Florin Cîţu: interdicţia de a cumula pensia cu salariul la stat va fi aprobată săptămâna viitoare
Florin Cîţu: interdicţia de a cumula pensia cu salariul la stat va fi aprobată săptămâna viitoare
„Interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat se va aproba săptămâna viitoare”, a explicat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.
Acesta a adăugat că este prevăzută vârsta de 70 de ani pentru cei care vor să rămână în activitate, şi cei care lucrează în sectorul public şi cei din sectorul privat, în forma actuală a proiectului.
„Nu, deocamdată proiectul de lege vorbeşte doar de 70 de ani. Nu cred că putem să discriminăm între privat şi sectorul public, dar dacă parlamentul găseşte cadrul legal să modifice, să fie mai flexibil, bineînţeles. Este varianta cu care noi mergem în Parlament”, a completat prim-ministrul.
În aceste condiții, legea ar urma să fie adoptată cel mai devreme în sesiunea parlamentară din toamnă. Până atunci, persoane precum Irina Alexe, fostă polițistă, actual secretar de stat la Ministerul de Interne, sau Silviu Gabriel Barbu, șeful Corpului de Control al prim-ministrului, vor primi și salarii de la stat, și pensii speciale.
Reamintim că ambii primesc pensii speciale. Irina Alexe s-a pensionat în 2016, la 42 de ani, și primește o pensie de 14.000 lei, iar Silviu Gabriel Barbu s-a pensionat la sfârșitul anului trecut din funcția de judecător, la 50 ani, fiind numit imediat în postul de la Guvern.
La mijlocul lunii martie, ministrul muncii Raluca Turcan spunea că proiectul de lege va fi aprobat în următoarea săptămână de Guvern și trimis în Parlament. Între timp au trecut aproape 3 luni și tot nu a fost trimis în Parlament.
Proiectul de lege prevede că persoanele care încasează pensie și salariu la stat vor avea termen de 30 de zile de la aprobarea legii de a opta între cele două forme de venit. În acest moment sunt 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul de la stat. De asemenea, prevede că pensionarii pot opta să se reangajeze până la vârsta de 70 de ani.
Însă există și câteva excepţii. Persoanele care sunt alese în funcţii publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituţie sunt exceptate. În plus, sunt exceptate persoanele care încasează în momentul de faţă venituri sub formă de drepturi de autor şi drepturi conexe în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadraţi în cadrul III de invaliditate, asistenţii maternali, asistenţii personali şi îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent În perioada 7-18 iulie 2025, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor avea loc examenele de corigenţă pentru elevii […]
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare Vremurile vor fi mai grele decât ne aşteptam. Premierul Ilie Bolojan a anunţat oficial măsurile de austeritate: vom avea două cote de TVA, ambele mai mari […]
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat?
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat? Guvernul României propune modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), prevăzute în Codul fiscal. În urma acestor modificări, unii români […]