Rămâi conectat

Sport

Final extraordinar de an: zlătneanul Andrei Mărginean, două goluri în meciuri consecutive pentru ACR Messina!

Publicat

în

Final de senzație al anului pentru Andrei Mărginean, mijlocașul originar din Zlatna. Fotbalistul în vârstă de 20 de ani a marcat în două rânduri, la trei zile distanță, în două meciuri consecutive, ambele pe Stadion “San Filippo”, disputate în serie C de ACR Messina, unde a fost împrumutat de Sassuolo.

Prima dintre reușite, prin care a spart gheața la nivel de seniori, a fost în remiza cu Catania, scor 2-2 (1-0), când a punctat în minutul 78 (a intrat în minutul 61). În următoarea etapă, la victoria cu Paganese, vecina de clasament, scor 2-1 (1-0) a evoluat în premieră titular, a fost intergalist, a deschis scorul în minutul 38 și grație acestei evoluții remarcabile a fost inclus în echipa ideală a rundei a 20-a de “La Gazetta dello Sport”. Formația nou-promovată din Sicilia a luat astfel o gură mare de oxigen, după 7 etape în care a adunat numai două puncte, a predat “lanterna roșie” și a ajuns pe locul 17 (17 puncte). În 9 ianuarie, campionatul se reia cu o deplasare la Palermo (locul 5, 33 de puncte). Internaționalul român Under 20 a strâns astfel 8 prezențe și două reușite, un total de 300 de minute (120 în ultimele două apariții), după o perioadă în care nu a fost utilizat (rezervă sau doar pe bancă), prinzând abia 9 minute în precedentele 11 întâlniri.

În Spania, Alexandru Țîrlea a rămas pe bancă la Alaves, în eșecul 2-5 din deplasare cu Rayo Vallecano, asta după ce jocul precedent debutase în La Liga. Deportivo a înregistrat a treia înfrângere la rând (două în campionat și una în Copa del Rey, la Linares, joc când a fost titularizat Țîrlea), are două insuccese la rând (două puncte în 6 dispute) și este pe poziția a 18-a (15 puncte din 18 jocuri), retrogradabilă, înaintea meciului de duminică, 2 ianuarie, de pe teren propriu, cu Real Sociedad (locul 6, cu 29 de puncte).

Electrica Furnizare Discount

În Ligat ha’Al, campionatul din Israel, Kiryat Shmona a legat 5 victorii consecutive (una în State Cup), ultima acasă cu Maccabi Petach Tikva, în stil italian, 1-0 (0-0). Mijlocașul abrudean Ovidiu Bic a jucat toate cele 90 de minute, bifând a 5-lea meci succesiv integralist (13 prezențe în acest campionat). Însă ulierior a venit eșecul din deplasare (sâmbătă) cu Hapoel Tel Aviv, scor 0-2 (0-0) în etapa a 15-a, iarăși Bic a bifat toate minutele, și în prima zi a anului viitor primește vizita echipei Hapoel Haifa (locul 6, 21 de puncte).

Foto: ACR Messina

Publicitate

Sport

Alin Hancăș, reputatul antrenor din Alba: “Din cauza pandemiei, cel puțin o generație fotbalistică s-a irosit”

Publicat

în

Antrenorul Alin Hancăș (53 de ani), originar din Blaj, a devenit un nume consacrat la nivel național, activitatea sa din ultimul deceniu fiind una apreciată de Federația Română de Fotbal.

Implicat cu preponderență în sectorul fotbalului juvenil, blăjeanul susține că pandemia de coronavirus a afectat din plin “sportul rege” la nivel național.

Cel puțin o generație de fotbaliști s-a irosit, dacă nu cumva două. Problema majoră a fost în cursul anului 2020, cu acea lipsă îndelungată de activitate la antrenamente, cu tineri între 15 și 18 ani mulți ieșiți din circuit din pricina întreruperii neașteptate și nedorite. Reversul fericit este însă acela că ulterior a apărut o infuzie de jucători de vârste fragede, copii între 6 și 10 ani, dornici de mișcare”, a punctat Alin Hancăș (foto, dreapta, alături de Cristian Petropulos, președintele AJF Alba). Și, din acest punct de vedere, conjudețeanul consideră că în ultimul timp a apărut o adevărată problemă pentru antrenorii ce muncesc cu micuții fotbaliști, asta din pricina amestecării părinților în procesul de pregătire și mai ales din cauza manifestărilor din timpul jocurilor.

Electrica Furnizare Discount

*”Este o presiune inutilă din partea părinților”

Din păcate, în ultimii ani se înregistrează o presiune foarte mare pe copii, la jocuri și antrenamente. Din impulsul de a-și stimula copiii, apar apostrofări, indicații de pe margine, vociferări, situații care creează o stare inutilă de presiune pentru copii. La asemenea nivel, în faza incipientă a activității fotbalistice, la vârstă fragedă, când copilul trebuie să-și formeze personalitatea ca om și fotbalist, nu sunt deloc binevenite asemenea manifestări, dimpotrivă. Apare teama, este o presiune inutilă asupra copilului ce trebuie să se bucure doar de fotbal, să joace numai de plăcere și nu din dorința părinților, dar și asupra antrenorilor, ce își simt periciltat procesul de pregătire. Colaborarea club/antrenor- părinți este necesară, ambele părți participând, împreună cu școala, la formarea ca om și ulterior ca fotbalist a micului jucător. Această colaborare trebuie să se desfășoare în limitele filozofiei clubului și ale cadrului didactic și metodologic trașat de antrenor, părintele devenind partenerul antrenorului și, în niciun caz, antrenorul de pe margine, care încearcă să-și impună propriile idei despre antrenament și competiție”, a conchis Alin Hancăș, antrenor la CSȘ Blaj și ACS Școala de Fotbal “Ioan Suciu” Blaj. Tocmai din acest motiv, pentru a se evita presiunea exercitată de rezultate (antrenori și părinți) asupra copiilor, dar și pentru ca antrenorii să fie preocupați cu preponderență de formarea jucătorilor, Federația Română de Fotbal a luat o măsură justă în ediția 2021/2022, aceea de a elimina rezultatele și clasamentele la Under 11 și Under 13. Și în fotbalul județean au existat inițiative similare în acest sezon, plecate de la Mihai Țîra, secretarul AJF Alba, respectiv organizarea unor serii de penalty-uri la finalul jocurilor din competițiile Under 11, Under 12 și Under 13.

În același timp Hancăș, pe lângă activitatea propriu-zisă de la nivelul gazonului, la diverse categorii de vârstă, este referent zonal din partea FRF la nivelul județului Alba (în plan național regiunile au acum o altă organizare, cu 8 județe), dar și lector în cadrul Școlii Federale de Antrenori, la care se mai adaugă și munca în cadrul Asociației Județene de Fotbal Alba. În 2021, la acest capitol, merită trecute în revistă, la nivelul fotbalului județean organizarea Campionatului Județean la Under 9, Under 10, Under 12 (fără contabilizarea rezultatelor) și Under 14, organizarea de Campionat Elită și Campionat Clasic la Under 17 și Under 19 (pentru a se asigura o competiție echilibrată), acțiuni de selecție la categoria Under 11, dar și la Campionatului Speranțelor Under 14 (formându-se lotul județean ce a avut două jocuri cu selecționata similară Cluj).

*2021, un pas spre revenirea la normalitate

Și din punct de vedere al pregătirii viitoarelor generații de antrenori, în ultimele 4 luni ale anului trecut lucrurile par să revină cât de cât spre o normalitate, după o pauză de mai bine de un an. A fost Licența C UEFA la nivelul județului Alba în perioada august – decembrie (când a avut loc examenul final), printre cursanți figurând Nicușor Bănică, Bogdan Bucurică, Vitor Thiago de Freitas Fernandes “Vitinha”, Bogdan Goguța, Filip Morar, Ionuț Neag, Paul Păcurar, Radu Scrob sau Cristian Păcurar (jucători activi). Apoi, împreună cu Lucian Burchel, Massimo Pedrazzini, Aurel Țicleanu și Răzvan Rotaru, Alin Hancăș a făcut parte din comisiile de examinare ale examenelor de admitere (teorie și practică) din decembrie, la Licența B UEFA (40 de concurenți pentru 25 de locuri, printre aceștia Marian Cristescu) și Licența A UEFA (96 de participanți/ 25 de locuri, primul pe țară fiind albaiulianul George Țălnar, ce-i va avea colegi la cursuri pe Lucian Sânmărtean, Ștefan Grigorie, Vasile Maftei sau Cristian Dănălache). Și nu în ultimul rând, online s-au derulat, în perioada 4 octombrie-21 decembrie, cursurile de perfecționare și reînoire a Licențelor A și B, ce nu s-au mai ținut din 2019, cu peste 1000 de participanți, peste 40 din Alba, iar Hancăș s-a numărat printre lectori.

*Problemele fotbalului românesc

Nu puteam încheia periplul prin 2021 fără a-i solicita interlocutorului nostru o părere, din mijlocul fenomenului, asupra cauzelor regresului fotbalului mioritic, care bifează calificări ratate pe bandă rulantă, 6 la rând la Campionatele Mondiale. “Sunt mai multe chestiuni la mijloc și vreau să le abordez punctual. Cel puțin la nivel de copii și juniori, infrastructura este la pământ. Nu s-a schimbat mare lucru comparativ cu anii 2000, când noi practic trăiam fotbalistic după sistemul de dinainte de ’89. Mergând mai departe, este o problemă în abordarea fotbalistică, respectiv la nivel de selecție incipientă unde trebuie să căutăm și jucători cu alte calități, respectiv fizice și mentale, în condițiile în care noi suntem fixați pe cei tehnici, urmărind comportamentul jucătorului când are mingea la picior. De asemenea, la abordarea antrenamentului, momentan se urmărește preponderent rezultatul în competiție și numărul trofeelor câștigate și nu formarea jucătorului. Se ajunge ca, la vârste de 8-13 ani, unii jucători să dispute 2-3 jocuri pe săptămână, la diferite categorii competiționale de vârstă, bifându-se mai multe partide decât antrenamente în ciclul săptămânal. Dar în cele din urmă, peste toate este o problemă a sportului la nivel de stat. Vedem ce s-a întâmplat în Franța, după ce au ratat în 1993 incredibil calificarea la Mondiale, cum au schimbat din temelii, au gândit o strategie și, în timp unde au ajuns. La noi, situația este în ceață totală, nu există un program clar, pe termen mediu și lung. Asta, în condițiile în care statul român are toate pârghiile legale, prin CSȘ-uri și LPS-uri, ce pot deveni Centre de Excelență la orice sport, dar și prin creșterea numărului orelor de educație fizică la toate ciclurile de învățământ”, a încheiat Alin  Hancăș, antrenor extrem de apreciat la nivel național, cel care în 2014 a promovat rapid în Liga a 3-a cu Industria Galda de Jos cu care plecase din Liga a 5-a (o asemenea perfomanță a accederii în eșalonul terț a mai reușit și doi ani mai devreme cu Europa Alba Iulia).

Citește mai mult

Sport

Raul Oargă, antrenor principal “în acte” la Voința Stremț

Publicat

în

După ce a stat pe banca Voinței Stremț în ultimele 3 etape ale turului, albaiulianul Raul Oargă este antrenor “cu acte” al formației poziționate pe poziția a 6-a în ierarhia Ligii a 4-a, la 3 “lungimi” de Viitorul Sântimbru, ocupanta ultimei trepte a podiumului.

Fostul unirist a semnat în această perioadă un contract pe un an de zile, iar obiectivul fixat este o clasare pe locurile 3-6. “Echipa are un potențial bun pentru acest nivel. S-au strâns multe în finalul turului, am fost măcinați de accidentări, la meciul de la Daia au fost 13 jucători valizi, dar sperăm ca lucrurile să îndrepte. Există preocupare la Stremț, avem condiții decente, liniște financiară și îi mulțumesc pentru încredere primarului Traian Ștefan Popa. Ne dorim să realizăm lucruri frumoase în primăvară”, a spus fostul unirist, ce va fi ajutat de jucătorii Andrei Trifa și Vlad Rancea.

Dacă în privința rezultatelor, Voința Stremț se mândrește cu ultimele două trofee ale Cupei României, faza județeană, ambele adjudecate în detrimentul CSU Alba Iulia (ultima finală, la Unirea, cu lovituri de departajare), în schimb, în staff-ul tehnic au fost modificări în ultimele 6 luni. Aiudeanul Ioan Ilie i-a lăsat locul lui Radu Andone, ce a plecat după un 0-5 apăsător pe teren propriu cu Industria Galda (în etapa a 4-a), iar stremțenii nu au mai avut “principal” până spre finalul turului, când Raul Oargă a acceptat provocarea și a condus echipa în jocurile cu Olimpia Aiud (1-0), CIL Blaj (0-2) și Spicul Daia Română (2-1), ambele succese fiind în deplasare.

Electrica Furnizare Discount

Antrenamentele vor fi reluate în 22 ianuarie, asta în condițiile în care returul se anticipează a începe în prima săptămână a lunii martie. Sunt fixate jocuri de verificare cu Spicul Daia Română (5 februarie), GT Sport Alba Iulia (19 februarie), ASA Tg Mureș (juniori) și o dublă cu CIL Blaj (datele urmând a fi stabilite). Cum în continuare câțiva jucători acuză probleme medicale și indusponibilități prelungite, Goangă și N. Pop (intervenții chirugicale), A. Breaz (ciupitură de menisc), urmând totuși să revină la antrenamente, după accidentări, M. Lazăr și Dreghiciu, sunt intenții în vederea întăririi lotului, vizându-se un portar, un atacant, dar și un junior. Principalele nume din acest punct de vedere sunt Bakcsi (Unirea Alba Iulia) și S. Mureșan (atacant, Industria Galda de Jos). Primele 4 jocuri din primăvară ale Voinței Stremț sunt acasă cu Viitorul Vama Seacă, la Teiuș, urmate de exemene severe împotriva primelor două clasate, CSU Alba Iulia (pe teren propriu) și deplasare la Galda de Jos. (H.D.M.)

Citește mai mult

Sport

Tribunalul federal a decis: Viza lui Novak Djokovici a fost anulată. Liderul ATP trebuie să părăsească Australia

Publicat

în

Tribunalul federal a decis: Viza lui Novak Djokovici a fost anulată. Liderul ATP trebuie să părăsească Australia

Viza lui Novak Djokovici a fost anulată, duminică dimineaţă, de către tribunalul federal din Melbourne, astfel că liderul ATP trebuie să părăsească Australia în următoarele ore.

Judecătorul James Allsop a anunţat că apelul lui Djokovici a fost respins şi jucătorul trebuie să achite costurile aferente.

Electrica Furnizare Discount

Decizia a fost luată în unanimitate de trei trei judecători.

Audierile la tribunalul federal din Melbourne în dosarul vizei lui Novak Djokovici, au durat între orele 00.30 şi 05.30, cu o pauză de o oră.

Djokovici a sosit în Australia la 5 ianuarie şi forţele de frontieră nu i-au permis intrarea în ţară timp de mai bine de opt ore, timp în care jucătorul a fost reţinut în aeroport.

La finalul audierii, ofiţerii poliţiei de frontieră au decis să-i anuleze lui Djokovici viza de intrare în ţară, pentru că nu este vaccinat şi astfel nu respectă regulile sanitare locale pentru cetăţenii care doresc să călătorească în Australia.

Tenismenul a fost plasat în izolare la un centru de imigranţi.

Novak Djokovici a făcut apel la decizia autorităţilor şi a primit câştig de cauză, la 10 ianuarie, din partea unui tribunal local din Melbourne. El a fost eliberat din centrul pentru imigranţi şi a început să se antreneze la Melbourne Park.

Ministrul australian al Imigraţiei, Alex Hawke, a anulat, vineri, a doua oară viza de intrare în ţară deţinută de liderul ATP, decizie de asemenea contestată de avocaţii lui Djokovici.

sursa: news.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare