Rămâi conectat

Ştirea zilei

Evenimente sângeroase în timpul Revoluției din Decembrie 1989. Cum au ajuns revoluționarii să se împuște între ei

Publicat

în

În timpul Revoluției din Decembrie 1989 au avut loc evenimente sângeroase și în municipiul Blaj din județul Alba, unde din cauza unor confuzii, revoluționarii au început să se împuște între ei, rezultând astfel o persoană decedată și alți doi răniți.

La Blaj, Revoluţia s-a soldat cu un mort şi patru răniţi, dintre care doi erau miliţieni. Ceilalţi sunt revoluţionari care au fost victime ale confuziilor privind venirea ”teroriştilor”.

Detalii cu privire la evenimentele din Blaj sunt cuprinse în aşa-zisul dosar al Revoluţiei, în ordonanţa procurorilor.

Electrica Furnizare Discount

Astfel, în data de de 23 decembrie 1989, în jurul orei 16.00, în staţia CFR Blaj, pe fondul unor zvonuri privind faptul că dintr-un tren rapid au coborât terorişti, mai mulţi membri din gărzile patriotice şi civili înarmaţi au deschis foc asupra unor persoane care li s-au părut suspecte.

În aceste împrejurări a fost împuşcat mortal numitul Boar Petru şi răniţi prin împuşcare Budiu Mircea şi Tomşa Vasile. Atât Boar Petru cât şi Tomşa Vasile făceau, la rândul lor, parte din gărzile patriotice. Budiu Mircea conducea un tractor şi, fiind considerat „suspect”, a fost rănit prin împuşcare.

Acţionând însă individual pentru identificarea „teroriştilor” din zona gării şi fiind consideraţi „suspecţi” de către ceilalţi membri ai gărzilor patriotice şi civili înarmaţi, în direcţia lor s-a executat foc, urmarea fiind decesul, respectiv rănirea prin împuşcare a celor trei bărbaţi.

Aceste aspecte au făcut obiectul dosarului nr. 31/P/1990 al Parchetului Militar Cluj, care, prin rezoluţia din data de 13 decembrie 1996, a dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la decesul lui Boar Petru şi rănirea celorlalte persoane.

Revoluţionarii din Blaj l-au agresat în timpul evenimentelor şi pe comandantul Miliţiei, Bodea Nicolae, precum şi pe un subaltern al acestuia. Conform certificatului medico-legal pe care Bodea l-a obţinut ulterior, acesta a prezentat leziuni corporale (traumatism cranio-cerebral fără leziuni osoase, plăgi tăiate ale scalpului, plagă frontală, plagă occipitală, traumatism toracic fără leziuni osoase etc.) care s-au putut produce prin lovire cu corpuri dure. Poliţistul a fost bătut în 22 decembrie 1989.

”Fiind audiat la data de 17.01.2007, cu ocazia cercetărilor efectuate în dosarul nr. 97/P/1990, Bodea Nicolae a precizat că în luna decembrie 1989 era comandantul Miliţiei mun. Blaj, având gradul de căpitan. În data de 22.12.1989 împreună cu mai mulţi subordonaţi a intenţionat să se deplaseze în faţa sediului Primăriei Blaj pentru a se alătura manifestanţilor. În drum spre sediul primăriei au fost însă agresaţi de un grup care aveau antecedente penale. Urmare loviturilor primite şi-a pierdut cunoştinţa, fiind transportat ulterior, de alte persoane, la domiciliul unor prieteni de familie. De asemenea a precizat că faţă de persoanele care l-au agresat s-au efectuat cercetări de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba”, se precizează în ordonanţa Parchetului. Agresorii miliţianului a fost scoşi de sub urmărire penală.

Împreună cu şeful Miliţiei se afla şi sergentul major Jurcă Cornel, care, de asemenea, a fost agresat de manifestanţi. ”Fiind audiat la data de 04.02.2008, cu ocazia cercetărilor efectuate în dosarul nr. 97/P/1990, Jurcă Cornel a menţionat că în data de 22.12.1989, fiind agent de ordine publică (sg. maj.) în cadrul Miliţiei mun. Blaj, împreună cu mr. Bodea Nicolae, comandantul miliţiei, sg. maj. Tătar Călin, plt. adj. Şut Gheorghe, cpt. Gherman Horaţiu şi alţi 3 colegi s-au deplasat, în jurul orei 1230, spre sediul Primăriei. La aproximativ 200 de metri de Primărie au fost însă agresaţi de mai multe persoane necunoscute, pierzându-şi cunoştinţa. În momentul în care şi-a revenit a constatat că se afla în Secţia de terapie intensivă a Spitalului mun. Blaj”, se mai susţine în documentul procurorilor.

Boar Petru este una dintre 23 de persoane din Alba care au murit la Revoluţie, alte 111 fiind rănite.

Publicitate

Ştirea zilei

Prognoza METEO pe regiuni, pentru următoarele 2 săptămâni. Cum va fi VREMEA în perioada 24 ianuarie-6 februarie

Publicat

în

Prognoza METEO pe regiuni, pentru următoarele 2 săptămâni. Cum va fi VREMEA în perioada 24 ianuarie-6 februarie

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru fiecare zonă a țării în perioada 24 ianuarie-6. Temperatura va crește uşor în majoritatea regiunilor, în jurul datei de 28 ianuarie, iar precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare sunt posibile aproape în fiecare zi, în următoarele două săptămâni.

În Banat, în primele două zile vremea va fi mai rece decât în mod normal la această dată, cu o medie a maximelor termice ce se va situa în jurul valorii de -2 grade, iar a minimelor în jurul a -10 grade. În următoarele trei zile se va încălzi, astfel că, până în data de 28 ianuarie, maximele termice vor atinge în medie 5…6 grade, iar minimele -3…-1 grade. Apoi, din 29 ianuarie şi până la finalul intervalului de prognoză, media maximelor termice va avea variaţii între 3 şi 7 grade, iar a minimelor între -4 şi 0 grade.

Temporar vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie, cu o probabilitate mai mare în intervalul 26 ianuarie – 4 februarie.

Electrica Furnizare Discount

Şi în Crişana valorile termice se vor menţine sub cele specifice perioadei, în 24 şi 25 ianuarie, când la nivelul întregii regiuni, media maximelor va fi de -3…-2 grade, iar a minimelor de -12…-10 grade. Între 26 şi 28 ianuarie se va încălzi, astfel că maximele termice vor atinge în medie 3…5 grade, în timp ce minimele vor fi de -3…-1 grad. Din 29 ianuarie şi până la finalul intervalului de prognoză media maximelor termice va avea variaţii între 2 şi 5 grade şi a minimelor între -6 şi -1 grad.

Temporar vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie, cu o probabilitate mai mare în intervalul 26 ianuarie – 3 februarie.

În Transilvania, în primele trei zile de prognoză vremea va fi deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi noaptea, cu o medie a temperaturilor maxime de -5…-1 grad şi a minimelor de -16…-10 grade. Apoi, până în data de 28 ianuarie se va încălzi, astfel că media temperaturilor maxime va creşte cu aproximativ 5 grade, iar a minimelor cu 6…7 grade. În zilele care vor urma, media maximelor termice va oscila între 0 şi 4 grade şi a minimelor între -9 şi -2 grade.

Temporar vor fi precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare aproape în fiecare zi.

În Maramureş, în primele două zile, vremea va fi deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi noaptea, cu o medie a maximelor termice în jurul a -5 grade şi a minimelor, în general, de -16…-14 grade. În următoarele trei zile se va încălzi, astfel că, până în data de 28 ianuarie, maximele termice vor atinge în medie 2…3 grade, iar minimele -3…-2 grade. Apoi, din 29 ianuarie şi până la finalul intervalului de prognoză, media maximelor termice va avea variaţii între -1 şi 3 grade, iar a minimelor între -6 şi -2 grade.

Din data de 25 ianuarie vor fi posibile precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare şi lapoviţă, aproape în fiecare zi.

Vremea va intra într-un proces de încălzire treptată în Moldova, de la o medie a maximelor termice, de -4 grade şi a minimelor de -10 grade, la începutul intervalului, până la 5…6 grade media maximelor şi -2 grade a minimelor, în jurul datei de 28 ianuarie. În zilele care vor urma, temperaturile maxime vor avea o medie care va avea variaţii între 2 şi 6 grade, iar temperaturile minime o medie, în general, de -5…-1 grad.

Temporar vor fi posibile precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, aproape în fiecare zi.

În Dobrogea, în primele două zile se vor înregistra temperaturi sub cele specifice perioadei, media maximelor va fi de -2 grade, iar a minimelor de -6…-5 grade. Până în jurul datei de 28 ianuarie se va încălzi, astfel că maximele termice vor atinge în medie 5…6 grade, iar minimele -1…0 grade. Ulterior, până la finalul intervalului de prognoză, valorile termice vor avea variaţii, între 3 şi 6 grade media maximelor şi între -3 şi o grade a minimelor.

Temporar vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie, cu o probabilitate mai mare în intervalul 24-26 ianuarie, precum şi în primele zile ale lunii februarie.

Şi în Muntenia, valorile termice vor fi în creştere, de la o medie a maximelor de -1 grad şi o medie a minimelor de -9…-8 grade, la începutul intervalului, până la valori de 7…8 grade pentru media maximelor şi -3…-2 grade pentru cea a minimelor, în jurul datei de 28 ianuarie. În zilele care vor urma este posibilă, din nou, o uşoară scădere a temperaturilor, astfel că la finalul intervalului de prognoză media maximelor va fi de 4…6 grade, iar a minimelor de -6…-4 grade.

Până la finalul lunii ianuarie doar izolat vor fi precipitaţii slabe sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie. În primele zile din februarie, va fi posibil ca aria acestora să se extindă.

În Oltenia, până în jurul datei de 28 ianuarie, vremea va fi într-un proces treptat de încălzire. De la o medie a maximelor termice de 0 grade şi a minimelor de -11…-10 grade, în prima zi, se va ajunge la maxime termice care în medie să atingă 7…8 grade şi minime care în medie să fie de -3…-2 grade. În zilele care vor urma nu vor mai fi variaţii semnificative, media maximelor se va situa între 4 şi 7 grade, iar a minimelor între -5 şi -2 grade.

Probabilitatea de precipitaţii sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie va creşte după data de 28 februarie.

La munte, în tot intervalul de prognoză valorile de temperatură se vor menţine negative. Media maximelor termice va avea variaţii între -11 şi -3 grade, iar a minimelor între -18 şi -8 grade. Cele mai scăzute valori se vor înregistra în primele patru zile. Temporar va ninge în fiecare zi.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Atac armat într-o universitate din Germania: Atacatorul s-a SINUCIS după ce a rănit mai multe persoane

Publicat

în

Atac armat într-o universitate din Germania: Atacatorul s-a SINUCIS după ce a rănit mai multe persoane

Mai multe persoane au fost rănite, unele fiind în stare gravă, în urma unui atac armat produs luni la o universitate din landul german Baden-Württemberg, anunţă autorităţile, precizând că agresorul s-a sinucis.

Atacul armat a avut loc în campusul facultății, în amfiteatrul unei sali de curs a Universităţii Heidelberg. Conform agenţiei DPA, anchetatorii au stabilit că nu este vorba de un act terorist.

„Un individ care a acţionat singur, înarmat cu o puşcă, a rănit mai multe persoane. Atacatorul s-a sinucis”, a comunicat Poliţia din oraşul Mannheim, conform publicaţiei Bild.

Electrica Furnizare Discount

La locul atacului au intervenit numeroase echipaje de poliţie şi ambulanţe.

Potrivit postului public Südwestrundfunk (SWR), universitatea le-a cerut într-un e-mail studenţilor să nu se ducă, pentru moment, în campusul din cartierul Neuenheimer Feld. Cu toate acestea, nu ar mai exista ”nicio ameninţare iminentă”, potrivit SWR.

În acest centru universitar situat pe malul de nord a fluviului Neckar, se află facultăţi de Ştiinţe Naturale, departamente ale Centrului Spitalicesc Universitar şi o grădină botanică.

Legislaţia germană cu privire la deţinerea armelor de foc a fost consolidată în urma a două atacuri – comise în şcoli, în oraşul Erfurt (est), în aprilie 2002, şi în oraşul Winnenden (sud-vest), în martie 2009.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Recompensă URIAȘĂ pentru un cățel pierdut în Stremț. 1000 de euro, pentru salvatorul care îl va returna

Publicat

în

FOTO| Recompensă URIAȘĂ pentru un cățel pierdut în Stremț. 1000 de euro, pentru salvatorul care îl va returna

Un câine care s-a pierdut de stăpân este căutat de câteva zile, postarea în care stăpânii cer ajutor cetățenilor ajungând pe toate rețelele de socializare.

Thor, un cățel de rasă Beagle, este căutat cu disperare de către stăpâni, încă din data de 19 ianurie 2022.

Electrica Furnizare Discount

„S-a pierdut Thor, în zona Stremț – Alba! Dacă îl vedeți cumva sau aflați ceva legat de el vă rog să mă contactați”, a transmis Giulia Gamo, prin intermediul paginii de socializare.

Tot în cadrul postării, aceasta a mai precizat că se oferă o recompensă de 1000 de euro celui care găsește cățelul și îl va returna stăpânilor.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare