Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Editorial

Foamea de putere

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Faptul că guvernarea PDL a fost în ultimii ani una destul de şchioapă, cu multe minusuri îndeosebi în ceea ce priveşte crearea de noi locuri de muncă, dar şi în administrarea bugetului public, o ştie toată lumea. Şi peste toate s-a aşezat suficienţa şi aroganţa în funcţii a multora dintre miniştrii guvernului Boc, precum şi inexistenţa în Parlament a dialogului cu partidele de opoziţie. Cu toate acestea, trebuie să recunoaştem că a avut şi plusuri, cel mai elocvent exemplu fiind creşterea cu 2,5 la sută a PIB-ului în 2011, precum şi încadrarea exactă în ţintele şi indicatorii macroeconomici stabiliţi cu partenerii externi (FMI, Banca Mondială, CE), lucruri care ne mai menţin totuşi, acum, pe linia de plutire din punct de vedere economic.
A demisionat guvernul Boc, a fost instalat guvernul Ungureanu, care a avut o viaţă destul de scurtă (78 de zile), după care şi acesta a fost înlăturat printr-o moţiune de cenzură. Prin aceleaşi maşinaţiuni parlamentare murdare ca şi ale predecesorilor la crearea majorităţii necesare la învestirea guvernului Boc, respectiv folosindu-se de parlamentarii traseişti, s-a înscăunat, în urmă cu mai bine de două luni, guvernul USL condus de premierul Victor Ponta. Toată lumea credea că, în sfârşit, după măsurile anticriză dure luate de guvernul Boc şi viaţa destul de grea a românilor din ultimii trei ani de criză economică mondială, noul guvern Ponta va veni, aşa cum de altfel a promis de nenumărate ori, cu o nouă viziune şi aplomb în relansarea economică a ţării. Mai ales că existau şi premisele amintite puţin mai înainte. Ei bine, n-a fost să fie aşa. Cel puţin până acum… În loc să facă ceea ce a promis, şi anume o guvernare în mod democratic şi o viaţă mai bună românilor, guvernarea USL a picat repede în aceleaşi păcate ale înaintaşilor la conducerea ţării. Astfel, nu numai că le-au copiat rapid toate metodele de „epurare politică” din toate funcţiile guvernamentale, precum şi din deconcentratele judeţene şi locale, dar au şi pus „în operă”, în ultimele săptămâni, un veritabil asalt asupra a numeroase instituţii fundamentale ale statului român. Aceste lucruri se cunosc deja bine de către toată lumea şi nu o să mai insist aici asupra lor.
Ceea ce este însă de-a dreptul îngrijorător, aşa cum mulţi dintre analişti o spun, este foamea de putere a „oştilor” politice din cadrul partidelor ce compun USL (PSD, PNL+PC). Astfel, deşi au câştigat deocamdată, în mod detaşat, doar alegerile locale din 10 iunie a.c., deci puterea la nivel judeţean şi local, useliştii vor neapărat acum, într-un timp foarte scurt, să se înstăpânească absolut peste tot ce mişcă în această ţară. Scopul scuză mijloacele, par a spune aceştia. De fapt, prin cucerirea ultimelor redute în Parlament, precum şi prin suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în urmă cu câteva zile, acest lucru este pentru ei ca şi împlinit.
Ei bine, cine ascultă cu adevărat vocea străzii şi în aceste zile (nu numai cea din ianuarie-februarie din Piaţa Universităţii), îşi poate da seama că mulţi, chiar foarte mulţi români se simt de-a dreptul frustraţi, chiar furaţi pe faţă. Şi asta deoarece văd cum, pe zi ce trece, dintr-o democraţie cât de cât în echilibru, guvernarea actuală, în foamea-i rapace de putere, tinde să înscăuneze peste ţară o „tiranie a majorităţii”, doar pe baza succesului de la locale.
În altă ordine de idei, eu unul, nu pentru că-l iubesc atât de mult pe Traian Băsescu sau că am ceva împotriva lui Crin Antonescu, ci pentru că simt efectiv că acei 30 – 40 de parlamentari traseişti neruşinaţi mi-au furat şi deturnat votul, o spun în nume personal, şi fără a îndemna pe nimeni să-mi urmeze gestul, că voi vota NU la referendumul de demitere a preşedintelui României, ce va avea loc în 29 iulie a.c. Sunt conştient că preşedintele Traian Băsescu a făcut de-a lungul anilor multe greşeli în fruntea statului român (deşi, potrivit chiar Curţii Constituţionale, nu s-au constatat greşeli grave de ordin constituţional pentru a fi demis) şi că în cele din urmă, probabil, va fi demis. Însă în niciun chip nu vreau să las ca votul meu acordat preşedintelui în 2009 să fie deturnat cum vor muşchii unor traseişti politici trădători.
Cred de asemenea, că o temperare a foamei de putere i-ar face bine şi guvernării USL. Sunt mulţi chiar din interiorul acesteia care susţin aşa ceva. Asta pentru că, în cele din urmă, alegerile hotărâtoare în România vor avea loc de-abia la toamnă!
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea