Rămâi conectat

Ştirea zilei

Faza naţională a festivalului-concurs „Ocrotiţi de Eminescu” – Blaj, ediţia a XI-a

Publicat

în

Dovada că Mihai Eminescu trăieşte veşnic prin versurile sale şi este mereu tânăr sunt mărturiile de apreciere sosite la redacţia noastră din tot judeţul, chiar şi după data de 15 ianuarie, când
s-au împlinit 161 de ani de la naşterea „poetului nepereche”.
Astfel, Centrul Cultural „Iacob Mureşianu” Blaj va găzdui în 29 ianuarie a XI-a ediţie a fazei naţionale a festivalului-concurs „Ocrotiţi de Eminescu”, organizat de Despărţământul „Timotei Cipariu” Blaj al ASTRA, ne-a declarat prof. Silvia Pop, preşedintele ASTRA Blaj. Astfel, de la ora 10.00, va avea loc colocviul literar „Actualitatea lui Eminescu”. Sunt invitaţi membri ai filialelor Alba-Hunedoara, Mureş şi Sibiu ale Uniunii Scriitorilor din România: distinsul prof. univ. dr. Aurel Pantea – preşedintele USR Alba-Hunedoara, poetul Ion Mărgineanu, eminescologul Ion Buzaşi, scriitorii Cornel Nistea, Ioan Popa, Mircea Stâncel, Nicolae Băciuţ, Valentin Marica, Daniela Pănăzan, Onuc Nemeş, precum şi Mioara Pop – directorul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga”, Rodica Andronescu – directorul ASTRA tineret Alba Iulia, Daniela Floroian – directorul adjunct al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, prof. dr. Claudia Oancea-Raica, prof. drd. Diana Tocaciu, prof. Carmen Simu, Octavian Bologa, Areta Moşu şi alţii.
În program se află lectura unor creaţii ale poeţilor şi scriitorilor invitaţi, prezentarea cărţii „Coordonate religioase ale poeziei româneşti”, de Daniela Pănăzan, premierea laureaţilor şi lectură din creaţiile lor, concursul de recitare din lirica eminesciană între elevii şi studenţii înscrişi participanţi.
*Tot la Blaj, oraşul unde Eminescu a rostit în anul 1866 celebrele cuvinte „Te salut, mică Romă”, profesori şi elevi de la prestigiosul Colegiu Naţional „IM Clain” Blaj, membrii Cenaclului literar „Fântâni ale darurilor”, au depus coroane la bustul poetului şi au participat la evocări şi comunicări ştiinţifice.
Activităţile omagiale au continuat luni, 17 ianuarie, când şcolarii claselor primare, ghidaţi de dascălii lor, au participat la diverse activităţi: prezentări ale vieţii şi operei poetului, un medalion literar-artistic, o expoziţie de desene, picturi şi colaje, un concurs tematic al Cercului de lectură „Pe cărări de poveste”, elevii de gimnaziu întrecându-se în prezentarea biografiei şi operei poetului şi în lecturarea interpretativă a versului eminescian.
Evenimentele dedicate poetului vor continua şi în perioada următoare, având în vedere că etapa finală a tradiţionalului concurs „Demonstrează că ştii şi poţi” este dedicată tocmai popasului eminescian la Blaj, a spus prof. Dan Balu, directorul oraşului în care Eminescu a poposit în anul 1866.
Sub genericul „Întâlnire peste veacuri”, elevii sunt invitaţi să călătorească în timp şi să-şi imagineze o întâlnire cu poetul într-o locaţie din Blaj, experimentul imaginar concretizându-se într-un moment artistic conceput de către elevii echipelor finaliste.
*Şi la Alba Iulia, sub genericul „Copiii cunosc pe Eminescu”, luni, 17 ianuarie, „bobocii” Liceului Sportiv şi copiii Şcolii Hăpria au marcat împlinirea a 161 ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu, ne-a declarat Raluca Gheorghiu, bibliotecara liceului albaiulian. Cu emoţie vădită, micii şcolari au recitat din lirica eminesciană, punându-şi apoi în practică creativitatea, prin reconstituirea strofelor dintr-un „Domino cu poezii”. Satisfacţia a fost maximă în momentul recitirii versurilor reconstituite comparativ cu cele originale.
Colectivele de elevi s-au bucurat de întâlnire, făcând mici schimburi reciproce de semne de carte tipărite cu chipul lui Eminescu şi de pliante ilustrate cu activităţi din şcolile lor. Strădania şcolarilor a fost răsplătită cu diplome specifice temei proiectului. Evenimentul, coordonat de prof. Aranka David, prof. Sorina Mărginean şi bibl. Raluca Gheorghiu, dascăli la cele două unităţi de învăţământ, s-a bucurat de un real succes în rândul participanţilor.
La Şcoala „Mihai Eminescu” Alba Iulia manifestările dedicate patronului spiritual au continuat cu un caleidoscop literar, organizat de prof. drd. Silviu Mihăilă. Desfăşurându-se sub genericul „Eminescu explicat copiilor. Ce rost are să mai citim lirică eminesciană în secolul XXI?”, manifestarea a dorit să (re)aducă în actualitate discursul poetic eminescian şi diferite posibilităţi de (re)valorizare a acestuia într-un secol nefast, în general, romantismului şi limbajului „siropos”.
Cine este Eminescu? De ce să mai citim poezie eminesciană într-o epocă (post)modernă? au fost imperativele sub care s-a situat discursul lui Silviu Mihăilă şi care a mizat pe eterna redescoperire a operei eminesciene, semn că ea nu este doar o valoare intrinsecă, închisă în interiorul propriei „lumi” sau că ar trebui privită ca o „plantă exotică”, ci un principiu fecund pentru devenirea întregii noastre literaturi posteminesciene. Cuvântul de deschidere l-au avut Silviu Mihăilă, profesor de limba şi literatura română, şi directoarea Rodica Marinescu. În continuare, au existat mai multe secţiuni ai căror protagonişti au fost elevii acestei valoroase şcoli din judeţul nostru: recitare din creaţiile originale ale elevilor şi din lirica eminesciană, schimb epistolar Mihai Eminescu – Veronica Micle. Spre finalul întâlnirii, Corul „Speranţa”, pregătit de prof. Elena Popa, a susţinut un scurt moment muzical, iar manifestarea a fost încheiată în acorduri de divertisment cu un scurt moment teatral pus în scenă de trupa „Skepsis”.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Festivalul ”Fun to fly – Râpa Roşie”, locul din Alba în care pasionații de aeromodelism s-au întâlnit pentru 3 zile. „Oricine poate învăța să zboare”

Publicat

în

Festivalul ”Fun to fly – Râpa Roşie”, locul din Alba în care pasionații de aeromodelism s-au întâlnit pentru 3 zile. „Oricine poate învăța să zboare”

Pasionaţi de aeromodelism din toată ţara, dar şi din străinătate, s-au adunat timp de trei zile, la finalul lunii trecute lângă Sebeş, la festivalul ”Fun to fly – Râpa Roşie”.

În fiecare an din 2002 încoace, în preajma zilei de 1 mai, la Râpa Roşie, lângă Sebeş, se adună sute de piloţi, pasionaţi de modelism şi iubitori de natură. Evenimentul reușind să promoveze Râpa Roșie și Sebeșul pe harta aeromodelismului din întreaga țară, cât și în alte țări din Europa.

Rezervaţia Naturală Râpa Roşie este situată la doar trei km de oraşul Sebeş, în partea de nord. Este o rezervaţie geologică cu o suprafaţă de 10 ha. Pereţii săi au înălţimi cuprinse între 80 si 100 m. Apa a săpat pe un substrat variat (pietrişuri, nisipuri cuarţoase, gresii) forme ciudate: coloane, turnuri, piramide – toate de culoare roşiatică.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Într-adevăr, am venit la Râpa Roșie pentru prima dată după foarte mulți ani, la o întâlnire cu toți prietenii aeromodeliști și am avut parte de o vreme și de niște condiții frumoase, oameni primitori și ne-am simțit extraordinar de bine. Mă ocup de aeromodelism din 2014, practic de la prima mea vizită aici, la Râpă.

Am pornit pe urmele tatălui meu, care a fost profesor la fosta Casă a Pionierilor din Arad, la Automodele și am continuat pasiunea până acum. Aici, cu mine, sunt 6 aeromodele și mai sunt câteva și acasă.

Fiecare model este unicul în felul lui și fiecare își are utilizarea în funcție de loc, de vreme, inclusiv de companie. Majoritatea sunt cumpărate, dar există opțiunea și de a le construi dintr-un kit. Cumperi un pachet în care materialele sunt pre-tăiate, primești un set de planuri și începi construcția. Eu am cu mine un model construit pe parcursul iernii.

Am desfăcut pachetul de Crăciun și am terminat modelul în martie, când am zburat pentru prima dată.

Am pornit de la o cutie de lemne practic, o rolă de planuri și o rolă de folie de împânzit, am finalizat un model care zboară.

Oricine poate învăța să zboare și personal am învățat mulți copii care puseseră prima oară mâna pe telecomandă. Pentru un copil este mult mai ușor decât pentru un adult, dar sunt convins că oricine, cu puțină dexteritate, poate învăța să piloteze un aeromodel.

Acum, sunt două căi mare prin care poți începe: ori printr-un simulator, ceea ce presupune o telecomandă conectată la un calculator și practic te joci pe acesta folosind telecomanda respectivă și înveți ce face fiecare comandă, sau zborul la dublă-comandă, care presupune două telecomenzi conectate cu un cablu, profesorul și elevul.

Profesorul dă controlul elevului când dorește și, la fel, o ia când consideră necesar. Astfel, elevul zboară cu un model real, în condiții reale și cu riscuri minime pentru model.”, a transmis pentru ziarulunirea.ro Cristian Faur, din Arad.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| O carieră pe tocuri, între note muzicale: Georgiana, tânăra din Alba care își încântă publicul la evenimente, împreună cu trupa sa

Publicat

în

O carieră pe tocuri, între note muzicale: Georgiana, tânăra din Alba care își încântă publicul la evenimente, împreună cu trupa sa

Georgiana Petrescu, o tânără de 24 de ani din Petrești, județul Alba, ne arată cum poți transforma o pasiune frumoasă, cum ar fi cântatul, într-o carieră plină de satisfacții personale și momente memorabile.

Într-un interviu acordat Ziarului Unirea, tânăra artistă a dezvăluit care au fost începuturile sale în lumea artei, precum și parcursul său până în acest moment, ca și cântăreț la diverse evenimente.

Georgiana, spune-ne care a fost primul tău contact cu lumea muzicii.

Totul a început ca o joacă de copil, mai ales luând în considerare faptul că primul meu contact cu muzica a fost la vârsta de 8 ani. La Sebeș s-a organizat un festival concurs destinat copiilor și tinerilor pe data de 1 iunie iar domnul învățător m-a înscris la preselecție, eu urmând studiile la școala din Petrești. I-am spus mamei că o sa particip însă nu m-a luat în seama și uite așa am ajuns în ziua concursului să o sun pe mama de la casa de cultura să îmi facă rost de costum popular deoarece în aceea după-masă urma sa am primul meu contact cu scena.

Elit - Gustul Desăvârșit

Merită precizat faptul că eu nu aveam nicio pregătire muzicală si știam două melodii de muzică populară și cu toate acestea am reușit să mă calific pentru concurs. În urma concursului părinții au conștientizat că am o înclinație puternică spre muzica, așadar mi-am început cu pași mărunți cariera.

Ce anume te-a îndrumat înspre o cariera muzicala?

Cu siguranță pasiunea pentru muzică! De mic copil am iubit muzica și dansul și am fost mereu sufletul petrecerilor. Fără niciun dubiu pot afirma că fiecare individ este menit pentru anumite domenii, iar pentru mine fără echivoc a fost muzica!

Ai avut nevoie să mergi la cursuri de canto înainte sa începi sa cânți profesionist?

Da, bineînțeles, orele de canto m-au ajutat să cânt profesionist. După cum am povestit anterior la vârsta de 8 ani am luat contact cu scena și după 2-3 luni am început studiile muzicale la clasa doamnei profesoare Adina Hada, pe care o stimez și căreia doresc să îi mulțumesc pentru aportul pe care l-a avut asupra carierea mele muzicale. După 3 ani petrecuți în cadrul Ansamblului Lucian Blaga de la Sebeș am decis să urmez cursurile Școlii populare de arte din Alba Iulia la clasa de canto popular a doamnei profesoare Leontina Fărcaș făcând parte din ansamblul Augustin Bena. Această perioadă din viața mea a fost extrem de frumoasă, doamna profesoară Leontina Fărcaș a fost ca o mamă pentru noi toți, mugurii de tezaur și ne-a susținut în cariera noastră și încă ne iubește și ne susține necondiționat. Cu această ocazie vreau să îi mulțumesc și să îi transmit toată prețuirea mea, știe că are un loc special în sufletul meu.

Foarte multe persoane și-au adus un aport important asupra carierei mele și am evoluat ușor și cu siguranță este loc de evoluție constant.

Spune-mi câteva ceva despre trupa ta. Cum ai descrie tinerii alături de care cânți la fiecare evenimente?

Sunt onorată să fac parte dintr-o trupă excepțională, DEVIS MUSIC, oameni talentați si prieteni adevărați. Poate suna ca un clișeu însă chiar îi consider ca o a doua familie. Trebuie să spun câteva cuvinte despre fiecare în parte așadar: Cătălin Hașa este colegul meu drag care vă încântă cu vocea lui de excepție, Ionuț Trif este cu siguranță printre cei mai buni saxofoniști din județul Alba, dar poate sunt subiectivă luând în considerare că urmează să-mi devină soț, Liviu Posteiu este omul ”din spate” care duce greul formației, la clapă, un om talentat și ambițios pe care ne putem baza indiferent de situație iar Marius Stoica este maestru în acordeon și ne transmite mereu energia lui pozitivă.

Cu bune și rele ei îmi sunt alături la bine și rău și împreună cu ei reușim să aducem bucurie la evenimentele frumoase din viața oamenilor.

Care sunt cele mai plăcute aspecte la cariera de cântăreț?

Cariera în sine este extraordinară dar pot afirma cu tărie că nu este pentru oricine. Eu iubesc oamenii, iubesc să comunic să interacționez cu ei și bineînțeles să le cânt. Mă încarc pozitiv  la fiecare eveniment atunci când îi văd că se distrează și se simt bine în preajma noastră așadar nu simt că muncesc. Mă distrez mereu la fiecare eveniment la care particip și cred că acesta este cel mai plăcut aspect. Muzica este o binecuvântare și sunt extrem de fericită că îmi pot expune întregul suflet pentru toți cei care îmi ascultă cântecele mele sau care mă ascultă cântând la evenimente.

Ai vreo amintire memorabila la vreun eveniment la care ai cântat?

Consider că toate evenimentele au ceva special și atmosfera diferă în funcție de oameni și de cum știu să se petreacă alături de noi. Memorabil pot spune că este momentul în care la finalul evenimentului, mirii sau sărbătoriții ne privesc în ochi și ne mulțumesc din suflet pentru seara minunată de care au avut parte. Pentru mine cel mai important lucru este să știu că oamenii sunt mulțumiți și mai mult decât atât, că le-am întrecut așteptările.

Povesteste-mi cate ceva si despre muzica pe care o produci si o lansezi pe youtube, cum ar fi cea mai noua piesa a ta.

Iubesc muzica indiferent de gen și ritm. Deși cariera mea a pornit pe drumul cântecului popular și a folclorului autentic pe care îl respect și îl cânt cu drag de fiecare dată când am ocazia, am ajuns la concluzia că în zilele noastre trebuie să te adaptezi, ca artist, la oamenii pentru care prestezi serviciile muzicale. Prin urmare am început să cânt la evenimente muzică ușoară și de petrecere pentru a reuși să mulțumesc o vastă categorie de ascultători. De asemenea în ceea ce privește piesele proprii, am reușit în ultimii doi ani să aduc noutăți muzicale atât pentru iubitorii de folclor cât și pentru cei care agreează mai degrabă muzica de petrecere.

Ultimul meu cântec, „Inima plină de dor” este total diferit față de cântecele cu care mi-am obișnuit publicul însă îmi este extrem de drag și cu siguranță vor urma numeroase proiecte în care să cuprind toate genurile muzicale.

Ce anume te-ai imagina făcând în următorii zece ani? Muzica ți-ar ocupa același loc în inimă?

Cu siguranță muzica nu o sa lipsească din viața mea nici peste 10 ani și nici peste 30. Îmi doresc din suflet să reușesc să ajung la sufletele multor oameni și să îmi continui drumul frumos pe care am pornit să evoluez în fiecare zi și cel mai important să fiu fericită alături de familie.

Te ocupi exclusiv de cântat sau mai ai un loc de munca pe lângă această pasiune?

Sunt absolventă a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, prin urmare meseria mea de baza este economist cu specializare în management. Am dorit să văd cum este în câmpul muncii și am fost angajată în domeniul meu însă acum îmi doresc extrem de mult să îmi continui studiile și să urmez Școala Doctorală în cadrul aceleiași universități. Mereu am considerat că este extrem de important pentru un artist să aibă oportunitatea să se reprofileze dacă este necesar deoarece domeniul muzical nu prezintă o certitudine extrem de mare și după cum ne-a arătat și pandemia, totul se poate termina într-o clipă.

Este începutul greu in cariera de muzician? Cât timp ti-a luat pana ai devenit cunoscuta printre ceilalți artiști din zona noastră?

Într-o carieră muzicală este greu începutul și extrem de greu să te menții și să rămâi în mintea și sufletele oamenilor. Nu pot spune nici astăzi cu certitudine că sunt cunoscută dar cu siguranță cariera mea a înflorit și evoluez de la an la an. În județul Alba sunt o sumedenie de oameni talentați, soliști vocali și instrumentiști și este dificil să te faci remarcat și să îți fidelizezi publicul însă eu consider că mă aflu pe drumul cel bun.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 21 – 22 mai 2022

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 21 – 22 mai 2022

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 21 – 22 mai 2022. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 21 – 22 mai 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 – Săliştea – Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare