Rămâi conectat

Actualitate

Epidemiolog român: ,,Putem ajunge la 4-5.000 de decese la două săptămâni în preajma sărbătorilor, dacă nu oprim curba acum”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Epidemiologul Octavian Jurma a făcut previziuni dure pentru Sărbătorile de Crăciun din România și consideră că s-ar putea ajunge și la numărul de 15.000 de cazuri zilnice de infectări, uu număr „complet nesustenabil” pentru sistemul nostru medical.

Epidemiologul Octavian Jurma, din Timișoara, a vorbit la Știrile PROTV, duminică dimineață, despre modelul matematic de prognoză pe care l-a pus la punct. Medicul din Timișoara a explicat că autoritățile au luat măsurile de combatere a epidemiei tardiv în al doilea val, iar acum numărul îmbolnăvirilor este într-o continuă evoluție. În acest condiții, va fi un Crăciun și un Revelion dificil pentru români.

„Vor arăta foarte rău, îngrozitor, încă mai putem acționa săptămâna asta cu escaladarea măsurilor la un full lockdown, pentru că această curbă a deceselor vine la două săptămâni, și eu vă spun că mă uit pe curba deceselor, este extrem de predictibilă și la 2 săptămâni o să ne uităm la 250 și poate chiar 300 de decese pe zi, așa putem ajunge la 4-5.000 de decese la două săptămâni, toate acestea vor ajunge chiar în preajma sărbătorilor dacă nu oprim curba acum” estimează medicul Octavian Jurma.

Chiar și 13.000 de cazuri de îmbolnăviri pe zi nu ar putea să fie gestionate de sistemul medical românesc, spune Jurma.

„Am ajustat puțin simulările pentru rata de creștere actuală, dacă se menține și nu continuă să crească, vom depăși săptămâna viitoare absolut sigur 12,000 de cazuri pe zi iar peste două săptămâni ne uităm la 15.000 de cazuri. Dacă se va accelera la fel cum a fost săptămâna aceasta sunt foarte îngrijorat, e posibil să depășim și 14.000 de cazuri, dar între 12-13.000 săptămâna viitoare și în jur de 15.000 peste două săptămâni, astea sunt greu de evitat pentru că abia peste două săptămâni se vor vedea impactul măsurilor luate de guvern și atunci am putea obține un eventual platou. Un platou în zona de 12-13.000 de cazuri, pentru sistemul nostru medical este complet nesustenabil, trebuie să ieșim din platou cât mai repede iar aceasta se poate prin măsuri de lockdown foarte dur și la acest stadiu cred că populația este conștientă că nu ne putem juca cu măsuri numai de dragul de a nu supăra pe nimeni. Cei mai mulți oameni responsabili își doresc întoarcerea la un nivel de siguranță, nu își mai doresc normalitate, își doresc siguranță” a explicat epidemiologul Octavian Jurma.

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea