Rămâi conectat

Actualitate

Finanţele ieftinesc băutura, iar Sănătatea se luptă pentru reducerea consumului de alcool!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Acciza la alcool va scădea cu nu mai puţin de 30 la sută, potrivit proiectului  noului Cod fiscal, publicat de Ministerul Finanţelor. În prezent, acciza pe hectolitrul de alcool pur este de 4.738 de lei, iar în proiectul de Cod fiscal, care ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, aceasta scade la 3.307 lei. Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a explicat recent că nivelul accizei pe alcool este dublul minimului impus de UE. El a considerat asta un lucru nepotrivit, care nu face decât să aprindă contrabanda, împiedicând activitatea producătorilor legali. Vâlcov este de părere că nivelul actual de accizare a alcoolului are ca principal efect scăderea încasărilor statului din această zonă. În timp ce Finanţele vor să reducă acciza, Ministerul Sănătăţii se luptă să o crească.

Guvernul vrea să înfiinţeze un consiliu care să se ocupe de politicile de reducere a consumului de alcool, pentru că România estebauturi alcoolice pe locul cinci în lume la consumul de alcool pur. Potrivit unui proiect de hotărâre, acest consiliu se va ocupa de coordonarea politicilor şi acţiunilor de reducere a consumului de alcool în România.

Practic, acesta va elabora un plan de acţiuni, pe termen mediu şi lung, în vederea implementării acestuia de către autorităţile cu atribuţii în domeniu, printre care Ministerul Sănătăţii. Una dintre acţiunile consiliului ar fi vegherea la creşterea graduală a accizelor la alcool. România ocupă al cincilea loc în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor, spune un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii dat publicităţii anul acesta. Potrivit OMS, un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an, faţă de 17,5 litri cât se bea în Belarus, ţara cu cel mai mare consum de alcool la nivel mondial. Urmează Republica Moldova, cu un consum anual de 16,8 litri de alcool pur. Pe locul trei se află Lituania – 15.4 litri de alcool pur pe an, urmată de Rusia – 15,1 litri de alcool pur, România – 14,4 litri de alcool pur, Ucraina – 13,9 litri de alcool pur pe an, Andora – 13,8 litri de alcool pur, Ungaria – 13,3 litri de alcool pur, Republica Cehă şi Slovacia – 13 litri de alcool pur şi Portugalia – 12,9 litri de alcool pur.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea