Rămâi conectat

Actualitate

Firmele amendate de agenții Fiscului, care obțin în instanță anularea amenzii, își vor putea recupera banii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, în replică, firmele amendate de agenții Fiscului, care obțin în instanță anularea amenzii, își vor putea recupera banii în baza acestei decizii. Declarația sa a venit în replică la sesizarea Avocatului Poporului privind neconstituționalitatea Ordonanței nr. 8/2015, care prevede, printre altele, nereturnarea amenzilor către comerciant chiar dacă are o hotărâre judecătorească favorabilă.

„Este o referire la acea prevedere (…) care nu dădea dreptul unui agent economic, în cazul în care obține în instanță câștig de cauză, să-și recupereze banii. Ceea ce, într-adevăr nu se poate accepta. Este o chestiune care și fără acțiunea Avocatului Poporului s-ar fi modificat săptămâna viitoare în Parlament”, a explicat ministrul Finanțelor Publice.

Potrivit acestuia, și cei care au deja decizii definitive în instanță de anulare a amenzilor își vor primi banii înapoi.

„Categoric, ce spune instanța este lege și aplicăm. Și omul își primește înapoi sumele pe care instanța a decis că le are de recuperat”, a spus Teodorovici.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2015, care prevede, între altele, taxarea bacșișului și nereturnarea sumelor de bani constituite drept amendă, chiar și în cazul unei hotărâri judecătorești favorabile.

„În opinia Avocatului Poporului, actul normativ vizat este neconstituțional în ansamblul său, întrucât afectează drepturi și libertăți constituționale, în speță accesul liber la justiție, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obține repararea pagubei, condițiile restrângerii exercițiului unor drepturi și libertăți precum și libertatea economică ale persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului remis, vineri, AGERPRES.

Potrivit documentului citat, OUG nr. 8/2015 încalcă principiul separației și echilibrul puterilor în stat și independența judecătorilor prin faptul că hotărârea judecătorească de anulare a procesului-verbal de constatare a contravenției nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vătămată în patrimoniul său, întrucât amenda și suma de bani achitată nu se restituie, așa cum reiese din textul legal criticat.

În opinia Avocatului Poporului, măsura reglementată prin prevederile legale criticate este de natură a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscând faptul că soluția de anulare a procesului-verbal de contravenție pronunțată de instanța de judecată nu are nici un efect asupra amenzii achitate, pot încheia procese-verbale în afara condițiilor impuse de cadrul legal.

„Prin actul normativ criticat mai sunt încălcate principiul proporționalității, libertatea economică și obligația statului de a asigura crearea cadrului favorabil pentru valorificarea factorilor de producție. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2015 nu conține numai simple norme de procedură care să vizeze competența instanțelor judecătorești, ci și norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecințe negative iremediabile pentru activitatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale”, se mai arată în comunicat.

Sursa Agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Abilitatea unică pe care o au oamenii cu o anumită grupă de sânge. Studiile confirmă o teorie din anii 1930

Unirea Ziarul

Publicat

în

Abilitatea unică pe care o au oamenii cu o anumită grupă de sânge. Studiile confirmă o teorie din anii 1930 Descoperirea recentă despre grupele de sânge a adus la lumină un aspect fascinant al personalității umane. Aceste grupe nu numai că oferă informații despre compatibilitatea medicală, ci și despre abilitățile și comportamentele individuale. Un studiu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea