Fără mașini cu volanul pe dreapta în România. Interdicția s-ar putea aplica din această toamnă

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Maşinile cu volan pe partea dreaptă nu vor mai putea fi înmatriculate în România, din toamnă. Asta prevede un ordin al ministrului Transporturilor. Documentul este în acest moment la avizare. Decizia e impusă de numărul mare de accidente în care au fost implicate astfel de maşini.

Specialiştii au identificat mai multe situaţii complicate în care ajung masinile cu volan pe partea dreaptă conduse în traficul de la noi.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Emil Gătej, psiholog auto: „Pericolul nr. 1 este imposibilitatea de a ieși în depășire. Al doilea pericol îl avem la ieșirile din parcări, din spații înguste.  Nu va sesiza obstacolele din partea stângă, conducătorul auto va vedea mai târziu pietonii care vin din partea stângă și orice alt stimul din această zonă a câmpului vizual„.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

În aceste condiţii, autorităţile vor să interzică mașinile cu volanul pe dreapta. Sunt prea multe accidente în care au fost implicate.

Potrivit șefului Registrului Auto Român, odată cu aprobarea modificărilor, maşinile care vor veni din afara Uniunii Europene, dacă au volan pe dreapta, nu primesc omologare.

Cel mai probabil, noua regulă va intra în vigoare într-o lună și jumătate.

Potrivit datelor Registrului Auto Român, în acest moment, în țara noastră sunt înregistrate aproape 67.000 de mașini care au volanul pe partea dreaptă. Dintre acestea, 50.000 au trecut pe la RAR numai în ultimii 3 ani.

Cei care vor să-și înmatriculeze un autoturism cu volanul pe dreapta o pot face acum cu costuri minime.

Dacă actuala propunere legislativă va intra in vigoare, o astfel de maşină va fi înscrisă doar dacă proprietarul schimbă volanul, bordul şi pedalele, astfel încât autovehiculul să fie condus pe partea stângă.

Sursa: stiritvr.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Dan 27 iulie 2018 at 17:45

Niște idioți. 2% atât este procentul de accidente cu mașinile acestea. Restul sunt cu volan pe stânga.Selectia naturala.

Eu 27 iulie 2018 at 18:05

Din pacate nu se poate,au incercat polonezii si alte state mult mai destepte si nu au reusit,atata timp cat in UE exista si un singur stat cu circulatia invers,pt ca gresit se fac referiri doar la Anglia.Si uite asa iarasi vom avea o lege care asemenea celor3 cu prima inmatriculare,este moarta de la nastere.

Comentariile sunt oprite