Rămâi conectat

Economie

Fondurile europene din Regiunea Centru au fost epuizate în proporţie de 92%, pe… hârtie

Publicat

în

Doar 76 de proiecte din totalul de 308 contractate au fost finalizate până acum. Nivelul de rambursare este de numai 22%

    La nivelul Regiunii Centru numărul proiectelor contractate în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2010 s-a dublat într-un an, de la 149 în decembrie 2010 la 308 câte erau înregistrate la 30 noiembrie 2011. Valoarea proiectelor contractate este de 346 milioane euro ceea ce reprezintă un grad de contractare de 92% dar unul de absorbţie  (nivel de rambursare) de doar 22%. Deşi poate fi considerat un grad de absorbţie redus, Programul Operaţional Regional este în grafic, a dat asigurări directorul ADR Centru, Simion Creţu, la cea de-a patra ediţie a Conferinţei regionale privind stadiul implementării Programului Operaţional Regional la nivelul Regiunii Centru organizată ieri la Alba Iulia, la sala de conferinţe a Hotel „Parc”. În total, de la lansarea POR, în Regiunea Centru au fost depuse, în cadrul celor 5 axe, până la data de 30 noiembrie 2011, 1070 proiecte care solicită peste un miliard de euro. La ora actuală bani disponibili mai sunt doar pentru polii de creştere şi dezvoltare urbană, pe Axa1, majoritatea proiectelor aflându-se în faza de derulare şi implementare.
La sfârşitul lunii trecute, 76 de proiecte erau deja finalizate iar suma rambursată pentru ele se cifrează la 20 milioane euro. Totodată, un număr însemnat de proiecte, 24, au fost reziliate în principal din cauza dificultăţilor întâmpinate de beneficiari în obţinerea de cofinanţare de la bănci. Procesul de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene este unul destul de greoi şi se loveşte de mai multe probleme. Principalele dificultăţi au fost identificate ieri în cadrul conferinţei regionale şi se referă în primul rând la documentaţie dar şi la dificultatea obţinerii creditelor necesare pentru plata lucrărilor realizate pentru proiectele care nu au beneficiat de prefinanţare. “Considerăm că, prin rezultatele la care am ajuns, datorită activităţii susţinute a întregii echipe de experţi ai ADR Centru, regiunea noastră ocupă unul dintre primele locuri pe ţară în ceea ce priveşte gradul în care sunt atrase aceste finanţări. Pentru anii următori, 2012 şi 2013, vom vorbi deja despre un grad crescut de absorbţie a acestor fonduri şi de impactul pe care banii europeni îl au în dezvoltarea regională. Acum, trebuie să ne concentrăm atenţia pe derularea conformă a fiecărui proiect în parte. Am fost atenţi cu perioada iniţială de scriere şi de contractare a proiectelor, dar trebuie să fim şi mai atenţi cu implementarea proiectelor, deoarece numai în acest fel se vor justifica ani şi ani de muncă, consumul unor importante resurse şi investiţiile făcute. Practic, din acest moment începem să vorbim cu adevărat de faptul că diversele proiecte depuse, contractate şi unele chiar finalizate deja, vor genera îmbunătăţirea calitativă a situaţiei economico-sociale şi creşterea nivelului de trai al cetăţeanului”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru. La manifestarea de ieri de la Hotel Parc au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai ONG şi IMM implicaţi în program. (I.P.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Economie

Comunicat de presă| Târgul întreprinderilor de economie socială, Ediția I

Publicat

în

SC Xerom Service SRL, SC T Smart Servicii SRL și Asociația Smart SES All for Kids în calitate de parteneri ai proiectelor SIS – SOLIDARI LA ÎNFIINȚAREA DE ÎNTREPRINDERI SOCIALE – POCU/449/4/16/128197 și ”ȚINEM APROAPE ȘI SUSȚINEM ÎNTREPRINDERILE SOCIALE” – POCU/449/4/16/128497 organizează sâmbătă, 28 mai 2022, în Șanțurile Cetății Alba Carolina, Ediția I a Târgului întreprinderilor de economie socială!

Scopul evenimentului este de promovare sectorului economiei sociale la nivel local și de susținere activă a acestor membri ai societății civile care contribuie la dezvoltarea locală, cetățenia activă, cooperarea și solidaritatea socială.

În județul Alba și-au început recent activitatea peste trei sute de astfel de întreprinderi, în diverse domenii de activitate. Ceea ce au în comun toate acestea este implicarea în viața comunității, dar și faptul că intervin pentru oameni și întorc din ceea ce câștigă înspre comunitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Avem convingerea că întreprinderile de economia socială sunt generatoare de bunăstare socială, iar în această perioadă au mare nevoie de suportul fiecăruia dintre noi, pentru a deveni și rămâne sustenabile. Un bun răspuns la efortul depus de aceste întreprinderi este să le susținem activitatea prin orice formă și mijloc avut la îndemână.

Evenimentul este susținut de către Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și Asociația GAL Alba Iulia Incluzivă.

Vă invităm să fiți alături de noi și să vizitați târgul dedicat întreprinderilor de economie socială!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Anunț începere proiect „Consolidarea capacității de reacție la criza sanitară cauzată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 prin achiziția echipamentelor de protecție și dispozitivelor medicale pentru Liceul Teoretic Teiuș”

Publicat

în

Comunicat de presă

„Consolidarea capacității de reacție la criza sanitară cauzată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 prin achiziția echipamentelor de protecție și dispozitivelor medicale pentru Liceul Teoretic Teiuș”

Elit - Gustul Desăvârșit

 Beneficiar ː Liceul Teoretic Teiuș

Obiectivul general al proiectului ː asigurarea unei capacitați adecvate de gestionare a crizei sanitare, prin acțiunea de dotare a unității de învațământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecție / dispozitive de protecție medicale, care va conduce la rezultatul urmărit prin apelul de proiecte, de diminuare a riscului de propagare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 în sistemul public de învațământ preuniversitar, în particular la nivelul Liceului Teoretic Teiuș.

Rezultatele așteptate / finale în urma implementării proiectului ː

  1. Creșterea numărului entitaților publice dotate / sprijinite pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de SARS-CoV-2.
  2. Creșterea capacitații adecvate de gestionare a crizei sanitare.
  3. Decontarea echipamentelor de protecție și a dispozitivelor medicale achiziționate începând din data de 01.02.2020.
  4. Achiziționarea de echipamente /dispozitive de protecție noi

Valoarea totală a proiectului  ː  547.728,54 lei

Valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR REACT-EU ː  464.428,54 lei

Data începerii proiectului ː  24.03.2022

Data finalizării proiectului ː  31.03.2023

Cod MySMIS proiect ː 145532

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin

Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020

Date de contact: site https://liceulteoreticteius.ro/, e-mail [email protected], telefon/fax : 0258851157, adresă : Str. Decebal, nr. 22, Teiuș, jud. Alba, cod poștal 515900.

Link către site-ul web al Instrumentelor Structurale din România ː https://mfe.gov.ro/ .


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Ambitious, Authentic, Awesome – the Azets way!        

Publicat

în

Ambitious, Authentic, Awesome – the Azets way!

Pășește cu dreptul începând o carieră la Azets! Bucură-te de un mediu multicultural!

Dacă ești din Alba Iulia și ești în căutarea unui loc de muncă, aplică cu încredere la unul dintre posturile de mai jos:

Contabil Junior –  Full Time
Consultant salarizare – Full time
Summer Internship

Elit - Gustul Desăvârșit

Poți aplica și pe adresa de e-mail dedicată: [email protected]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare