Rămâi conectat

Ştirea zilei

Fără să fie zidită o Ană, în Cetatea Alba Iulia s-au ”îngropat” mulți bani pe lucrări de mântuiala care acum trebuie cârpite

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Fără să fie zidită o Ană, în Cetatea Alba Iulia s-au ”îngropat” mulți bani pe lucrări de mântuiala care acum trebuie cârpite!

Administrația locală din Alba Iulia cârpește lucrările lăsate în urmă de constructor cu bani din bugetul local • O bancă a restituit constructorului banii din garanție fără acordul autorității contractante

Administrația locală din Alba Iulia a pus la bătaie aproximativ 168.200 de lei, pentru efectuarea lucrărilor necesare reparațiilor la platforma superioară a Ravelinului Sf. Mihail din Cetatea Alba Carolina, deasupra Centrului Național de Informare și Promovare Turistică, direct afectat.

Aici infiltrațiile, igrasia, desprinderile de tencuială de la interior au făcut obiectivul unul de neutilizat. Contractul a fost atribuit și s-a dat ordinul de începere a lucrărilor. Suma, deloc de neglijat, se va aloca din bugetul local, asta deși lucrarea executată la vremea ei de constructor este, teoretic, în garanție.

Potrivit directorului Direcției tehnice și de dezvoltare din cadrul Primăriei Alba Iulia, Silvia Moldovan, ”majoritatea lucrărilor de reabilitare a structurilor din lemn din Cetatea Alba Carolina, precum podurile, s-au efectuat din garanțiile constructorului care nu a dat curs solicitării de a interveni și a repara ceea ce s-a deteriorat. În acest caz (reabilitarea platformei Ravelinului Sf. Mihail) sperăm ca suma angajată să o susținem tot din garanție, asta dacă vom câștiga un proces cu o bancă care a restituit garanții fără acordul autorității contractante, al nostru, practic fără să fi fost efectuată recepția finală!”.

Mai mult, potrivit aceleiași surse, la momentul încuviințării destinației de centru de informare turistică pentru spațiile recent descoperite și reabilitate, expertul nu a sesizat neregulile care astăzi trebuie remediate deși ar fi trebuit îndepărtate încă de atunci.

La nivelul anul 2014, societatea General Game, în calitate pe proiectant general al lucrării ”Reconstruire și punere în valoare acces latura de Vest, Cetatea Alba Carolina, fortificație de tip Vauban”, reprezentată de arh. Mircea Sabău Tătar, aviza din punct de vedere tehnic amenajarea centrului de informare și promovare turistică în spațiul situat pe amplasamentul ravelinului Sf. Mihail, reconstituit în cadrul proiectului amintit. Lucrările principale propuse au fost cele date de finisaje interioare și asigurarea utilităților și atât.

Expertiza la zi a obiectivului a relevat desprinderi de cărămidă și cărămizi sfărâmicioase local, în special în partea inferioară a zidului, pe fațada principală, zidărie umedă și deteriorată de apele meteorice care nu au fost dirijate și evacuate corespunzător, degradări în spațiile interioare cauzate de lipsa hidroizolației corespunzătoare și pătrunderea apelor meteorice care au dus la suprafețe mari afectate de igrasie. Pe bolțile tavanelor sunt pete mari de infiltrații, exfolieri de tencuială, umiditate excesivă a aerului din încăperi, cauzate de astuparea ori zidirea golurilor de ventilație naturală, aflate în bolțile tavanului.

Una peste alta, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică nu mai putea funcționa fără o intervenție imediată. Lucrările de reparații propuse vizează în primul rând îndepărtarea în totalitate a straturilor de umplutură necorespunzătoare, existente deasupra bolților de cărămidă, rostuirea, curățirea, repararea locală a zonelor de pe extradosul bolților și zidurilor perimetral. Se va elimina posibilitatea de pătrundere laterală a apelor din precipitații sau din stropirea straturilor înierbate.

Tot Silvia Moldovan ne-a ”tradus” problema, mai pe înțelesul nostru. Deasupra centrului de informare apa băltește, se adună ca într-o cutie. Când s-a reconstituit latura de vest nu s-a analizat și partea de deasupra, eventualele conexiuni cu ce era încă nedescoperit, ceea ce au ridicat austriecii, pentru că nu era prevăzut în proiect, practic nici nu ar fi fost posibil.

Când s-a descoperit acest spațiu, era surpat pe un sfert, pe unde trecea vechea canalizare a străzii Mihai Viteazul, nu s-au decopertat și celelalte bolți, doar cea în cauză, fără să se facă legătura cu ce au mai construit austriecii lângă. Urmează așadar lucrări ample, pretențioase, efectuate și la 3 metri adâncime, de unde și prețul ridicat pentru cei aproximativ 350 de metri la exterior și tot atât la interior.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea