Rămâi conectat

Curier Județean

Exponatul lunii martie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: Un sceptru-măciucă din piatră

Ziarul Unirea

Publicat

în

  • Vernisarea expoziției are loc marți, 3 martie, de la ora 11.00

Cu această ocazie va fi expusă o piesă din colecţia de preistorie a Muzeului Naţional al Unirii aparţinând unei categorii extrem de rare în întreg spaţiul Europei sud-estice. Este vorba despre un sceptru-măciucă din piatră, exponat luna martie la Muzeul din Alba Iulia01prevăzut cu patru protuberanţe conice, care se fixa într-un mâner din lemn. Piesa a fost donată muzeului albaiulian în anul 1984 de un localnic din Şard (com. Ighiu, jud. Alba), din relatările acestuia ea fiind descoperită cu ocazia săpării unei fântâni în curtea casei sale.

Sceptrele-măciuci din piatră au fost utilizate mai ales în perioada eneolitică şi în epoca bronzului pe un spaţiu vast, din Orientul Apropiat până în Europa răsăriteană, cunoscând însă o evidentă concentrare în zonele nordice şi vestice ale bazinului Mării Negre. Piesa de la Şard este la ora actuală cea mai vestică descoperire de acest gen din aria Europei continentale, ea având o vechime de cca. 6000 de ani.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Național al Unirii din Alba Iulia.

Comunicat de presă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Rezultate de excepție la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain”, Blaj: O notă de 10 la Evaluarea Națională și 12 la Bacalaureat 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate de excepție la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain”, Blaj: O notă de 10 la Evaluarea Națională și 12 la Bacalaureat 2024 Absolvenții Colegiului Național „Inochentie Micu Clain”, Blaj au obținut rezultate remarcabile atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat 2024.  Săptămâna aceasta au fost comunicate rezultatele finale din cadrul Evaluării Naționale și din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea