Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

ETICHETĂ ȘI BUNE MANIERE: Cum ne comportăm atunci când facem cunoștință cu o persoană. Câteva reguli

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Etichetă și bune maniere

Ocaziilebunele maniere în care facem cunoștință cu diverse persoane sunt numeroase. Fie că sunt persoane pe care le întâlnim ocazional, la un eveniment, fie că sunt noi colegi de școală sau de muncă, există niște reguli de comportament la prima întâlnire cu o persoană.

Prezentarea corectă este rostirea prenumelui și a numelui. Doar copiii se prezintă numai cu prenumele, sau colegii de școală, în clasele mici. Elevii de liceu sau studenții se vor prezenta noilor colegi cu prenume și nume. De obicei, când două persoane fac cunoștință una cu cealaltă își strâng mâinile. Persoana care întinde prima mâna este doamna către domn, persoana mai vârstnică persoanei mai tinere. Nu este politicos să refuzi o mână întinsă.

După prezentare, este important să inițiem un dialog, folosind un ton amabil. Dacă tocmai ați făcut cunoștință cu un nou partener de afaceri sau cu viitorul șef, când sunteți invitat să vă așezați, nu stați picior peste picior, nici cu cotul sprijinit de spătarul scaunului. O ținută decentă contează în prima impresie pe care o veți lăsa.

Priviți în ochi persoanele când vi se adresează sau când vă adresați acestora. O persoană care se uită în tavan sau la ceas/pantofi când vorbește cu cineva lasă o impresie îndoielnică.

Politețea este subînțeleasă, dar nu trebuie să exagerați. Dacă persoana cu care ați făcut cunoștință vă invită în birou și vă oferă o cafea o puteți accepta cu un simplu ”mulțumesc”. Dacă nu doriți cafea, puteți spune doar ”nu, mulțumesc”. În niciun caz nu veți mulțumi de trei ori — la sosire, la plecare și în timpul discuției pentru o simplă cafea. Dar nici nu e politicos să rostiți replica ”vai, nu trebuia să vă deranjați”. E de prost gust.

Dacă persoana cu care ați făcut cunoștință vă pune întrebări personale, puteți să-i spuneți în ce zonă a orașului locuiți, dar fără să dați adresa exactă, pentru că nu intenționează să vă trimită un colet. Puteți spune dacă aveți sau nu copii, puteți să spuneți vârsta acestora, dar nu veți da toate detaliile. Fiți convinși că nu interesează pe nimeni câte medii de 10 a avut în clasa întâi copilul dumneavoastră, nici cât de talentat e soțul/soția la călcatul cămășilor sau la gătit.

În cazul în care ați cunoscut o persoană într-un local unde ați băut o cafea, ați luat prânzul sau cina, fiecare își va plăti consumația. Dacă ați invitat dumneavoastră persoana, atunci veți plăti toată consumația. Dacă ați fost invitat, veți accepta să plătească persoana care v-a invitat. Sunt reguli de comportament care e necesar să fie cunoscute, pentru a evita situațiile penibile în care două persoane se ”bat” în portofele sau în bancnote ori carduri bancare, spunând ”eu plătesc”, ”ba nu, eu plătesc”.

În general, la prima întâlnire cu o persoană, nu e politicos să punem multe întrebări. Doar ce este necesar. E politicos să ascultăm ce ni se spune, să ne spunem părerea, dar nu să contrazicem cu fermitate.

La finalul întâlnirii cu persoana pe care ați cunoscut-o vă veți lua rămas bun politicos. Expresia ”Mă bucur că v-am cunoscut” a devenit deja un clișeu verbal, e mai bine să nu o folosiți.

sursa: Agenția Națională de Presă Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea