficială, centrată de multe ori pe latura economică, este o provocare şi pentru cadrele didactice şi pentru elevi, de altfel pentru orice persoană care se respectă. Fără o poziţionare a culturii la un nivel ridicat, orice popor îşi pierde identitatea.
Citește și: Mihai Eminescu data naşterii • Mihai Eminescu biografie pe scurt • Mihai Eminescu opere, cărți, poezi • Mihai Eminescu scurt referat
Pe de altă parte, sunt 170 de ani de la naşterea scriitorului şi 131 de la moartea sa. Eminescu este un romantic desăvârșit și un spirit demiurgic ce are capacitatea de a transforma tot ce atinge într-un lirism pur al esențelor. Dacă privim lirismul eminescian din perspectiva comparativă a istoriei literare și ținând cont de criteriul cronologic, poetul ar face parte din ceea ce, în Italia și în Europa, poartă numele de a doua generație romantică, el fiind un romantic întârziat, datorită apariţiei operelor sale în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, nu în prima jumătate.
Proiectul „Mihai Eminescu, al nostru, de fiecare zi” are ca obiectiv reanimarea patriotismului prin promovarea culturii și valorilor naționale. Prima activitate a fost derulată astăzi, la Casa de cultură a oraşului Teiuş, participanţi fiind elevi de la gimnaziu şi liceu, sub coordonarea doamnelor profesoare Ionela Staicu, Octavia Turean, Romina Pop şi Ana Breaz. Am fost întâmpinaţi din partea Bibliotecii oraşului, de dna Luminiţa Ciorbea şi din partea Centrul naţional de informare şi promovare turistică, de dna Mihaela Ungur.
Citește și: 15 ianuarie 1850, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României
Am asistat la recitări din opera lui Eminescu, realizate de elevii de la generală, recitări din creaţia eminesciană şi propriile creaţii ale elevilor de la liceu, care au avut ca tematică personalitatea lui Eminescu, o prezentare PP, curiozităţi din viaţa poetului, interpretări pe linie melodică a unor creaţii ale lui Eminescu, desene, picturi. În zilele următoare alte activităţi ale proiectului se vor desfăşura la grădiniţă şi la ciclul primar.
„Eminescu reprezintă o provocare pentru noi an de an, redescoperindu-l mereu și mereu. Anul acesta prin proiectul propus elevii au fost stimulați să-i recepteze opera în manieră proprie, personalizată. De asemenea, creativitatea și imaginația celor implicați în proiect ne-au surprins prin abordările diverse la care au decurs” a declarat prof. Marius Cosmin Pintea, directorul Liceului Teoretic Teiuș, Alba.
În loc de încheiere, am utilizat versurile Roxanei Rado, elevă în clasa a XII-a Uman : « Eminescu e în toate/ Istorie, limbă, literatură/ E-n filozofia profundă/ În politică şi în cultură ».
[nggallery id=7652]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Frumusețea orașului Zlatna în culori vibrante: Arta lui Géza Legendi, prin condeiul scriitorului Marcel Vișa
FOTO | Frumusețea orașului Zlatna în culori vibrante: Arta lui Géza Legendi, prin condeiul scriitorului Marcel Vișa În inima orașului Zlatna, din județul Alba, se naște o artă ce surprinde esența locului, dar și sufletul unei comunități. Géza Legendi, un artist cu o viziune aparte, oferă o incursiune în lumea peisajului transilvănean printr-o serie de […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentariio zi ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată