Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Florin Roman: „Ştiu că putem lucra toţi împreună pentru Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

– Domnule Florin Roman, felicitări în primul rând pentru iniţiativa Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană. Ziarul nostru o susţine şi vrem să ştim cum au pornit între timp lucrurile la drum. În ce stadiu sunteţi?
– Strângem sprijin public, online şi offline. Sunt peste 1000 de susţinători pe Facebook, peste o sută de mii de vizualizări tot pe Facebook şi câteva sute de oameni care promovează activ brandul campaniei online. Avem şi câteva sute de oameni care ne-au dat SMS şi ne susţin. Apoi, am avut multe discuţii cu domnul Chiriac de la Sibiu pentru a ne ghida ca direcţii tehnice. Am vorbit cu multe personalităţi ale oraşului şi le-am strâns într-un Comitet de iniţiativă pentru candidatura Alba Iuliei – am avut prima întâlnire. Vor urma şi altele. Am obţinut promisiuni deocamdată pentru un consens politic pe această idee. Urmează să constituim Asociaţia care să fie motorul şi managerul efectiv al proiectului.

– Cum vedeţi dvs Capitala culturală europeană la Alba Iulia?
– Avem un avantaj major: istoria. Ea dă un fundal unic, o îmbinare de straturi de civilizaţie de la Roma antică până azi. Acest fundal e perfect pentru expresii culturale şi artistice variate şi mai ales, după credinţa mea fermă, forme de exprimare originale, moderne, neconvenţionale. Mi se pare că tocmai încărcătura istorică bogată ne dă prilejul să facem un proiect bazat pe „neconvenţional”. Eu am multe idei despre cum am putea „prelungi” – dacă vreţi – oraşul către zona verde, de deal. Am şi propus chestiuni concrete. Cetatea de una singură e foarte valoroasă dar nu suficientă.Avem nevoie şi de alte spaţii de evenimente, de spaţii de promenadă, trebuie să punem în valoare şi restul oraşului. În plus trebuie să oferim alternative de petrecere a timpului pentru cei care vor să stea mai mult în zonă, iar pentru asta avem Apusenii, munţii Sebeşului, tradiţii locale în satele din judeţ.

– Cum aţi convinge un albaiulian de rând să susţină ideea?
– Trebuie să avem dorinţa şi ambiţia de a schimba la faţă Alba Iulia. Şi nu e vorba doar de cum „arată” oraşul, ci şi de viaţa lui, de dezvoltarea lui. În toate proiectele mele şi ale colegilor mei de până acum asta am spus şi am urmărit. Ideea Capitalei Culturale a venit ca o mănuşă pentru eforturile noastre. Trebuie să ieşim din obişnuinţa de a rămâne un oraş mic şi tăcut. În plus sunt argumente concrete: la Sibiu şi în alte capitale culturale fiecare cent investit a adus în medie alţi 7 sau 8 cenţi profit pentru oraş în general. S-au creat în medie doar pentru susţinerea efectivă a evenimentelor între 3000-5000 de locuri de muncă. Se poate face o întreagă infrastructuă turistică şi culturală care ne rămâne, aşa cum ne rămân „moştenire” sute de mii de turişti anual.

– Ce provocări aveţi, unde suferim în candidatura noastră?
– Faţă de Timişoara, Cluj şi Iaşi noi avem cel mai mult de recuperat. Trebuie să venim din urmă cu multe proiecte şi timpul ne presează. Din cauza asta unitatea e cuvântul cheie. Din păcate încă există reţineri venite din adversităţi politice, mai ales la cei care au acum mandatul de la alegători în Alba Iulia şi în judeţ. Au fost chiar atacuri în ciuda unor declaraţii formale de susţinere. Mai trist a fost că în spatele acestor declaraţii au existat presiuni asupra unor oameni să nu sprijine acum proiectul, tot din raţiuni politice. Tot ce am făcut şi trebuie făcut e în spiritul unităţii şi al colaborării dincolo de graniţe politice. Suntem prea mici ca să ne permitem orgolii politice în acest proiect. Eu chem pe toată lumea la aceeaşi masă. Ştiu că putem lucra împreună.

– Există totuşi sprijin pentru proiect?
– Reacţia la idee a fost copleşitoare. Atât de la oamenii simpli, cât şi de la ce ne place să numim elita oraşului. S-a văzut la prima întâlnire din prezenţa foarte diversă de personalităţi. Ce nu s-a văzut a fost numărul mare de artişti sau chiar lideri politici care în ziua aceea nu au avut timp să participe deşi sunt alături de noi. După cum spuneam, numărul celor care se implică a crescut şi creşte. Cu unele autorităţi există încă aceste linii de demarcaţie politică pe care eu îi invit călduros să le depăşească şi să fie maturi. Oricum sunt proiecte importante pe rol pentru care oamenii ce muncesc în primărie sau în Consiliul Judeţean trebuie felicitaţi şi susţinuţi.

– În final, cum îi convingeţi pe sceptici?
– Mulţi spun că „suntem prea mici” pentru un joc prea mare. Nu, nu trebuie să fim un oraş mare ca să câştigăm, trebuie să avem ce oferi, substanţă, proiecte culturale şi artistice. Acesta e secretul. Sunt două tipuri de oraşe care sunt capitale culturale europene, am mai zis-o: oraşe mari de anvergură şi oraşe mici cu bogăţii culturale şi istorice nedescoperite. Adică exact cum este Alba Iulia. Iar pentru cei care sunt sceptici în privinţa politicienilor eu le spun că s-a pus deja în mişcare ceva ce nici un răutăcios nu mai poate opri. Se vor aşeza toţi la muncă.
– Vă mulţumim.

A consemnat, Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 12 MAI 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 12 MAI 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 12 MAI 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea