Rămâi conectat

Curier Județean

Exponatul lunii martie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: Un sceptru-măciucă din piatră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
  • Vernisarea expoziției are loc marți, 3 martie, de la ora 11.00

Cu această ocazie va fi expusă o piesă din colecţia de preistorie a Muzeului Naţional al Unirii aparţinând unei categorii extrem de rare în întreg spaţiul Europei sud-estice. Este vorba despre un sceptru-măciucă din piatră, exponat luna martie la Muzeul din Alba Iulia01prevăzut cu patru protuberanţe conice, care se fixa într-un mâner din lemn. Piesa a fost donată muzeului albaiulian în anul 1984 de un localnic din Şard (com. Ighiu, jud. Alba), din relatările acestuia ea fiind descoperită cu ocazia săpării unei fântâni în curtea casei sale.

Sceptrele-măciuci din piatră au fost utilizate mai ales în perioada eneolitică şi în epoca bronzului pe un spaţiu vast, din Orientul Apropiat până în Europa răsăriteană, cunoscând însă o evidentă concentrare în zonele nordice şi vestice ale bazinului Mării Negre. Piesa de la Şard este la ora actuală cea mai vestică descoperire de acest gen din aria Europei continentale, ea având o vechime de cca. 6000 de ani.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Național al Unirii din Alba Iulia.

Comunicat de presă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Elevii de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia, activități de ecologizare în zona râului Ampoi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Elevii de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia, activități de ecologizare în zona râului Ampoi Elevii de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au continuat seria activităților de ecologizare, de această dată în zona râului Ampoi: ”Activitățile cuprinse în cadrul programului „Săptămâna verde” au continuat cu o activitate de ecologizare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea