Rămâi conectat

Actualitate

Executivul a adoptat programul „Noua Casă”, cel care va înlocui „Prima Casă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Executivul a adoptat programul „Noua Casă”, cel care va înlocui „Prima Casă”

Programul „Prima Casă” a fost înlocuit de programul „O familie, o casă”, care urmează să fie redenumit și modificat, potrivit unui proiect de ordonanță ce a fost adoptat miercuri de Guvern. Acest proiect a suferit mai multe modificări de când a fost lansat în dezbatere publică, astfel se vor acorda credite de până la 140.000 de euro în funcție de tipul de locuință achiziționat.

Proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului a fost adoptat aseară cu ceva modificări față de forma inițial pusă în dezbatere, astfel că pragurile de finanțare au fost ajustate. Prin urmare, se vor acorda:

  • cel mult 140.000 de euro echivalent lei, pentru locuințele noi și consolidate, recepționate la terminarea lucrărilor cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării finanțării, în procent de maximum 60% din valoarea creditului, reprezentând maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei;
  • cel mult 70.000 de euro echivalent lei, pentru achiziționarea altor categorii de locuințe, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, reprezentând maximum 95% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.

Apoi, a fost modificată și valoarea avansului minim, care va fi între 5% și 15%, în funcție de tipul de locuință achiziționat. Acest avans reprezintă, de fapt, diferența dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din promisiunea bilaterală de vânzare şi finanţarea garantată și se plătește astfel:

  • minimum 15% din preţul de achiziţie al locuinţelor, de către cei care vor cumpăra locuințe noi și consolidate;
  • minimum 5% din prețul de achiziție al locuințelor, de către cei care vor cumpăra alte tipuri de locuințe.

Condițiile impuse de proiectul de OUG persoanelor fizice pentru accesarea creditelor vor fi următoarele, fiind necesară îndeplinirea lor simultană:

  • la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin acest program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
  • achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile programului;
  • are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

În privința înstrăinării locuințelor cumpărate prin intermediul noului program, se va păstra aceeași regulă. Mai exact, acestea nu vor putea fi înstrăinate pe o perioadă de cinci ani.

Apoi, proiectul ce vizează modificarea programului “Prima Casă” prevede și eliminarea limitelor de venituri ce se regăsesc în programul „O familie”, o casă”, respectiv de cel mult 4.500 de lei, atunci când vorbim de veniturile individuale ori împreună cu soțul sau soția și de 7.000 de lei, atunci când este vorba despre veniturile familiilor cu unul sau mai mulți copii.

În contextul apariției proiectului ce vizează modificarea programului „Prima Casă”, Iancu Guda, analist financiar, e de părere că, chiar dacă, la o primă vedere, majorarea plafoanelor pentru creditele luate prin noul program este în avantajul consumatorului obișnuit, de fapt, de câștigat vor avea dezvoltatorii imobiliari, care vor putea păstra prețul ridicat al apartamentelor noi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Abilitatea unică pe care o au oamenii cu o anumită grupă de sânge. Studiile confirmă o teorie din anii 1930

Unirea Ziarul

Publicat

în

Abilitatea unică pe care o au oamenii cu o anumită grupă de sânge. Studiile confirmă o teorie din anii 1930 Descoperirea recentă despre grupele de sânge a adus la lumină un aspect fascinant al personalității umane. Aceste grupe nu numai că oferă informații despre compatibilitatea medicală, ci și despre abilitățile și comportamentele individuale. Un studiu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea