Fostul director al DSP Alba spune că cea mai mare greşeală strategică a României a fost neînchiderea graniţelor

Horea Timiş, fostul director al DSP Alba şi, totodată, fost subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a spus că cea mai mare greșeală a fost faptul că granițele nu s-au închis la termen, pentru că nimeni nu și-a imaginat dimensiunea dezastrului.

Medicii încep să vorbească. Iar declaraţiile acestora nu sunt deloc îmbucurătoare. Se pare că ne aşteaptă vremuri grele, grele de tot.

ELIT

Nu o spunem noi, ci o spune Horea Timiş, fostul director al DSP Alba şi, totodată, fost consilier în Ministerul Sănătăţii. Acesta spune că numărul cazurilor infectaţi cu Covid-19 este mult mai mare decât cel anunţat oficial şi că numărul pacienţilor va exploda în perioada următoare. Cauza? Sute de oameni care au preluat, la frontieră, miile de români care au venit în ţară.

Dar să vedem ce spune, cuvânt cu cuvânt, fostul subsecretar de stat din Ministerul Sănătății: „Nădlac, poartă de contaminare. Cea mai mare greșeală a fost faptul că granițele nu s-au închis la termen. A fost o greșeală strategică care ne costă foarte mult. A fost o greșeală pentru că nimeni nu și-a imaginat dimensiunea dezastrului. A fost clar o greșeală de tactică. A fost cea mai mare greșeală a României lipsa unei hotărâri ferme. Noi nu luăm hotărâri preventive, luăm doar hotărâri paliative, după ce dezastrul se întâmplă. În viitor se va analiza situația și acesta a fost momentul zero pentru România și o spun cu toată răspunderea și cariera mea.

A lipsit o hotărâre fermă la momentul acela. Majoritatea celor care au fost în vamă în contact sunt pozitivi. Acest aspect subliniază faptul că Vama Nădlac a fost o poartă de contaminare masivă. Primul județ afectat de acest lucru este chiar Aradul. Acei oameni s-au întors în spital, au avut diferite contacte, au ajuns în comunitate, au creat focare”, spune Horea Timiş despre medicii, poliţiştii, voluntarii, frontieriştii care au „primit” diaspora la Nădlac.

Carantina, a doua greşeală

Medicul exemplifică şi motivul pentru care, din punctul lui de vedere, carantinarea românilor intraţi în ţară pe la Nădlac a fost a doua mare greşeală făcută de autorităţi. „Ai în carantină 2 pozitivi şi 50 de negativi. Dar ei au intrat în carantină în contact. Apoi le dai drumul în perioada de incubație nesimptomatici. Și, astfel, ai încă 50 de pozitivi care infectează alți 1000. Asta s-a întâmplat. Carantinele au fost focar de infecție național. A fost a doua greșeală majoră tactică, să dezvolți focare.

Carantina a fost făcută pe repede înainte, fără logică, au fost băgați toți care au venit în hoteluri, în diferite locații. Practic, s-au contaminat între ei. Apoi, asimptomatici, dar pozitivi, au plecat în comunitate unde au infectat pe restul”, spune Horea Timiş.

Din prima linie

Pe lângă experienţa din sistemul de sănătate pe care o are, Horea Timiş mai are un „atu” când vorbeşte despre situaţia ingrată a Aradului. Acest „atu” este soţia lui, medic epidemiolog la Spitalul Judeţean Arad. Practic, unul dintre cei din linia întâi. Aşadar, cel mai probabil, previziunile fostului subsecretar de stat din Ministerul Sănătății se vor dovedi reale. Din păcate.

sursa: aradon.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...