Rămâi conectat

Actualitate

Fonduri de peste 203 milioane de euro pentru înfiinţarea sau modernizarea unităţilor de procesare a produselor agricole

Ziarul Unirea

Publicat

în

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunțat, vineri, că procesatorii au la dispoziţie fonduri nerambursabile de peste 203 milioane de euro prin PNDR 2020 pentru înfiinţarea sau modernizarea unităţilor de procesare a produselor agricole, sprijinul acordat fiind între 1 şi 2,5 milioane de euro pe proiect.

Vineri, 3 august, s-a deschis sesiunea de primire a solicitărilor de finanţare a investiţiilor pentru procesarea produselor agricole la nivel naţional, inclusiv pentru teritoriul ITI – Delta Dunării, aceasta fiind activă până pe 31 ianuarie 2019.

Fondurile nerambursabile în valoare totală de 203 milioane de euro sunt asigurate prin submăsura 4.2 ‘Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole’ din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Pentru dezvoltarea şi modernizarea capacităţilor de procesare şi de comercializare sunt alocate 81,2 milioane de euro şi 121,8 milioane de euro pentru crearea de noi unităţi de procesare.

‘Procesatorii au acum la dispoziţie fonduri nerambursabile pentru înfiinţarea sau modernizarea unităţilor de procesare a produselor agricole. Ne aflăm într-un moment în care producem foarte multe materii prime, dar acum trebuie să facem pasul firesc către investiţii în centre de colectare, de procesare, în unităţi care pot asigura un lanţ alimentar integrat. În România sunt foarte mulţi producători agricoli cărora trebuie să le oferim posibilitatea de a-şi procesa produsele, astfel încât să crească valoarea muncii lor. Din dorinţa de a veni în sprijinul solicitanţilor de fonduri, am implementat încă o simplificare a procesului de accesare prin semnarea unui acord de colaborare cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, prin care AFIR va solicita extrasul de carte funciară aferent imobilului, pe baza datelor cadastrale înscrise de către solicitant în Cererea de finanţare. Pot spune că suntem prima instituţie care a iniţiat un asemenea acord’, a precizat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Pragul de calitate lunar de la care porneşte depunerea proiectelor este de 40 de puncte în prima etapă lunară (intervalul 3 – 31 august 2018) şi scade treptat putând ajunge la pragul minim de depunere de 15 puncte, în ultima etapă lunară (intervalul 1 – 31 ianuarie 2019).

Cererile de finanţare se depun on-line pe pagina de internet a AFIR (www.afirm.info) începând din 3 august 2018, ora 9:00 şi până la 31 ianuarie 2019, ora 16:00. Sesiunea se poate închide înainte de termenul limită, dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse (care au un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate) atinge plafonul de 200% din alocarea sesiunii. Totodată, precizăm că în primele 5 zile calendaristice ale etapelor de depunere nu se aplică această prevedere şi sesiunea rămâne deschisă chiar dacă a fost plafonul de 200% a fost atins.

Prin intermediul sM 4.2 solicitanţii pot obţine sprijin financiar nerambursabil de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri şi forme asociative şi de 40% pentru alte întreprinderi. Sprijinul acordat nu va depăşi 1.000.000 euro pe proiect pentru IMM, 1.500.000 euro pe proiect pentru alte întreprinderi sau 2.500.000 euro pe proiect pentru forme asociative (cooperative şi grupuri de producători).

În cazul investiţiilor care conduc la un lanţ alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant) finanţarea poate ajunge până la 2.500.000 euro/proiect.

Documentaţia necesară solicitării fondurilor nerambursabile se întocmeşte conform Ghidului solicitantului şi anexelor aferente acestuia, disponibile gratuit pe site-ul AFIR, la secţiunea ‘Investiţii PNDR’, în pagina dedicată submăsurii 4.2.

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea