Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Fermierii din Alba îşi cresc animalele cu bani împrumutaţi de la bănci

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Sute de fermieri din judeţul Alba au contractat credite bancare pentru a finanţa activităţile curente de creştere a animalelor la speciile bovine, caprine şi ovine, rezultă de pe site-ul oficial al APIA, www. apia.org.ro. Creditele oferă producătorilor agricoli posibilitatea utilizării de resurse financiare necesare activităţilor curente până la efectuarea plăţii de către APIA a primei pe cap de animal la care sunt îndreptăţiţi potrivit legii.
La nivelul judeţului Alba au solicitat adeverinţe de la APIA pentru împrumuturi astfel: *bovine: BCR – 2 adeverinţe pentru 239 bovine (valoarea împrumutului 97990 lei), BRD – 4 adeverinţe pentru 123 de bovine (50430 lei), Banca Transilvania – 1 adeverinţă pentru 3 bovine (1230 lei), CEC Bank 148 de adeverinţe pentru 3036 bovine (1244760 lei), *caprine: CEC Bank – 9 adeverinţe pentru 758 animale (sumă aprobată 30.320 lei, penalităţi 2.594 lei, sumă de plată 27.726 lei), *ovine: BCR – 1 adeverinţă pentru 132 oi (5.280 lei), BRD – 6 adeverinţe pentru 2.055 ovine (82.200 lei), CEC Bank – 177 adeverinţe, 39.315 oi (sumă aprobată 1.572.600, penalităţi 7.250, sumă de plată 1.565.350 lei), Raffeisen Bank – 1 adeverinţă pentru 57 animale (sumă aprobată 2.280 lei, penalităţi 114, sumă de plată 2.166 lei).
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Alba (APIA) eliberează adeverinţe pentru beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic, la specia bovine, respectiv ovine/caprine, care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente de la băncile care au încheiat convenţii cu APIA, zilnic între orele 9.00 – 12.00.
La solicitarea scrisă a fermierului, APIA va elibera o adeverinţă de înregistrare a fermierului prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru PNDC în sectorul zootehnic la specia ovine/caprine, respectiv bovine şi că au fost efectuate controalele şi verificările administrative asupra cererii de plată depuse de către beneficiar, până la data emiterii adeverinţei, conform reglementărilor în vigoare. În această adeverinţă se va menţiona şi numărul de animale eligibile pentru prima pe cap de animal/exploataţia de bovine, că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite în cadrul PNDC sectorul zootehnic la specia ovine/caprine, respectiv bovine.
Valoarea creditului este de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei. Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR IFN SA garantează până la 50% din valoarea creditelor acordate de bancă. Cuantumul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, la specia ovine/caprine este de 40 lei/cap animal iar la specia bovine este de 410 lei/cap animal.
“Le recomandăm potenţialilor beneficiari interesaţi să îşi aleagă creditorul numai după un studiu atent al condiţiilor de creditare impuse de fiecare bancă (creditoare), pentru a obţine condiţiile de creditare cele mai avantajoase şi care se potrivesc cel mai bine profilului exploataţiei sale”, a declarat Felicia Hondola, directorul APIA Alba.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea