Fără să fie zidită o Ană, în Cetatea Alba Iulia s-au ”îngropat” mulți bani pe lucrări de mântuiala care acum trebuie cârpite

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Fără să fie zidită o Ană, în Cetatea Alba Iulia s-au ”îngropat” mulți bani pe lucrări de mântuiala care acum trebuie cârpite!

Administrația locală din Alba Iulia cârpește lucrările lăsate în urmă de constructor cu bani din bugetul local • O bancă a restituit constructorului banii din garanție fără acordul autorității contractante

Administrația locală din Alba Iulia a pus la bătaie aproximativ 168.200 de lei, pentru efectuarea lucrărilor necesare reparațiilor la platforma superioară a Ravelinului Sf. Mihail din Cetatea Alba Carolina, deasupra Centrului Național de Informare și Promovare Turistică, direct afectat.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Aici infiltrațiile, igrasia, desprinderile de tencuială de la interior au făcut obiectivul unul de neutilizat. Contractul a fost atribuit și s-a dat ordinul de începere a lucrărilor. Suma, deloc de neglijat, se va aloca din bugetul local, asta deși lucrarea executată la vremea ei de constructor este, teoretic, în garanție.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Potrivit directorului Direcției tehnice și de dezvoltare din cadrul Primăriei Alba Iulia, Silvia Moldovan, ”majoritatea lucrărilor de reabilitare a structurilor din lemn din Cetatea Alba Carolina, precum podurile, s-au efectuat din garanțiile constructorului care nu a dat curs solicitării de a interveni și a repara ceea ce s-a deteriorat. În acest caz (reabilitarea platformei Ravelinului Sf. Mihail) sperăm ca suma angajată să o susținem tot din garanție, asta dacă vom câștiga un proces cu o bancă care a restituit garanții fără acordul autorității contractante, al nostru, practic fără să fi fost efectuată recepția finală!”.

Mai mult, potrivit aceleiași surse, la momentul încuviințării destinației de centru de informare turistică pentru spațiile recent descoperite și reabilitate, expertul nu a sesizat neregulile care astăzi trebuie remediate deși ar fi trebuit îndepărtate încă de atunci.

La nivelul anul 2014, societatea General Game, în calitate pe proiectant general al lucrării ”Reconstruire și punere în valoare acces latura de Vest, Cetatea Alba Carolina, fortificație de tip Vauban”, reprezentată de arh. Mircea Sabău Tătar, aviza din punct de vedere tehnic amenajarea centrului de informare și promovare turistică în spațiul situat pe amplasamentul ravelinului Sf. Mihail, reconstituit în cadrul proiectului amintit. Lucrările principale propuse au fost cele date de finisaje interioare și asigurarea utilităților și atât.

Expertiza la zi a obiectivului a relevat desprinderi de cărămidă și cărămizi sfărâmicioase local, în special în partea inferioară a zidului, pe fațada principală, zidărie umedă și deteriorată de apele meteorice care nu au fost dirijate și evacuate corespunzător, degradări în spațiile interioare cauzate de lipsa hidroizolației corespunzătoare și pătrunderea apelor meteorice care au dus la suprafețe mari afectate de igrasie. Pe bolțile tavanelor sunt pete mari de infiltrații, exfolieri de tencuială, umiditate excesivă a aerului din încăperi, cauzate de astuparea ori zidirea golurilor de ventilație naturală, aflate în bolțile tavanului.

Una peste alta, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică nu mai putea funcționa fără o intervenție imediată. Lucrările de reparații propuse vizează în primul rând îndepărtarea în totalitate a straturilor de umplutură necorespunzătoare, existente deasupra bolților de cărămidă, rostuirea, curățirea, repararea locală a zonelor de pe extradosul bolților și zidurilor perimetral. Se va elimina posibilitatea de pătrundere laterală a apelor din precipitații sau din stropirea straturilor înierbate.

Tot Silvia Moldovan ne-a ”tradus” problema, mai pe înțelesul nostru. Deasupra centrului de informare apa băltește, se adună ca într-o cutie. Când s-a reconstituit latura de vest nu s-a analizat și partea de deasupra, eventualele conexiuni cu ce era încă nedescoperit, ceea ce au ridicat austriecii, pentru că nu era prevăzut în proiect, practic nici nu ar fi fost posibil.

Când s-a descoperit acest spațiu, era surpat pe un sfert, pe unde trecea vechea canalizare a străzii Mihai Viteazul, nu s-au decopertat și celelalte bolți, doar cea în cauză, fără să se facă legătura cu ce au mai construit austriecii lângă. Urmează așadar lucrări ample, pretențioase, efectuate și la 3 metri adâncime, de unde și prețul ridicat pentru cei aproximativ 350 de metri la exterior și tot atât la interior.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

4 Comentarii

Roco 9 august 2019 at 5:36

Dar aia cu fonctii pompoase din primarie care s-au plimbat degea fara sa controleze cum se executa lucrarile nu sunt dati afara ? Poate fi sparta gasca de partid?

dolfi 9 august 2019 at 10:44

cuuum???? mirobolanta renovare s-a facut de mantuiala? pai au fost voci din interiorul firmei abonate la renovare care ne-au avertizat cu multi ani in urma.
Trist e ca aceasta cetate a rezistat aproape 300 de ani si au venit niste pungasi sfertodocti care au luat mai multe roabe de euro pentru „punere in valoare” iar rezultatul este execrabil.
Ce masuri se iau? Niciuna

Eu 9 august 2019 at 11:10

Vai,nu pot sa cred.Umbla vorba prin tara ca doar ciuma rosie a jefuit cetateanul.Dar cea portocalie si cea galbena au facut doar lucruri bune.Ca si aceasta renovare.Dar una e sa furi de capul tau-vezi dragnea,mazare si care or mai fi si alta e sa furi dar sa ai spatele asigurat-vezi udrea,cocos,bica si alte portocale.

GOGU 9 august 2019 at 18:57

Ia întrebați și pe patronii Clubul Underground de ce îl țin închis? Vă spun eu. De când s-au efectuat lucrările de amenajare a parcului și de decopertare plouă în spațiile interioare de te sperii.Pentru acest spațiu aflat în custodie se dau anual mii de euro . Halal afacere.

Comentariile sunt oprite