Fără nunţi în corturi şi muzică la maximum după orele 22.00

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Senatorii au aprobat noi sancţiuni pentru tulburarea ordinii publice

Barurile situate în apropierea blocurilor de locuinţe şi terasele în aer liber nu vor mai putea difuza muzica tare după orele 22.00, potrivit unei legi adoptate recent de Senat. Actul normativ interzice, totodată, organizarea nunţilor şi botezurilor la corturi, în vecinătatea blocurilor, dar sancţionează şi refuzul persoanelor de a se legitima, hărţuirea operatorilor de la 112 sau alungarea soţului din căminul conjugal. Legea privind asigurarea ordinii şi liniştii publice a fost adoptată tacit de Senat, în urmă cu o săptămână, fiind trimisă pentru dezbatere la Camera Deputaţilor, forul decizional. Persoanele care nu respectă normele amintite vor fi sancţionate cu amendă de la 500 de la 1.500 de lei şi până la 300 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, dispoziţiile adoptate de Senat interzic localurilor publice, situate în imobile cu destinaţia de locuinţă sau în apropierea acestora, să difuzeze muzică după orele 22.00. Aceleaşi restricţii sunt prevăzute şi pentru terasele în aer liber. Totuşi, în staţiunile turistice se pot stabili alte orare de funcţionare a localurilor, după consultarea cetăţenilor, a autorităţilor competente din domeniul protecţiei mediului şi a operatorilor din turism. Totodată, în cazul repetării în termen de 3 luni a acestei contravenţii, agentul constator va înainta primăriei procesul verbal pentru dispunerea măsurii de suspendare a activităţii localului pe o perioadă de la o lună la 3 luni. În acelaşi timp, actul normativ adoptat de Senat prevede ca, în cazul unor evenimente familiale, depăşirea limitelor de zgomot admise să se poată face numai cu acordul scris al locuitorilor din imobil sau din imediata vecinătate. Conform legii, prin imediata vecinătate se înţelege zona adiacentă a unor spaţii de locuit, în limita a cel mult 50 de metri faţă de aceste spaţii. Senatorii au stabilit şi pedepsirea cu închisoare de la 6 luni la 5 ani a persoanelor care folosesc cuţite sau alte arme neletale în locuri publice, refuzul de a se legitima cu actul de identitate, savârşirea de acte de violenţă şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. De asemenea, aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi pentru persoanele care utilizează în mod repetat numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 fără a avea un motiv întemeiat.
Cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei se va pedepsi şi activitatea de comercializare a băuturilor alcoolice şi a produselor din tutun în incinta instituţiilor de învăţământ. Persoanele care scriu sau desenează pe pereţii clădirilor sau în mijloacele de transport şi cele care dezlipesc anunţurile şi reclamele afişate în locurile special destinate pot fi sancţionate cu o amendă de la 200 la 500 de lei. Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru hărţuirea unei persoane la telefon prin apelarea repetată, consumul de băuturi alcoolice în parcuri sau refuzul de a părăsi un local după ora de închidere. Totodată, solicitarea sau primirea unor sume de bani pentru a facilita oprirea, staţionarea sau parcarea autovehiculelor va fi pedepsită cu amendă de la 200 la 500 de lei. Actul normativ mai prevede sancţionarea cu amendă de la 400 la 1.000 de lei a persoanelor care îşi alungă din locuinţa comună soţul şi a persoanelor care întreţin relaţii sexuale în locuri publice. Aceeaşi sancţiune va fi aplicată şi pentru comercializarea sau desfacerea băuturilor alcoolice în incinta spitalelor şi pentru adresarea de injurii operatorilor din Sistemul naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. (A.D.T.)

USR - Alegeri parlamentare 2020

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

13 Comentarii

Marius 4 ianuarie 2012 at 21:17

Citez:

„Barurile situate în apropierea blocurilor de locuinţe şi terasele în aer liber nu vor mai putea difuza muzica tare după orele 22.00, potrivit unei legi adoptate”.

Deci pana la 22 pot sa ne inebuneasca cu zgomotul muzicii.
Tare mi-as dori ca acesti senatori sa locuiasca langa o asemenea terasa.
Vor ajunge, doar atunci, la concluzia ca LINISTEA e necesara si inainte de ora 22.

profesor Ana 4 ianuarie 2012 at 21:56

Oooo, de cand asteptam legea asta! Era si pana acum legea 61, dar era incalcata, cu ochii inchisi ai primariilor si ai politiei. Sa vedem ce efecte va produce aceasta, pentru ca la romani legile sunt facute ca sa fie incalcate sau… „Unde-i lege-i si tocmeala.”
Marius are dreptate. Localurile n-au decat sa-si desfasoare activitatea fara sa incalce dreptul la liniste al vecinilor, indiferent de ora.

Maria 5 ianuarie 2012 at 11:25

Oare ce inteleg parlamentarii nostri prin „muzica tare”?
Cu alte cuvinte „muzica moale” poate sa se auda in tot cursul zile in propria mea curte sau gradina?
Asta inteleg alesii nostri prin comportare democratica?

Adrian 5 ianuarie 2012 at 12:58

Citez:

„De asemenea, dispoziţiile adoptate de Senat interzic localurilor publice, situate în imobile cu destinaţia de locuinţă sau în apropierea acestora, să difuzeze muzică după orele 22.00. Aceleaşi restricţii sunt prevăzute şi pentru terase.”

Locuiesc in Alba-Iulia deasupra unui asemenea local. Toata ziua de acolo se aude muzica. Am copii de scoala care trebuie sa-si faca lectiile in liniste. Degeaba am apelat la Garada de Mediu. Mi-au raspuns ca zgomotul este sub limitele prevazute de lege.
Si atunci ce-i de facut? Sa ma mut in padure sau pe camp si sa revin acasa doar dupa orele 22?!
Se aude domnule Peres, Atanasiu, si multi altii pe care v-am trimis in Parlament pentru a fauri legi omenesti!

profesor Ana 5 ianuarie 2012 at 14:03

Daca locuiti in Alba Iulia, chiar merita sa le lasati alesilor un mesaj in cutia postala, ca aici nu cred ca vor citi.
Eu nu ma mir ca la Sibiu au fost incendiate acele cluburi de noapte. Cand ai copii si nimeni nu te apara, apelezi la gesturi extreme. Oare asa trebuie sa procedam?

Adrian 5 ianuarie 2012 at 14:19

Si eu m-am gandit de multe ori la asemenea gesturi extreme!
Mie insa, lipsit de sume mari de bani pentru …, mi se va aplica „corect” legea.
Deci va urma Dosarul Penal cu consecintele sale.

Piticul Atomic 5 ianuarie 2012 at 14:19

In anumite ocazii, institutiile statului sunt surde la plangerile cetatenilor, mai ales cand aceste „ocazii deranjante”, sunt creiate chiar de functionarii statului. Cum in Romania, noi „ciocoi”, tip Dinu Paturica, atat in timpul comunismului, cat si in perioada neocomunista(pana azi), un ciocoi nu are prestanta daca nu ii si vanator, au fost protejate excesiv animalele salbatice, care s-au imultit si nu mai au hrana in paduri, asa ca iasa si „ataca” culturile taranilor. O problema o reprezinta ursii in Brasov, si mistretii in zonele de deal si de munte. Ca toti gospodarii si sasii din Medias, aveau probleme cu mistreti, si s-au plans la autoritati, dar cum nimeni nu ii baga in seama, nu s-au mai plans, dar, padurarii si paznicii de vanatoare au inceput sa culeaga mistreti mortii de „pesta porcina”! Vad ca Sibiul isi pastreaza traditia sanatoasa saseasca, daca autoritatile, nu ii protejeaza inpotriva zgomotului noaptea, au inceput sa arda cluburile si discotecile. Romani stiu sa planga, sasii actioneaza, si o fac bine, cu tenacitate germana!

Horea 5 ianuarie 2012 at 16:12

„In anumite ocazii, institutiile statului sunt surde la plangerile cetatenilor, mai ales cand aceste “ocazii deranjante”, sunt creiate chiar de functionarii statului.”

„Piticule Atomic”, fa-te mai repede mare (nu ramane doar pitic) si pune domnule „atomicul” sub toti cei care intocmec legi in necunostinta de cauza sau doar pentru ai avantaja pe ei.

Hantzi (Ion) 5 ianuarie 2012 at 17:17

Desi nu are nici o legatura cu articolul, nu pot sa ma abtin sa nu fac urmatoarea remarca: Am retinut ultima fraza din comentariul de mai sus -„Romanii stiu sa planga, sasii actioneaza si o fac bine, cu tenacitate germana”… Din pacate, la alegerile prezidentiale din 2009, prin vointa romanilor, dar mai ales prin frauda, a fost deturnata posibilitatea de a fi avut un premier sas, Klaus Iohanis si poate alta ar fi fost soarta noastra acum…Rezultatul alegerilor se stie, „am fost ciuruiti” si in loc sa „actionam cu tenacitate germana” am ramas sa plangem si sa ne plangem pe ritm de manele, in ton cu „rezultatul” …

Caty 5 ianuarie 2012 at 17:42

Ce bine de tine Hantzi!
Daca de undeva de prin vecini ai auzi ZILNIC muzică in propia ograda, ai fi facut referire si la articol.
Ai fi comentat putin si despre permisivitatea sau lipsa de claritate a unor legi din Romania.

P.S. Cu o floare (Klaus Iohanis) nu se face primavara!

Hantzi (Ion) 5 ianuarie 2012 at 19:35

Da, ai dreptate, Caty, cu o floare nu se face primavara. Poate de aceea romanii au ales basina sasului !

Provincialul 5 ianuarie 2012 at 17:39

Asta este o lege „ceausista”. Pe vremea lui tovarsu, barurile si restaurantele trebuiau sa se inchida la ora 22.00. De ce in mediul rural nu e voie sa instalezi un cort pentru o nunta daca nu exista un spatiu adecvat? Deobicei pe la nuntile din mediul rural participa aproape tot satul.
O lege a prostilor.

Maria 6 ianuarie 2012 at 10:08

Mai „Provincialule”

Capul tau a ramas in continuare „ceausist”.
Unde ai citit tu ca localurile respective trebuie sa se inchida la ora 22?
Poti sta pana dimineata in ele, sa-ti bei toti banii, dar legea spune sa nu-i deranjezi pe cei care locuiesc in preajma.

Mai citeste o data articolul.
Scrie ca: „…organizarea nunţilor şi botezurilor la corturi, în vecinătatea blocurilor…”
Or la sate nu aveti blocuri de locuit tovarase Provincial!

Comentariile sunt oprite