Rămâi conectat

Actualitate

Finala Cupei “Teodor Atanasiu – Călin Potor” la fotbal

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

TNL Alba Iulia continuă acţiunile dedicate tinerilor din municipiul nostru. Astfel, duminică, 3 iunie 2012, tinerii liberali din Alba Iulia vor organiza la Bază Sportivă „Țălnar” din municipiul nostru, etapa finală a unui eveniment sportiv care devine de tradiție în Alba Iulia – Cupa “Teodor Atanasiu – Călin Potor” la fotbal. Pentru organizarea evenimentului un sprijin important l-au oferit, pe lângă deputaţii liberali de Alba, domnii Teodor Atanasiu şi Călin Potor (candidaţii USL pentru funcţiile de preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, respectiv primar al municipiului Alba Iulia), și alți importanții lideri locali ai PNL Alba Iulia. Locaţia nu a fost aleasă întâmplător, pentru că Baza Sportivă Ţălnar a mai găzduit una dintre etapele competiției, desfășurată în luna mai și la care au participat echipe formate din tineri care locuiesc în cartierul Cetate. Alte două etape zonale ale campionatului s-au desfășurat tot în această primăvară, ele fiind organizate în Oarda și Ampoi. În etapa finală, celor trei câștigătoare de anul acesta, ale etapelor zonale, li se va adăuga campioana de anul trecut. La eveniment sunt așteptați toți iubitorii sportului rege din Alba Iulia, organizatorii având deja pregătite multe surprize plăcute pentru participanți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO | Fenomen extrem de rar, surprins în Munții Rodnei

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

FOTO | Fenomen extrem de rar, surprins în Munții Rodnei

Romsilva a publicat, vineri, imagini spectaculoase din Munţii Rodnei, unde a fost surprins un fenomen rar, Efectul Gloria.

Potrivit specialiştilor, Efectul Gloria mai poarta numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”.

Elit - Gustul Desăvârșit

”În condiţii propice, umbra observatorului este proiectată pe ceaţă. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.

Condiţiile rare se referă la refracţia şi dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceaţa situată mai jos decât poziţia acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, a transmis Romsilva, alături de mai multe fotografii care înfăţişează fenomenul.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Prețurile înainte de sezonul sărbătorilor: Cât costă carnea de porc, la mai puțin de o lună și jumătate înainte de Crăciun

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prețurile înainte de sezonul sărbătorilor: Cât costă carnea de porc, la mai puțin de o lună și jumătate înainte de Crăciun

Cu mai puțin de lună și jumătate până la Crăciun, abatoarele, carmangeriile și măcelăriile primesc numeroase comenzi.

Mulți sunt precauți și cumpără deja cantități mai mari de carne, pentru că știu că la noi, în mod pradoxal, porcul se scumpește în perioada sărbătorilor, când cererea este mare. Unii vor păstreze tradiția de Ignat și comandă deja porcul de Crăciun la țărani. Este bine totuși să știți că în funcție de unde alegeți să cumpărați, de la gospodari ori direct de la abatoare și magazine, prețul poate să difere foarte mult. Iată câteva exemple.

Elit - Gustul Desăvârșit

La fermele autorizate, potrivit Ministerului Agriculturiii, prețul mediu pe kilogram pentru un porc în viu, a fost în ultima săptămână de 8 lei și 14 bani. Porcii din ferme se vând numai către abatoare, acolo unde animalele sunt sacrificate și tranșate în carcase.

Vasile Cioceanu taie în jur de 40 de porci pe săptămână, în abatorul lui din Afumați, județul Ilfov. În ultima vreme a cumpărat animalele în viu, cu 8 lei și 20 de bani pe kilogram, de la fermele din împrejurimi. După ce le sacrifică, le trimite către magazinele cu care are contracte, dar vinde și direct oamenilor.

Vasile Cioceanu: “Carcasa este 13,5 lei pe kilogram. Îl ia, îl cântărim, îi dăm bon de casă sau îi facem factură și pleacă omul să-l mănânce sănătos. Adevărul este că au început să cumpere mai mult. Care are posibilitate cumpără mai mult și își pune rezervele deoparte.”

Care sunt prețurile în București

În acest caz avem lanțul mai scurt, de la abator direct la client. Prin urmare, și prețul e mai mic. Este de altfel cea mai sigură și mai ieftină variantă pentru cei care își doresc un porc de Crăciun. Într-o carmangerie din Capitală, carcasa întreagă de porc costă 18 lei pe kilogram. Prețurile cresc dacă oamenii vor să cumpere anumite bucăți.

Ionuț Anghel, administratorul carmangeriei: “Vândută pe bucăți, tranșată, cu manoperă cu tot. Rasolul ar fi la 14,90 lei, pulpa fără os, degresată, fără șorici ajunge la 23, 24 de lei, fleica, dacă este fără os, la fel, 25 de lei, pieptul feliat de grătar, 25 de lei , spata intră la tocat, 23 de lei. Gușa, undeva la 14,5 lei.”

Dacă adaugăm și transportul, în piețe ori supermarketuri, prețurile pentru kilogramul de pulpă, cotlet ori ceafă de porc pot depăși și 30 de lei. Cu cât carnea trece prin mai multe mâini, cu atât și prețul va crește, pentru că fiecare își pune adaos. Chiar dacă e mai scumpă, în cazul cărnii care pleacă din ferme autorizate există un control al calității și porcul e sigur pentru consum.

Lucrurile stau diferit dacă ne uităm la porcii care sunt vânduți direct din gospodăriile țăranilor. Potrivit legii, acest lucru este interzis pentru că nu există un control din punct de vedere sanitar veterinar. Și totuși site-urile de anunțuri ori grupurile de pe rețelele de socializare sunt pline de vânzători, dar și de cumpărători dornici. Kilogramul pentru un porc în viu variază între 13 și chiar 25 de lei, în funcție de zonă, dar și de cum a fost crescut.

Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc: “La acest moment, în România, ceva mai bine de 50% din porci se află în gospodăriile populației. Avantajul pieței gospodăriilor este acela că este o negociere directă. Să nu uităm, din porcul în viu doar aproximativ 70% este consumabil. Restul este pierdere.”

Dacă totuși vreți să cumpărați porcul viu, inspectorii veterinari vă recomamndă să căutați punctele de vânzare autorizate din fiecare județ.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în octombrie, carnea de porc s-a scumpit cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Un elev de 16 ani și-a bătut dirigintele, tatăl și un coleg, cu un baston telescopic. Tânărul ar fi consumat droguri

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Un elev de 16 ani și-a bătut dirigintele, tatăl și un coleg, cu un baston telescopic. Tânărul ar fi consumat droguri

Un elev al unui liceu tehnologic din Sighetu Marmației a bătut, cu un baston telescopic, pe un coleg, un părinte și pe dirigintele clasei. Tânărul ar fi consumat substanțe interzise.

Totul s-a petrecut în Liceul tehnologic „Forestier”, din Sighetu Marmației, județul Maramureș.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cursul zilei de 9 noiembrie, un elev, posibil drogat potrivit martorilor, l-a agresat fizic pe un coleg de-al său.

În vârstă de doar 16 ani, băiatul a scos din geantă un baston metalic, telescopic, cu care, nici mai mult, nici mai puțin, i-a aplicat mai multe lovituri colegului său. După aceea, acesta a lovit telefonul colegului său cu bastonul, distrugându-l.

Dirigintele l-a chemat pe tatăl elevului la școală, dar conflictul nu a fost aplanat. Mai mult, băiatul ar fi agresat și cadrul didactic dar și pe propriul tată, cu același baston.

Dirigintele a alertat apoi autoritățile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea