Rămâi conectat

Cultură Educație

Elevii Şcolii Gimnaziale „Silviu Cărpinişianu” Sebeş, implicaţi într-un proiect de istorie orală

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*„Poveste de şcolar” – De la şcoala confesională la şcoală europeană – mărturii ale elevilor de ieri şi de astăzi

Un număr de 13 elevii ai Şcolii Gimnaziale „Silviu Cărpinişianu” Sebeş sunt implicaţi pe parcursul anului şcolar 2012-2013 în proiectul de istorie „Poveste de şcolar”, coordonat de prof. Rodica Groza, inspector şcolar general adjunct.

Proiectul de istorie orală „Poveste de şcolar…” îşi propune să prezinte imaginea şcolii, cu o istorie de peste 200 de ani, în memoria comunităţii şcolare, a foştilor şi actualilor elevi, profesori, părinţi. Elementul de noutate îl reprezintă metoda de abordare a istoricului unei comunităţi şcolare, şi anume, cea a interviului.

Proiectul nostru vizează activităţi de cercetare a trecutului şcolii prin intermediul tehnicilor istoriei orale aducând elevii în contact direct cu foşti elevi, foşti profesori, părinţi, care descriu aspecte ale activităţii didactice, pedagogice şi educative prin prisma experienţei proprii în perioade diferite cronologic. Am ales astfel cadre didactice pensionate, părinţi foşti elevi şi care la rândul lor au avut sau au copii elevi ai şcoli, dar şi persoane mai tinere, actuali studenţi mai apropiaţi ca vârstă de generaţia actuală de absolvenţi pentru a putea sublinia şi schimbările chiar de la o generaţie la alta”, a declarat prof. Rodica Groza.

Rolul proiectului este acela de a stimula interesul elevilor pentru cercetarea istoriei orale locale, de-ai familiariza cu sursele de documentare, metodele şi mijloacele moderne de cercetare a evenimentelor istorice în general şi cele ale istoriei recente în particular.

Un aspect important este dat de faptul că elevii au avut ocazia să discute faţă în faţă cu persoanele care şi-au lăsat amprenta asupra evoluţiei Şcolii „Silviu Cărpinişianu”. Au aflat direct de la „sursă” despre cum arăta școala acum aproximativ 40 de ani, despre condiţiile în care se desfăşurau cursurile, dar şi despre rigorile impuse de regimul comunist sistemului de învăţământ. Uniforma şcolară, uniforma cadrului didactic şi clinchetul vesel al clopoţelului sunt doar câteva din aspectele care au trezit amintiri nostalgice intervievaţilor.

De asemenea, ghidurile de interviu aplicate au permis strângerea unui volum important de informaţii referitoare la conduita elevilor şi a profesorilor, la modul în care se desfăşurau orele de curs, precum şi la numărul elevilor care făceau parte dintr-o clasă. Mai mult, din răspunsurile persoanelor intervievate reiese evoluţia prin care a trecut şcoala, de la schimbări de arhitectură până la dotări: de la soba cu lemne la sistem de încălzire centralizat, de la tradiţionala tablă cu cretă la tablă SMART,  de la diapozitive la laptop şi videoproiector.

În cercetarea istorică elevii au avut acces la documente din arhiva personală a familiei Cărpinişianu, documente şcolare din arhiva şcolii, poze, interviuri. Cea mai mare parte a activităţii s-a desfăşurat în Centrul de Documentare şi Informare al şcolii şi în colaborare cu profesorul documentarist Andreea Bărăgan.

Pe lângă mărturiile persoanelor intervievate, elevii implicaţi în proiect au colectat şi fotografii din diverse perioade ale existenţei şcolii. Acestea oferă o imagine per ansamblu a unei şcoli cu in trecut istoric important. Unele fotografii prezintă clădirea veche a şcolii, cu intrarea dispusă la mijlocul construcţiei, iar altele oferă instantanee din timpul serbărilor şcolare – dansuri moderne şi tradiţionale, poze de grup, poze de final de an şcolar sau de final de ciclu de studiu. De asemenea, unele fotografiile sunt un excelent material  pentru a oferi o imagine asupra uniformelor şcolare, a modului vestimentar al elevilor care frecventau instituţia de învăţământ”, a mai precizat prof. Rodica Groza, inspector şcolar general adjunct.

Potrivit coordonatorului de proiect, pe viitor, cercetările elevilor se vor concretiza într-o lucrare monografică a primei şcoli româneşti din oraşul Sebeş şi a primei instituţii de învăţământ din judeţul Alba care a primit în anul 2004 distincţia de „Şcoală europeană” – Şcoala „Silviu Cărpinişianu”  –  privită prin prisma istoriei orale.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea