Rămâi conectat

Politică Administrație

Florin Roman: Guvernul Ponta și PSD pun cruce definitiv conectării Cugirului la autostradă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dan Șova și Ioan Rus sunt ultimii miniștrii PSD ai Transporturilor care au declarat public, cu ocazia vizitelor de lucru în Județul Alba, în perioada campaniilor electorale, că orașul Cugir va avea acces la autostradă.

Florin Roman01În baza acestor promisiuni ale Guvernului Ponta și ale reprezentanților de vârf ai PSD, Consiliul Județean Alba a demarat discuțiile pentru realizarea proiectului tehnic destinat conectivității orașului Cugir la rețeaua TEN-T. Proiectul urma să fie finanțat integral din fonduri europene, pe Programul Operațional Regional 2014-2020, care acoperă astfel de investiții.

Am argumentat necesitatea unui asemenea nod rutier prin faptul că orașul Cugir este unul strategic pentru industria de apărare. În plus, există un potențial important de dezvoltare economică a zonei, prin intenția celor de la STC de a dezvolta noi capacități de producție.  La Cugir și nu la Aurel Vlaicu , localitate în care nu există industrie, dar care are ieșire la autostradă.
Știam cu toții că pentru acest nod e necesară aprobarea celor de la Bruxelles, având în vedere  că autostrada a fost finanțată din fonduri europene și orice intervenție se face doar după expirarea perioadei de garanție.
Am cerut la CNADR , în calitate de beneficiar, să demareze negocierile cu CE . În loc să reprezinte interesele noastre, cei de la CNADR au ales calea cea mai simplă și anume abandonarea definitivă a nodului de la Cugir, invocând studiul de trafic și nu potențialul de dezvoltare economic a Cugirului. “ Din punct de vedere economic nu se impune realizarea unui alt nod” , se precizează în adresa semnată de directorul CNADR , domnul Narcis Neaga.
Îi reamintim domnului director general că Alba Iulia are prevazute două ieșiri la autostrada Sebeș-Turda, iar distanța de la nodul Aiud la cel de la Decea , este mult mai mică decât între Oraștie și Sebeș, așa că aici e vorba de voință ! Sau de neputință! Grav este însă faptul că Romania riscă să piardă cea mai mare parte a alocărilor financiare europene, sute de milioane de euro, întrucât toate proiectele de noduri rutiere pe POR 2014-2020, eligibile la nivelul Consiliilor Județene sunt compromise total în toată țara.
PNL Alba solicită Guvernului Ponta și PSD demararea de urgență a negocierilor cu reprezentanții CE , astfel încât proiectele de noduri rutiere suplimentare să poată fi realizate pe POR 2014-2020, chiar dacă perioada de garanție expiră în decembrie 2017. În caz contrar, după isprava de pe tronsonul de la Săliștea la Cunța, când o autostradă abia inaugurată electoral trebuie demolată, ne vom trezi și cu pierderea a sute de milioane de euro, bani europeni, pe care nu-i  vom putea  utiliza  pentru autostrăzi.
Prim-vicepreședinte PNL Alba  – FLORIN ROMAN,
Vicepreședinte Consiliul Județean Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, printr-o postare de ieri, 24 aprilie, de pe facebook a anunțat trei proiecte noi pentru teiușeni: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie: ”Împreună cu arhitectul orașului, Claudiu Colev am fost astăzi la București la Ministerul Dezvoltării pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea