Rămâi conectat

Actualitate

Euro a trecut miercuri de 4,53 lei. Nu a mai fost atât de scump din ianuarie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Banca Naţională a României (BNR) a calculat pentru miercuri o cotație medie de 4.5325 lei pentru un euro, într-o mișcare inversă față de monedele regionale, care au mai redus din pierderi, potrivit Hotnews.

Moneda națională a pierdut teren și în fața francului elvețian (4.18 lei/chf, de la 4,17 lei/chf), rămânând la aproximativ acelasi nivel în fața dolarului american.

Cum EUR/RON se tranzactioneaza acum langa una din limitele acceptate de BNR (asa cum le vedem noi), am putea vedea si interventii ale bancii centrale pentru a tempera tendinta de depreciere a leului. Astfel, desi presiunile asupra EUR/RON vor ramane de crestere in sesiunile urmatoare, ne asteptam ca miscarea sa fie mai putin pronuntata decat a monedelor regionale„, spun economistii unei banci comerciale.

Leul s-a depreciat cu 0,2% marti, închizând lângă 4,5260/EUR, în condițiile în care s-a miscat în linie cu scăderea regională. Nivelul acesta este aproape de maximul ultimelor 4,5 luni pentru pereche. Tendința de depreciere este probabil alimentată de îngrijorările cu privire la referendumul din Marea Britanie din 23 iunie, în contextul unor sondaje echilibrate. Totuși, având în vedere că leul este o monedă putin volatilă, a evoluat considerabil mai bine decât valutele din regiune în ultima săptămână și ne asteptăm ca acest lucru să continue.

Senatul a aprobat saptamana aceasta, cu o majoritate larga, o reducere cu 5 puncte procentuale a contributiilor sociale, al carei impact este estimat de ministrul de finante la 7,7 miliarde lei (aproape 1%/PIB) in 2017. O decizie asupra masurii se va lua in Camera Deputatilor (probabil in toamna). In timp ce aceasta relaxare ar fi pozitiva din prisma competitivitatii, Romania nu pare sa aiba spatiul fiscal necesar la acest moment. Avand in vedere majorarile salariale din sectorul public (sindicatele deja cer mai mult) si viitoarele reduceri de taxe programate pentru 2017 in Codul Fiscal, noi vedem deja deficitul bugetar de anul viitor la -3,7%/PIB (in lipsa unor masuri compensatorii). Tinand cont de reducerea contributiilor sociale si de planurile parlamentarilor pentru alte taieri de taxe (de exemplu, TVA la utilitati), deficitul fiscal ar risca sa ajunga in jur de -5,0%/PIB. Desi inca ne asteptam ca logica economica sa invinga si sa se faca pasi inapoi de la planurile de relaxare fiscala, subliniem ca implementarea unor asemenea decizii ar avea un impact negativ major asupra pietelor leului si asupra fundamentelor macroeconomice pe termen mediu„, mai spun economistii citati anterior.

Piata secundara de titluri de stat in lei a continuat sa evolueze negativ ieri, in linie cu tendinta recenta din pietele de obligatiuni periferice si regionale. Randamentele titlurilor cu scadente lungi au urcat cu 6-7 puncte de baza, mai mult decat in cazul celor cu maturitati mici, ducand la cresterea pantei curbei. Aceasta evolutie ar putea fi cauzata de temerile de Brexit, fapt ce sugereaza ca presiunile de vanzare ar putea persista pana cand vom afla rezultatul referendumului din Marea Britanie de saptamana viitoare, scriu si economistii altei banci intr-un raport destinat investitorilor.

Euro s-a indepartat de minimele atinse marti in fata JPY si CHF si se tranzactioneaza in jurul nivelului USD 1.1224/EUR. Nu ne asteptam la o crestere a volatilitatii inainte de anuntul Fed.
Monedele Europei emergente au redus din pierderile recente fata de euro. Leul, spre deosebire de restul regiunii s-a depreciat la 4.5315/EUR si consideram ca perechea va incheia ziua in usoara crestere.

In urma scaderii globale a apetitului pentru active riscante (cum sunt percepute si activele din CEE) inaintea deciziei de politica monetara (si mai ales a comentariilor asteptate din partea Fed) si dupa noile sondaje de opinie relativ la sansele votului privind Brexit, curba randamentelor titlurilor de stat denominate in RON a urcat ieri cu cateva puncte de baza. Miercuri dimineata insa miscarea a incetat, investitorii adoptand o atitudine de asteptare.

Metalele pretioase s-au tranzactionat intre intervale inguste inaintea deciziei de politica monetara a Fed. Pretul aurului fluctueaza in jurul nivelului 1,280.00 dolari pe uncie, argintul se tranzactioneaza la 17.37 dolari pe uncie, platina a coborat la 978.00 dolari pe uncie iar paladiul este cotat aproape de 540.00 dolari pe uncie.

sursa: Hotnews


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Utilizarea responsabilă a apei în condiții de CANICULĂ EXTREMĂ: Apelul SC APA CTTA SA Alba către consumatori și autoritățile locale

Bera Larisa

Publicat

în

Utilizarea responsabilă a apei în condiții de CANICULĂ EXTREMĂ: Apelul SC APA CTTA SA Alba către consumatori și autoritățile locale Având în vedere temperaturile extrem de mari si codul rosu de canicula, SC APA CTTA SA ALBA face apel către toți beneficiarii serviciului să folosească apa potabilă doar în scopul căruia aceasta îi este destinată! […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea