Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Festivalul Naţional de Folclor “Strugurele de Aur” începe mâine la Alba Iulia. Au fost deja vândute 90% dintre bilete

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cea de a XIII-a ediție a Festivalului Naţional de Folclor “Strugurele de Aur” va începe mâine la Alba Iulia și se va sfârși duminică în comuna Jidvei. Evenimentul se întinde ca de obicei pe parcusrul a 4 zile. Locaţia pentru primele 3 zile este Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, iar pentru cea de a patra zi, centrul comunei Jidvei.

Festivalul va fi  transmis în direct la TVR 3 (ora 18.30) şi preluat, pentru românii din străinătate, de TVR Internaţional (22.30, ora României). Festivalul este organizat de SC Jidvei SRL şi Consiliul Judeţean Alba.

La conferința de presă care anunță începerea festivalului au participat directorul festivalului Sergiu Cipariu, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și directorul operațional al companiei Jidvei, Cristian Fuga.

Unul dintre cei mai importanți parteneri ai societății Jidvei în organizarea Festivalului Naţional de Folclor “Strugurele de Aur” a fost și rămâne Consiliul Județean Alba. Ion Dumitrel a ținut să mulțumească familiei Necșulescu, proprietarii SC Jidvei, pentru efortul pe care îl depune pentru organizarea celui mai important festival de folclor din țară, la Alba Iulia.

“Acest eveniment promovează cultura și tradiția românească prin intermediul românilor de pretutindeni. Jidvei face ceea ce multe din instituțiile publice din țară nu reușesc să realizeze. La acest festival vor participa un Ansamblu al românilor din Voivodina, provincie din Serbia cu care județul Alba este înfrățit. Aceștia vor prezenta folclorul din Banatul sârbesc, cum mai este numită această zonă”, a declarat Ion Dumitrel.

Directorul operațional al companiei Jidvei, Cristian Fuga, a mulțumit partenerilor CJ Alba, TVR, Radio Cluj și Radio Antena Sibiului, cărora li se datorează în mare măsură succesul acestui eveniment, ajuns la cea de a XIII-a ediție.

“În luna iunie am avut preselecția pentru concurs, la care s-au înscris peste 100 de  pretendenți din toate regiunile țării. După 12 ore de preselecție am luat hotărârea să suplimentăm cu 10 locuri numărul concurenților, ajungând astfel pentru această ediție la 58. Erau prea talentați și nu am putut să nu le oferim șansa să participe la concurs. Festivalul reprezintă un motor pentru ceea ce înseamnă tradiție românească, rădăcinile folclorului nostru”, a spus Cristian Fuga.

“La Jidvei e un tezaur, boabe cu strugur de aur!”. Acesta e un vers al unui poet, cu care directorul festivalului Sergiu Cipariu a început prezentarea. El a subliniat rolul foarte important pe care Strugurele de Aur l-a avut și continuă să îl aibă în descoperirea și promovarea talentelor tinere.

“Sunt foarte mulți tineri între 16 și 32 de ani care au o mare preocupare pentru acest minunat tezaur – folclorul românesc. Ne bucurăm, că de la an la an vin tot mai mulți concurenți la festival. Vom avea o sarcină grea în calitate de juriu, având în vedere cât de talentați sunt participanții la concurs”, a declarat Sergiu Cipariu.

Costurile financiare pentru organizarea acestui festival se ridică la circa 700.000 de lei din care 100.000 este contribuția administrației județene.

Valoarea totală a premiilor din concurs este de 73.000 de lei.

Au fost deja vândute peste 90% din bilete. Organiztorii îi roagă pe cei care vor participa la spectacolele din sala Casei de Cultură a Sindicatelor să vină cu circa 10 minute mai devreme, întrucât la orele 18.30 va începe transmisiunea directă pe TVR, iar plimbarea prin sala de spectacole va fi restricționată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Imobilul școlii din localitatea Henig se transformă în capelă și centru de cateheză: Licitația de peste 1 milion de lei, lansată pe SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Imobilul școlii din localitatea Henig se transformă în capelă și centru de cateheză: Licitația de peste 1 milion de lei, lansată pe SEAP Primăria comunei Berghin a scos la licitație pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice schimbarea imobilului școlii din localitatea Henig în capelă și centru de cateheză. Licitația are o valoare de peste 1,1 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea