Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Politică Administrație

Executivul a aprobat Codul de conduită al membrilor Guvernului României. Ce trebuie să facă aceștia!

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Membrii Guvernului României au un nou cod de conduită. Executivul a aprobat joi, prin memorandum, documentul care stabileşte, între altele, că principiile generale care guvernează conduita miniştrilor sunt „supremaţia Constituţiei şi a legii, prioritatea interesului public, profesionalismul, integritatea morală şi transparenţa în exercitarea demnităţii publice”, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Codul reglementează norme de conduită şi etică pentru miniştri şi are ca obiectiv principal „asigurarea exercitării demnităţii publice de membru al Guvernului în condiţii de integritate, imparţialitate şi transparenţă, ca mijloc de promovare a unei bune guvernanţe, element important al democraţiei”.

„Principiile generale care guvernează conduita membrilor Guvernului sunt supremaţia Constituţiei şi a legii, prioritatea interesului public, profesionalismul, integritatea morală şi transparenţa în exercitarea demnităţii publice. Astfel, membrii Guvernului au obligaţia să declare, prin orice mijloc, orice situaţie de natura celor care generează conflict de interese sau incompatibilitate. De asemenea, le este interzis să permită utilizarea numelui sau imaginii proprii în acţiuni publicitare pentru promovarea unei activităţi comerciale”, precizează sursa citată.

Victor Negrescu - Alegeri Europarlamentare - 2024

În comunicat se arată că membrii Guvernului au obligaţia de a asigura, în condiţiile legii, transparenţa administrativă, în vederea menţinerii încrederii publicului în integritatea, imparţialitatea şi eficacitatea autorităţilor şi instituţiilor publice pe care le reprezintă.

„În activitatea publică, membrii Guvernului invitaţi la dezbateri publice de orice natură, în calitate oficială, au obligaţia să prezinte poziţia oficială asumată de Guvernul României. De asemenea, în cazul în care nu există o poziţie oficială a Guvernului, au obligaţia să facă cunoscut faptul că opinia exprimată nu reprezintă punctul de vedere oficial al Guvernului”, potrivit comunicatului.

Sursa citată precizează că sesizările în legătură cu încălcarea Codului de conduită de către membrii Guvernului se aduc la cunoştinţa prim-ministrului, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului.

„Prim-ministrul pune în discuţia membrilor Cabinetului sesizarea, hotărându-se prin consens asupra celor mai bune căi de soluţionare. Abaterile grave de la conduita etică fac obiectul analizei în cadrul Guvernului”, se mai arată în comunicat.

Sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Municipiului Alba Iulia în programului Intelligent Cities Challenge: Proiect susținut de Comisia Europeană, pentru ajutarea orașelor la tranziția verde

Bogdan Ilea

Publicat

în

Municipiului Alba Iulia în programului Intelligent Cities Challenge: Proiect susținut de Comisia Europeană, pentru ajutarea orașelor la tranziția verde Provocarea Orașelor Inteligente (ICC) este o inițiativă a Comisiei Europene menită să sprijine orașele europene în tranziția lor către economii locale mai verzi și digitale, prin intermediul Parteneriatelor Verzi Locale (Local Green Deals). ICC ajută orașele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea