Rămâi conectat

Societate

Fără nunţi în corturi şi muzică la maximum după orele 22.00

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Senatorii au aprobat noi sancţiuni pentru tulburarea ordinii publice

Barurile situate în apropierea blocurilor de locuinţe şi terasele în aer liber nu vor mai putea difuza muzica tare după orele 22.00, potrivit unei legi adoptate recent de Senat. Actul normativ interzice, totodată, organizarea nunţilor şi botezurilor la corturi, în vecinătatea blocurilor, dar sancţionează şi refuzul persoanelor de a se legitima, hărţuirea operatorilor de la 112 sau alungarea soţului din căminul conjugal. Legea privind asigurarea ordinii şi liniştii publice a fost adoptată tacit de Senat, în urmă cu o săptămână, fiind trimisă pentru dezbatere la Camera Deputaţilor, forul decizional. Persoanele care nu respectă normele amintite vor fi sancţionate cu amendă de la 500 de la 1.500 de lei şi până la 300 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, dispoziţiile adoptate de Senat interzic localurilor publice, situate în imobile cu destinaţia de locuinţă sau în apropierea acestora, să difuzeze muzică după orele 22.00. Aceleaşi restricţii sunt prevăzute şi pentru terasele în aer liber. Totuşi, în staţiunile turistice se pot stabili alte orare de funcţionare a localurilor, după consultarea cetăţenilor, a autorităţilor competente din domeniul protecţiei mediului şi a operatorilor din turism. Totodată, în cazul repetării în termen de 3 luni a acestei contravenţii, agentul constator va înainta primăriei procesul verbal pentru dispunerea măsurii de suspendare a activităţii localului pe o perioadă de la o lună la 3 luni. În acelaşi timp, actul normativ adoptat de Senat prevede ca, în cazul unor evenimente familiale, depăşirea limitelor de zgomot admise să se poată face numai cu acordul scris al locuitorilor din imobil sau din imediata vecinătate. Conform legii, prin imediata vecinătate se înţelege zona adiacentă a unor spaţii de locuit, în limita a cel mult 50 de metri faţă de aceste spaţii. Senatorii au stabilit şi pedepsirea cu închisoare de la 6 luni la 5 ani a persoanelor care folosesc cuţite sau alte arme neletale în locuri publice, refuzul de a se legitima cu actul de identitate, savârşirea de acte de violenţă şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. De asemenea, aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi pentru persoanele care utilizează în mod repetat numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 fără a avea un motiv întemeiat.
Cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei se va pedepsi şi activitatea de comercializare a băuturilor alcoolice şi a produselor din tutun în incinta instituţiilor de învăţământ. Persoanele care scriu sau desenează pe pereţii clădirilor sau în mijloacele de transport şi cele care dezlipesc anunţurile şi reclamele afişate în locurile special destinate pot fi sancţionate cu o amendă de la 200 la 500 de lei. Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru hărţuirea unei persoane la telefon prin apelarea repetată, consumul de băuturi alcoolice în parcuri sau refuzul de a părăsi un local după ora de închidere. Totodată, solicitarea sau primirea unor sume de bani pentru a facilita oprirea, staţionarea sau parcarea autovehiculelor va fi pedepsită cu amendă de la 200 la 500 de lei. Actul normativ mai prevede sancţionarea cu amendă de la 400 la 1.000 de lei a persoanelor care îşi alungă din locuinţa comună soţul şi a persoanelor care întreţin relaţii sexuale în locuri publice. Aceeaşi sancţiune va fi aplicată şi pentru comercializarea sau desfacerea băuturilor alcoolice în incinta spitalelor şi pentru adresarea de injurii operatorilor din Sistemul naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea