Rămâi conectat

Ştirea zilei

Extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare menajeră, în comuna Ighiu. Primăria a solicitat acordul de mediu de la APM Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

În vederea îmbunătățirii calității vieții locuitorilor din Ighiu, primăria Comunei Ighiu a decis extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare. Primăria Comunei Ighiu a solicitat emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Extindere rețele de alimentare cu apă și canalizare menajeră în localitatea Ighiel, comuna Ighiu, județul Alba”.

Proiectul cuprinde extinderea reţelei de alimentare cu apă şi a reţelei de canalizare menajeră. Strada pe care urmează să se realizeze rețelele proiectate, are începutul și sfârșitul în drumul comunal DC69.

Pentru realizarea investiţiei se propune:
– o reţea de distribuţie alimentare cu apă pe o lungime de 530m. Reţeaua nouă se va racorda la cea existentă.
– o reţea de canalizare cu curgere gravitaţională în lungime totală de 298m şi două reţele cu curgere sub presiune (refulare canalizare) în lungime totală de 190m, racordarea facându-se la canalizarea existentă în zonă, conform plan de situaţie anexat.

Comuna Ighiu dispune de o reţeaua de distribuţie apă potabilă care alimentează toate satele aparținătoare.

În zonă există un sistem centralizat de alimentare cu apă al rețelei comunale, mai exact în zona drumului comunal DC69 există o conductă de alimentare cu apă. Reţeaua de distribuţie apă existentă din comuna Ighiu este de tip ramificată.

Localitatea Ighiel dispune de o rețea de canalizare menajeră, amplasată în zona drumului comunal DC69, conform planuri de situație.

Apele uzate menajere sunt canalizate spre stație de epurare situată în satul Șard (dimensionată pentru preluarea consumului suplimentar al localității Ighiel).

Obiectul acestei investiţii îl constituie îmbunătățirea infrastructurii în zona studiată din satul Ighiel, prin extinderea/realizarea sistemului centralizat de alimentare cu apă și de preluare a apelor uzate menajere și conducerea lor, la rețeaua de canalizare existentă.

Instalaţia nou proiectată va asigura debitul necesar atât pentru nevoile populației, cât și pentru stingerea unui eventual incendiu, prin hidranţii exteriori montaţi pe reţeaua de distribuţie.

Prin execuția lucrărilor, se va asigura aprovizionarea cu apă potabilă corespunzătoare calitativ și cantitativ a gospodăriilor și consumatorilor zonei studiate, de unde rezultă necesitatea și utilitatea tehnică și funcțională a acestei investiții. La realizarea lucrărilor se vor utiliza numai materiale agrementate conforme reglemetărilor naționale în vigoare, precum și legislației și standardelor naționale armonizate cu legislația UE.

Reţea de distribuţie apă

În cadrul proiectului s-a prevăzut o rețea de apă potabilă și incendiu în localitatea Ighiel, conform planurilor de situație, cu alimentarea tuturor consumatorilor.

Din datele transmise de către beneficiar, în momentul de față, cerință de apă și necesarul de apă pentru stingerea incendiului este acoperită.

Pentru realizarea investiției s-a proiectat o rețea de distribuție alimentare cu apă pe o lungime de 530m conform planurilor de situație. Rețeaua nouă se va racorda la cea existența și se va execută din conducta de polietilenă de înalta densitate (PEID) PE100, SDR17 PN10 cu diametrul de Dn110mm.

Racordul la rețeaua existența se va face în căminul nou proiectat CV1, amplasat în zona drumului comunal DC69, de aici va subtraversă drumul comunal la km 3+247 și se va face legătură cu căminul CV2 amplasat pe partea dreapta a DC69. Din căminul CV2 până în căminul CV3, conducta de alimentare cu apă este proiectată în lungul drumului pe partea dreapta în ampriză acestuia, în zona acostamentului și a șanțului până la limita de proprietate.

Pe traseul rețelei de distribuție a apei va există conform planurilor de situație o supratraversare a pârâului Ighiu, plecând din căminul CV3, peste vale apoi sub adâncimea de îngheț pe partea stânga a străzii, până în căminul CV4, proiectat pentru ramificarea rețelei.

Reţea de canalizare menajeră

Lucrările de canalizare se execută din aval în amonte, în modul acesta se poate verifică mai ușor nivelul de aşezare şi pantă canalului.

Având în vedere că în zona studiată există utilități subterane, înainte de începerea lucrărilor de săpătură se va cere asistență tehnică din partea dețînătorilor de utilități.

Reţeaua de canalizare menajeră se va execută sub sistemul rutier şi este amplasată în ampriză străzilor/ drumurilor sub adâncimea de îngheţ, conform planurilor de situaţie și profilurilor longitudinale.

Îmbinarea tuburilor de canalizare se va face cu ajutorul mufelor, prevăzute cu garnituri elastice.

Conducta se va amplasa pe un pat de nisip cu grosimea de minim 15 cm compactat, iar zona de umplutură specială se continuă cu 15 cm deasupra generatorei superioare a conductei. Realizarea contactului între baza tubului și patul de fundare se face pe o suprafață corespunzătoare unui unghi la centru de minim 90°.

Se acordă o deosebită atenţie realizării umpluturilor, după pozarea conductelor, astfel încat să nu se producă tasări ulterioare ale terenului, gradul necesar de compactare al umpluturilor fiind respectat conform caietului de sarcini. Umplerea transeei peste stratul superior de nisip se va realiza în straturi de balast compactat pe 10 – 30cm, sau pământ rezultat din săpătură, acolo unde pozarea nu se realizează în partea carosabilă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul Este Joia Mare a catolicior, o zi cu mare însemnătate, care reprezintă pentru creştini şi Ultima Cină a Domnului Iisus Hristos. În toate catedralele catolice se petrece un moment important, în această seară: spălatul picioarelor. Preoţii reproduc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea